"Hjärtats tankar & funderingar"

Ibland blir det inte som man tänkt sig...

Jag hade verkligen sett fram emot gårdagens babyfotografering och "för en gångs skull" hade jag förberett mig ordentligt.

Jag hade ställt fram min lilla produktstudio, reflexskärmen, två stycken "studiolampor", ett stativ, en extern blixt, två objektiv, (50 mm och 100 mm) en korg, en fårskinnsfäll, tre små nallar samt extra batterier (både till kameran och den externa blixten). Jag hade ställt in kameran och tagit några "testbilder" (då fick Pepsi "agera baby") samt tittat på babyfotografier på nätet. Pepsi och jag hade till och med varit ute och plockat vackra lönnlöv till fotograferingen. Nu var det bara babyn som fattades...

Foto: Camilla Thieme OBS! Mobilkamera (HTC Incredible S)

Noah (min systers dotters son) var hur söt som helst (trots att han inte verkade trivas som modell och grät en hel del ;o) och det var verkligen att rent nöje att fotografera honom. Men jag tyckte inte att "jag fick till det" och kunde inte komma på vad det var för fel. Så jag bara fortsatte att fota och fota och fota... Varför gör man (jag) så istället för att ta en kort paus, kolla bilderna i datorn, ändra kamerainställningarna och eventuellt ljuset???

När jag tittade på bilderna i kameran såg de ganska ok ut, men i datorn... JÖSSES! Så gott som alla bilderna var oskarpa, brusiga och antingen över- eller underexponerade! Jag blev helt förstörd. Kanske är det så att när man vill att något skall bli speciellt bra och något alldeles extra, då går det åt fanders istället.

 Hur som helst skall jag göra om allting (tur att jag inte hade tagit betalt) och nästa gång skall jag låna en väns fotostudio. Måtte jag lyckas bättre då...

Kram Milla

Så här såg bilderna ut:

Oskarpa                                Brusiga

  

Över- eller Underexponerade

  

Här nedan några av bilderna som jag "försökt rädda" i datorn...

Foto & Bildbehandling: Camilla Thieme

Inlagt 2012-09-30 21:32 | Läst 4688 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
De är väl helt okay, och Din lilla studio funkar ju bra! Kolla histogrammet i kameran nästa gång och förstora på displayn för att se skärpan. Och framförallt,. ta den tid Du behöver.
Svar från Trullan 2012-09-30 23:03
Tack Wolfgang :o)
Haha, jag vet inte ens hur man hittar histogrammet... ;o)
Kanske inte så konstigt att jag tar så kass bilder.
Skall försöka ta den tid jag behöver nästa gång.
Mvh Milla
Du behöver inte ha studio för att fotografera en baby. Tag helt dokumentära bilder istället i befintligt bra ljus. Naturligtvis inte för skarp sol.

Vill inte föräldrarna ha sådana bilder i ett album efterhand som barnet växer upp.
Jag har fotograferat fem barnbarn från de föddes till de blev tonåringar. Det var på den tiden jag kopierade i mörkrummet. I dag förstår jag inte hur jag hann och orkade.

Lite tankar från mig denna söndagskväll
bilderna du tagit kommer föräldrarna tycka om även barnet en gång hoppas jag.
Gun-Inger
Svar från Trullan 2012-09-30 23:01
Det vet jag visserligen, men jag ville ta de där "lilla extra" bilderna, som man kanske vill ge bort eller hänga på väggen :o) Dokumentära bilder förmodar jag att föräldrarna tar dagligen ;o)
/Milla
Härliga bilder Milla! =)
Men inte behöver du använda produkttältet till att fotografera bebisar. Det använder man för att slippa speglingarna från omgivningen.
Prova mot en vit vägg bara och använd dina lampor så ska du se att det bli kanon!
Utnyttja fönsterljus så mycket du kan - det blir soft och härligt!
Kram!
Svar från Trullan 2012-10-01 12:32
Hej!
Nej, jag vet att det inte behövs, ville testa något nytt. Dessutom blev det en "bra vit vägg" då jag inte har någon sådan. Jag fotograferar så gott som alltid med endast fönsterljus (speciellt porträtt). Men det var inställningarna i kameran som jag inte "fick till" denna gång. Ville nog "för mycket"... ;o)
Kram Milla
Jag skulle nog säga att problemet inte ligger i kameran.

Utifrån informationen som man ser så tror jag bilderna är dåliga utifrån ett ljusperspektiv.

För lite ljus och för dålig kvalitet på ljuset

Om du inte har studioblixtar eller speedlights med någon typ av softbox/paraply mm så rekommenderar jag att du använder ett fönster tillsammans med en reflektor. Ett tips för att få bättre kvalitet på ljuset är att sätta upp ett tunnt vitt lakan framför fönstret

Bakgrund = Vitt lakan eller vit tapet eller matt vinylbakgrund

Kamerainställningar (beroende på ljuset)
125/s
f/8-11
ISO 100 eller det lägsta din kamera har

Tänk på att ögat dras till det ljusaste i bilden och det ska vara barnets ansikte
Svar från Trullan 2012-10-01 15:31
Precis! Jag behöver LJUS ;o)
Man har sådana dagar ibland, glömde bort i princip allt (tror jag fotograferar för sällan, min gamla hjärna glömmer allt mellan gångerna)... ;o)
Tack för Dina rader Mikael.
Mvh Milla
Jag vill bara säga att det är en utomordentligt söt bebis! Han kan inte vara många veckor... Hälsa Anneli o gratulera till barnbarnet (det är väl hennes antar jag, eller du har fler systrar?)
Du får låna om honom o ta nya kort <3
Svar från Trullan 2012-10-01 21:45
Ja visst är han! :o) Därför känns det extra surt att misslyckas. Japp, skall få en ny chans snart och denna gång i en studio :o) Skall hälsa Anneli (min enda syster).
Kram Milla