"Hjärtats tankar & funderingar"

Vilka regler gäller?

Jag sitter här och skriver mail till alla personer jag har fotograferat under åren och vars bilder jag skulle vilja använda till min nya hemsida. Måste man göra så? Behöver man ett godkännande (skriftligt eller muntligt) från var och en eller är det okej som fotograf att använda sina egna bilder till sin egen hemsida? Vare sig det gäller personer, produkter eller husdjur med mera. Berätta gärna!

Kram Milla

Inlagt 2013-02-25 12:52 | Läst 4161 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
dina egna bilder får du använda som du vill,är det personer med får dom inte användas i vad som kan verka stötande för dom.skall bilder användas i komersielt syfte måste du ha deras medgivande/ronny
Hej Camilla - Det är en bra fråga och jag har inte fått något svar på vad som gäller i Sverige. Här är ett litet urval av tidigare skrifter i ämnet.

Erik Madsen
Besvara
Hej Peter Jag följer din blogg och du är en bra fotograf - därav intresset.
När jag ser dessa bilder, reagerar jag enbart på impuls. Du skriver att du inte kommer skjuta dem fegt bakifrån. Ett annat fall är: Jag har aldrig fått något svar på om det är tillåtet i Sverige att ladda upp porträttbilder (dvs. individer) på Internet?
I Danmark skulle foto nr 2 vara helt OK nr 5 på gränsen.

Se även. mina kommentarer med Susanne Flink:

http://www.fotosidan.se/blogs/sfbild/bilder-fran-olyckor.htm

Mycket fina bilder alla tillsammans och jag önskar att jag kunde gjøra det samma.
m.v.h. Erik / DK
Svar från Peter Engman 2013-02-19 13:29
Besvara
hej erik=) tack för dina vänliga ord det värmer mej=) jag menade att jag ville ta modet att fota framifrån för då såg dom vad jag gjorde och hade dom sagt nej hade jag tagit bort dom...ok dom bilderna du säger kan kan hålla med om känns lite fegt. men å andra sidan så ser man inte vilka dom är...det var ett olyckligt uttryck av mej det handlade mer om att jag skulle våga testa att fota framifrån. jag brukar fråga om det är ok att lägga upp dom annars kan det ju sluta illa om det är någon fel man fotar och det skulle inte kännas bra
mvh
peter
Erik Madsen 2013-02-19 15:14
Besvara
Hej igen Peter.
Jag är med att om folk inte reagerar impulsivt här och nu så har dom accepterat att bli fotograferade - i princip.
Vad jag frågar är vad lagen säger i Sverige?
Den springande punkten i Danmark är om du sätter bilden i ett skriftligt medium på en utställning (som båda är OK) eller om du lägger det på nätet. På Internet krävs tillstånd - även om det inte fanns några invändningar i situationen. Invändningen kan komma efteråt publicering.
Det är bara av ren nyfikenhet, det är förmodligen inte något som skapar stora problem i vardagen. Fortsätt att fotografera i gatorna, det är kul. Jag har inte mycket erfarenhet av den. Det kan komma.
M.v.h. Erik / DK

Hvis du kan bruge det til noget?
Hilsen fra Danmark.
Hej!

Du får lägga upp bilder med personer på utan tillstånd från dessa. Tänk på att innehållet inte ska uppfattas som kränkande (kanske någon som ligger naken och spyr etc).

Du får inte använda bilderna i reklam. Alltså i riktig reklam. Då behöver du personernas tillstånd.
Som David skriver får du inte publicera bilder som är kränkande på riktigt. När folk säger "kränkt" så menar de oftast besvärad. Davids exempel visar på vilken nivå en kränkande bild i juridisk ligger.

Om du inte är kommersiell fotograf behöver du absolut inte be om lov för att lägga ut bilder på din hemsida. Även om du är kommersiell fotograf kan det vara som David skriver att det måste vara i en annons, och inte bara i kommersiellt syfte, för att du ska behöva tillstånd. Jag är osäker.

Sen kan det ändå vara en snygg gest att fråga om lov.
Tack för hjälpen alla! :o)
Kram Milla