"Hjärtats tankar & funderingar"

Från AMATÖRFOTOGRAF till FRILANSFOTOGRAF...

Jag har funderat på en sak, när kan man kalla sig själv frilansfotograf istället för amatörfotograf? Är det när man börjar ta betalt för sina bilder eller måste man ha ett eget företag? Spelar summan pengar någon roll eller är det från första kronan man tjänar som man "går från amatör till frilans"?

Finns det regler på detta eller är det något man bestämmer själv vad man vill kalla sig? Hur gör Ni som har "titeln" frilansfotograf på Er profilsida?

Berätta gärna!

Kram Milla

Foto: Camilla Thieme

Inlagt 2012-03-25 09:19 | Läst 2816 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
En som är hobbyfotograf är hobbyfotograf.
En som arbetar som fotograf och får betalt är frilansfotograf eller fotograf, han eller hon har även då ett företag eller är anställd.
Men detta säger inget om hur duktig du är som fotograf, bara att du arbetar och får lön för det.
En arbetande fotograf arbetar oftast med kundens projekt, kundens bilder och gör kanske inte så mycket för sig själv. Oftast räcker tiden inte till
En som har fotografering som hobby är många gånger duktigare och intressantare då de inte behöver få ihop pengar till ex. hyra mm

Men som Roger Hansson skriver så är det förlegat i dag.

Men en fotograf som får betalt kan inte lägga så mycket tid på sina bilder om han eller hon inte får betalt för det, då skulle det inte fungera

Skulle du bli en bättre fotograf för att du heter Frilansfotograf, eller är du fotograf eller retuscherare? Eller är du båda delarna?
Förstår inte snacket om att frilans skulle vara förlegat? Frilans eller "frilansare" är ett annat ord för egenföretagare, det vill säga en person som tar eller gör uppdrag utan fast anställning. Ordet används ofta om frilansjournalister eller frilansfotografer – som i Sverige är organiserade i Frilans Riks, en sektion inom Journalistförbundet – men även om andra fria yrkesutövare inom till exempel grafisk formgivning, teater, programmering och olika former av konsulttjänster.

Begreppet sägs härstamma från författaren Walter Scotts kända roman om Ivanhoe, där det engelska ordet "freelance" används synonymt med legosoldat. Ett av riddarens huvudsakliga vapen var lansen (på engelska lance) och en frilans var alltså en riddare som var fri att sälja sina tjänster till vem han ville. (Wikipedia)
Med vänlig hälsning
fördelen med amatörfotograf är att man inte behöver leva på det man presterar,och kan fotografera det man hälst vill.mvh ronny