"Hjärtats tankar & funderingar"

Engångssumma eller procent?

 

Efter att ha fått flera uppmuntrande ord av Er läsare skrev jag tillslut mail till Gallerix och korsordstidningen Nybörjarkryss och frågade ifall de var intresserad av att köpa fotografier. Ingen av dem har i skrivande stund hört av sig, men förhoppningsvis senare?

Jag undrar om någon av Er sålt bilder till något av dessa eller liknande företag och hur Ni i sådana fall fick betalt? Får man en engångssumma för bilden eller får man en viss procent av vinsten som företaget får från försäljningen? Hur mycket (ungefär) kan man ta betalt när man säljer en bild? Berätta gärna!

Kram Milla

 

Foto: Camilla Thieme

 


Inlagt 2011-01-27 08:22 | Läst 2092 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej,

Jag ar langt ifran nagon expert pa amnet men jag tror det basta sattet om du vill salja bilder for kommersiell/reklam anvanding skulle vara att registrera dina bilder med nagra "Photo Stock Agencies". kolla in

www.istockphoto.com
www.alamy.com

till exempel, dar kan du registrera som contributor och far procent pa all forsaljning av dina bilder.

Lycka till

Niclas
Svar från Trullan 2011-01-27 08:53
Ok, tack snälla Niclas för tipset :o)
Mvh Milla
Hmm det finns nog inget "rätt" sätt, beror nog mycket på köparen. Jag kan berätta om en vän till mig som en dag fick epost av en stor affärskedja som ville göra affisch av en av hans bilder. Vännen ifråga är rätt duktigt på att ta betalt/förhandla så han berättade att han skulle få 75 cent (US) per såld affisch, låter kanske snålt.
Han fick på det en säkerhetsbetalning på 2000USD om jag inte missminner mig, utifall att inget skulle säljas.

När väl försäljningen var igång såldes affisher upp till säkerhetssumman på ett par dagar, sedan fortsatte det i 2 år, de sista rapporterna jag fick var på kring 150000 sålda exemplar (internationellt), en vettig årslön med andra ord.
Svar från Trullan 2011-01-27 18:03
Hm, det låter inte dumt...
Blir ganska "avis" ;o)
Tack för att Du delade med Dig Fredrik!
Mvh Milla
Har du läst vad redaktörn tycker om "stock agencies"?
http://www.fotosidan.se/blogs/froderberg/59454.htm

Betalning är ju beroende på användning, Jag tar 100 - 200 kr när privatpersoner vill köpa bilder, från t ex bil-träffar och liknande.
För bilder som skall användas i tidning (ej exlusivt) har jag tagit 1200 kr + moms.
Skulle jag sälja en bild till en köpare som i sin tur skall sälja och dessutom vill ha exlusivitet på (jag får inte sälja den igen) så pratar vi mycket högre belopp, något jag inte har gjort men tror att vi då pratar om 10.000 kr och uppåt. Alt % på försäljning eller per kopia.
/Peter
Svar från Trullan 2011-01-27 18:04
Nej, det har jag inte läst (inte än i alla fall ;o)
Tack för Ditt inlägg Peter!
Mvh Milla
Tycker du ska beställa en sådan här
http://shop.blf.se/ratt-pris/ratt-pris-foto.html

Aino tipsade om SFF:s prislista. Nu är inte jag så uppdaterad men en gång i tiden var SFF:s priser betydligt högre än vad BLF rekommenderade. Då var inte SFF så populära bland bildköpare. Sedan minskade skillnaderna. Hur det är idag vet jag inte. Jag uppmanar absolut inte till prisdumping men som uppväxt i arbetarklassen känns det fel att ta SÅ fett betalt som SFF en gång i tiden rekommenderade. Men det beror nog bara på dåligt självförtroende (lågt människovärde, som arbetarklassen har). :-|

För korsord tar man betald efter hur stor upplaga korsordet (tidskriften) utges i, samt storlek på bilden, och går efter prislistan för redaktionell bild.
Svar från Trullan 2011-01-27 18:05
Ok, skall kika på det :o)
Tack Magnus!
Mvh Milla