"Hjärtats tankar & funderingar"

Hemligheten bakom reflexerna... ;o)


När jag började fotografera 2004 var jag väldigt imponerad över de fotografer som lyckades fånga reflexer i sina bilder. Jag tycker fortfarande att reflexer är otroligt vackra och fängslande. Men idag har jag lärt mig hur man skapar dessa underbara "bildförhöjare" och nu tänkte jag avslöja hemligheten för Er :o) 

Det var Sonja Bohman, en vän på Fotosidan, som lärde mig hur man gör. Hon berättade att man kan använda en bit foliepapper som man ställer bakom motivet och med rätt vinkel på pappret så bildar solljuset reflexer i foliepappret. Man kan även använda en sprayflaska med vatten och spraya små droppar bakom motivet. Då bör man dock fotografera i motljus. Lika så om man fotograferar ett motiv med en sjö eller ett hav i bakgrunden, då måste man också fotografera i motljus.

Idag kan jag nästan inte ta ett foto utan reflexer och tycka att fotot ser bra ut. Jag vill gärna ha dessa små glittrande "smycken" i bakgrunden för att förgylla och höja bilden utöver det vanliga. Jag har aldrig brytt mig om hur man gör för att en bild skall bli till (så länge man inte förstör i naturen eller behandlar människor eller djur illa osv.) för mig är själva resultatet det viktiga.

Vad tycker Du? Gillar Du bilder med reflexer? Hur gör Du för att skapa reflexer i en bild? Kanske tycker Du att det är "fusk" att ta hjälp av en bit foliepapper eller en sprayflaska? Berätta gärna!

TACK Sonja för att Du visade mig hemligheten med reflexerna! :o)

Kram Milla


Ps. Jag har frågat Sonja Bohman om det är ok att jag bloggar om detta. Ds.


Här är en bild som jag fotograferat med ett foliepapper bakom för att få reflexer.

 

Här bildades reflexerna av ljuset bakom motivet.

 

Här använde jag en sparyflaska för att få reflexer.

 

Och här är det havet bakom motivet som bildat reflexerna.

Foto: Camilla Thieme

 


Inlagt 2010-07-08 12:49 | Läst 6112 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jag har alltid en sprayflaska me mig när ja skall fota, jag e helt galen i reflexer, o kan inte få nog utav dem :) Men, "äkta" dagg på möra ger absolut bäst resultat :)
Detta me foliepapper visste ja oxå om, men har bara testat det ett par ggr utan vidare resultat, ljuset va för hårt den dagen o det ble så överexponerat.
Annars använder ja reflexerna som bildas av sig själv mest, uppe bland alla träd/löv mm, som ljuset själv skapar.
Svar från Trullan 2010-07-08 17:17
Hallå Elin!
För mig som är morgontrött får
en bit folie duga ;o) Hahaha...
Tack för Ditt inlägg!
Kram Milla
Tack så mycket för lite tips. Jag tycker också reflexer gör mycket för bilden. Det ger mer liv, tycker jag. Sprayflaska med vatten och hav/sjö och andra vattenpölar visste jag. Vet inte hur många gånger jag har försökt att utnyttja små pölar med mindre bra resultat. Pölarna är ju där de är och då ofta inte där blommorna är. Lite folio kan man alltid ha med sig. Ska testa det inom den närmsta framtiden.

/Gunnar
Svar från Trullan 2010-07-08 17:14
Det var så lite Gunnar :o)
Bäst är om Du sätter foliet på en bit kartong ;o)
Lycka till!
Mvh Milla
älskar också reflexer och bubblor! använder också sprayflaska, eller de naturliga solreflexerna. det går utmärkt att plocka en blomma tex och placera den mellan några grenar på ett träd (i bra arbetshöjd)och plåta, man får bättre arbetsställning och "kommer lättare åt" solen och ljuset mellan träd och grenar. brukar ge fina ljusbubblor! ska testa folie också, låter kul.
och på tal om bra tips så gillar jag smörpapper, när solen och ljuset är för starkt funkar det utmärkt att skugga med, man behåller lixom ljuset men slipper där där väldigt skarpa ljuset, framförallt när man plåtar vitt, sippor, prästkragar... :) /Margita
Svar från Trullan 2010-07-08 17:09
Visst är de fina, reflexerna :o)
Tack för tipset om smörpappret, måste jag testa!
Lika så att sätta en blomma i trädet, smart där ;o)
Kram Milla
Ahaaa! Jag kände inte till några av tipsen och har försökt luska ut och dra ut tipsen från andra makrofotografer, men utan att få ut ett pip eller blivit klokare på egen maskin. :-)

Tack för tipsen! Ska prova sprayflaska nästa gång!
Svar från Trullan 2010-07-08 17:06
Vad roligt att Du uppskattade tipsen Rei :o)
Självklart vill jag dela med mig, om jag kan :o)
Mvh Milla
Hm, när det gäller alu-folie, kan jag inte luska ut hur den ska placeras? Om motivet är i motljus, ska folie-plattan reflekteras från ljusskälla och mot motivet? Ungefär som upplättningsljus med reflexskärm vid porträtt? *förvirrad*

Under lördagen ska jag ut i min favoritpark med kamera, makroobjektivet, trådutlösaren och Gorillapod-stativet. Samt en sprayflaska. Och testa ett av tipsen.

Längtar! :-)
Svar från Trullan 2011-05-23 10:00
Oj, har glömt att svara Dig... Sorry Rei.
Hoppas Du listat ut hur man gör, annars får Du höra av Dig! :o)
Mvh Milla