"Hjärtats tankar & funderingar"

Kan bilder från en djurpark vara intressanta?

Jag älskar djur och att fotografera djur. Tyvärr har jag inte haft förmånen att åka på ett "riktigt safari" med vilda djur, utan fått nöja mig med att fotografera djuren på olika zoo runt om i världen.

Men jag tycker att man kan få till riktigt bra bilder på djurparker. Kanske (i vissa fall) till och med bättre bilder, eftersom man kommer närmre djuren och det blir lättare att fotografera dem. 

Däremot kan alla inhägnader, burar och glasrutor ofta ställa till problem. Då gäller det verkligen att hitta rätt vinklar, skärpedjup och ljus.

Ibland kan det vara nödvändigt att beskära en bild ganska rejält för att undvika att känslan av "fångenskap" syns i bilden.

Självklart går det inte att jämföra bilder på vilda djur och djur i fångenskap. Men man tager vad man haver...

En annan viktig aspekt är att våga tala om var man fotograferat djuret/djuren och att aldrig ljuga om att det är ett tamdjur man fångat på bild och inte ett djur i det vilda. Jag har själv aldrig haft problem med detta, för jag är stolt över bilden jag tagit och inte över sättet jag tog den på. Självklart skulle jag säkert känna en ännu större stolthet och tillfredställelse om det var ett vilt djur jag fotograferat och vem vet, i framtiden kanske?

Hur känner Du? Berätta gärna!

Sedan kan man ju alltid "Photoshopp loss" lite i datorn. 

Kram Milla


Dessa bilder är tagna på Djungel Parken/Teneriffa för några veckor sedan.Foto: Camilla Thieme

Foto: Marko Thieme, Bildredigering: Camilla Thieme

Foto: Camilla Thieme

Ovanstående bilder hade även kunna sett ut så här, (se nedan) om jag hade valt att fotografera på ett mer "traditionellt sett". Visst är det stor skillnad?

    

Foto: Camilla Thieme

Inlagt 2011-12-31 11:52 | Läst 4010 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Väldigt fina bilder, vilken skillnad! Jag har också fotograferat i djurparker bl.a. Berlins Zoo (http://www.fotosidan.se/blogs/matslarsand/index.htm?date=2011-08-01) och haft liknande funderingar. Mitt resultat blev "traditionellt" men dina bilder inspirerar till att ta ut svängarna d.v.s. beskära mer;-) mvh Mats
Svar från Trullan 2011-12-31 13:00
Har kikat på Dina bilder Mats.
Verkligen SUPERFINA! :o)
Ha det gott!
Mvh Milla
Självklart går det utmärkt att plåta "djur i bur" under förutsättning att det tydligt oxå framgår för betraktaren av bilden. Och har man dessutom ambitionen att få sin "djur i bur"-bild att inte andas bur, så har man en ganska delikat utmaning framför sig (givetvis med "öppna kort" inför bildbetraktaren). Dina tre exempel ovan (de beskurna) andas verkligen "ej i bur". Snyggt och läckert genomfört!

Här är ett annat exempel på ovanstående, signerad undertecknad. Tagit på Nordens Ark.
www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm/2113254.htm?set=mp

/Oscar
Svar från Trullan 2011-12-31 13:05
Kikade på Din bild Oscar, SÅ SÖT!!! :o)
Kanonbra fotograferat.
Mvh Milla