"Hjärtats tankar & funderingar"

Behöver jag en blixt till?

Jag har funderat på varför jag måste lägga ned så mycket tid på bildredigering när jag haft en fotosession. Ingen annan behöver ju det, eller?

Jag har kommit fram till följande. Antingen är jag kass och kan inte ljussätta ordentligt (har köpt böcker om detta som jag skall läsa så fort jag har tid). Eller kanske är det så att mina blixtar inte "räcker till"? Jag köpte ett par begagnade blixtar (som "förstablixtar") och dessa är nog inte de bästa.

Fotograferar jag endast porträtt på en person eller en baby, då räcker de till men så fort det blir helkropps fotograferingar eller porträtt på två eller fler personer får jag problem. Bakgrunden blir inte vit och jag blir tvungen att "överexponera" den i efterhand i Camera Raw och Photoshop.

Nu funderar jag på om jag skall köpa en blixt till. (Tänkte använda de två jag redan har till bakgrunden för att få den riktigt vit). Kanske en lite större blixt, så det räcker med endast en blixt framifrån.

Jag behöver tips, idéer och Era erfarenheter för bästa köp. Hoppas Ni kan hjälpa mig. Tack på förhand.

Kram Milla

Inlagt 2013-11-26 12:28 | Läst 3330 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Det kan vara svårt att lysa upp en hel vit bakgrund med bara en blixt. En lösning är den här: http://www.aifo.se/lastolite-studiotillbehor/lastolite-hilite-bakgrunder/

Du får bättre spridning om du använder paraply istället för att slå blixtarna rakt på bakgrunden, men då kan du behöva skärma av ljuset med en svart skärm så att du inte får ströljus i kameran.

Din softbox ser lite väl liten ut. Kanske läge att prova ett större paraply? Kaffebrus har billiga och bra paraplyer. Jag köpte ett som var närmare 150 cm brett. Ger supermjukt ljus, men det kräver takhöjd.
Svar från Trullan 2013-12-02 14:01
Hallå Magnus!

Jag kikade just på en sådan på Fotomässan (såg även Dig där, men visste inte om jag skulle våga gå fram och hälsa ;o)

Jag har alltid haft paraply på blixten, men när jag besökte en "riktig fotograf" fick jag lära mig att inte använda det.

Skärma av ljuset behöver jag definitivt göra, ofta försvinner delar av personen just för att blixtljuset från bakgrunden är för starkt. Har dock inte fixat någon sådan ännu. Det är ganska trångt när jag fotograferar i vardagsrummet, dock har jag bra takhöjd. Kanske finns det någon mindre variant av skärm som man kan sätta på själva blixthuvudet?

Tack för Dina rader, de uppskattas! :o)

Med vänlig hälsning Milla
Baserat på den översta bilden så ser det ut som att du har placerat blixten som är tänkt att belysa bakgrunden väldigt nära bakgrunden.

Det betyder att avståndet mellan blixt och bakgrund är väldigt litet på den vänstra delen av bilden och väldigt stort avstånd mellan blixt och den högra delen av bilen.
Ljuset faller av med kvadraten på avståndet, vilket gör det omöjligt att få någon jämn belysning på bakgrunden om du gör så.

Bättre är att ha två blixtar riktade ortogonalt mot bakgrunden på var sin sida av modellen.
Men om du vill försöka förbättra utan att skaffa en blixt till så försök med att öka avståndet mellan blixten och bakgrunden och flytta blixten så långt in mot mitten du bara kan.
Svar från Trullan 2013-12-02 14:04
Fick lära mig ganska nyligen att man skall ha blixten nära bakgrunden... Jag skall köpa en till blixt, så jag kan ha mina nuvarande till bakgrunden :o) Tack för Dina råd och tips Linus!
Med vänlig hälsning Milla
linusericsson 2013-12-02 17:48
Fick du lära dig någon anledning till det?
Nu står den jättenära och det gör att du får jättesvårt att belysa bakgrunden jämt. Ställ den lite längre ifrån så den bara står nära så blir det bättre. Så nära som du har blixten nu, så kommer du få problem även med två blixtar såvida du inte tänker överexponera och fräta ut hela bakgrunden.
Med tre blixtar klarar du nästan allt, det kan nog räknas som grundutrustning. Hälsn, LO
Svar från Trullan 2013-12-02 14:05
Ja, det verkar så. Några tips på bra blixt? :o)
Med vänlig hälsning Milla