"Hjärtats tankar & funderingar"

Fotografera rök...

 

Jag har sett många fina bilder på rök (från till exempel ett stearinljus) och skulle själv vilja testa att fotografera det :o) Därför undrar jag om Ni har något bra tips på hur man skall gå till väga? Kanske en länk till någon sida på nätet (gärna på svenska) där de beskriver "steg för steg"? Berätta gärna!

Kram Milla

 

Foto: Camilla Thieme

 


Inlagt 2011-02-16 17:18 | Läst 4434 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Skoj att du också vill testa rökfotografering nu Camilla :)
Jag har ju fotat en del rök, både från stearinljus och vanlig rökelse och båda varianterna är lika roliga. Stearinljusröken pga dess stora tydliga partiklar vilka gör sig bra med macro och rökelsen pga dess fina lättkontrollerade rök som dessutom varar betydligt längre än stearinljusröken gör.

Vad du behöver är en svart eller väldigt mörk bakgrund en bit bakom röken du ska fota, tyg eller liknande funkar fint.

Sen så placerar du bara det rykande på ett litet bord eller en stol framför bakgrunden. Rökelsen brukar jag stoppa ned antingen i en vinkel eller rakt ned bara i en vanlig tvättsvamp så står den stadigt. Ställ gärna en ugnsplåt under som samlar upp eventuellt fint damm som faller från rökelsen, för den är svår att få bort om den faller på en annan yta som exempelvis tyg, trä eller liknande. Den fastnar lätt.

Belysning kan du använda dig av fast ljus som exempelvis skrivbordslampa, läslampa eller en extern blixt som du synchar trådlöst eller på annat sätt. Ljuskällan brukar jag placera från höger eller vänster sida eller snett bakifrån för att belysa röken på det sättet och få den att stå ut tydligare från den mörka bakgrunden.

Den rök jag fotat har jag tagit med extern blixt och då med ISO 100 och 1/250 slutartid samt f/8 eller f/11 eller f/16 beroende på hur din setup ser ut och vilka resultat du får i dina första testbilder.

Kameran monteras på stativ eller ställs upp på något annat säkert stabilt ställe, har du en kabelutlösare så använd gärna den.

Rökelse är lätt att kontrollera som jag skrev tidigare så prova för fingret genom röken i olika hastigheter för att skapa turbulens och virvlar i röken, dessa brukar bli bra fotade. Blås också lätt från olika håll för variation och lär dig förutse hur röken reagerar när du påverkar den på olika sätt så kan du få till riktigt fräcka bilder.

Prova även fånga in röken i glas, vaser med mera för olika kreativa effekter.

Ett sista tips får nog bli att du bör ta många bilder, väldigt många! det är sällan man får det perfekt på en gång och på första försöket så låt slutaren jobba. :)

/ Magnus
Svar från Trullan 2011-02-17 16:39
Tack för Din utförliga förklaring Magnus!
Den uppskattas mycket :o)
Skall absolut testa detta vid tillfälle!
Mvh Milla
Svar från Trullan 2011-02-17 16:39
Tackar Tord!
Suverän hjälp:o)
Mvh Milla
Jag har testat att fota rök.
Till hjälp hade jag en blixt som jag hade vid sidan av röken och en svart bakgrund.
I lightroom ändrade jag färgen på röken. Här kommer ett litet exempel.
Inget vidare pedagogiskt inlägg, hoppas det går bra ändå =)

http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm/2241823.htm


mvh
Micke
Svar från Trullan 2011-02-17 16:40
Stort tack Micke :o)
Mvh Milla