"Hjärtats tankar & funderingar"

Jag är ingen rasist, men...

 

Nu har jag och min man varit hos läkaren och lämnat blod för allergitest, framförallt allergi mot kvalster. Hoppas att de hittar något så att vi (framförallt jag) kan få hjälp. Min man har bara lite slem i halsen någon enstaka gång, medans jag ligger vaken flera timmar i veckan på grund av besvären. Vi skall få skriftligt svar om cirka sju dagar och hittar de något kan vi få testa medicin eller bli remitterade till specialist.

Vi hade tiderna direkt efter varandra till samma läkare, men gick in samtidigt båda två istället. Jag är definitivt ingen rasist, men det finns bland annat en sak som jag reagerar väldigt starkt på. Det är när man går till sjukhuset och får träffa en utländsk läkare som inte förstår vad man säger och som man får gissa sig till vad de har att säga. Just det hände mig och min man idag när vi besökte Handens Vårdcentral.

Detta kan visserligen hända med en svensk doktor också och det är lika illa det, men på senaste tiden har jag (och många i min närhet) fått gå till utländska läkare som knappt talar svenska. Det som är så viktigt att just då, när man är sjuk och behöver vård kunna bli förstådd, så att man kan få rätt hjälp. Speciellt om det gäller mer allvarliga sjukdomar och inte "bara ett allergitest".

Har landstinget inga som helst krav eller bestämmelser på hur mycket svenska en distriktläkare bör kunna för att bli anställd inom sjukvården? Eller är det akut brist på distriktläkare? Jag tvivlar inte på deras kompetens som läkare, utan reagerar bara på hur dålig svenska endel talar samt förstår...

Har Du också råkat ut för detta? Vad känner Du? Berätta gärna!

Kram Milla

 

Paula & Picasso :o)


Foto: Camilla Thieme

 

 


Inlagt 2011-04-05 17:00 | Läst 2676 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jodå, detta händer nog lite överallt, visst måste man ha åsikter utan att bli kallad för rasist, det har för övrigt blivit mode nu att kalla folk för det om man nämner något om en icke svensk. Jag känner en person som går på en psykiatrisk klinik där denna har träffat flera olika läkare där alla pratat dålig svenska. Den stackarn har knappt fattat något alls och upplevt det som fruktansvärt. Jag ifrågarsätter inte deras legitimation, utan kan man anställa folk på så viktiga poster som läkare och de inte kan svenska???????För mig en gåta. OK danska läkare har man ju träffat, och vissa förstår man knappt. Men de läkare jag nämner ovan som denna person har träffat vet hon inte ens var de kom ifrån, deras namn som var lika obegripliga som deras svenska. Så, nu blir väl jag åxå kallad för rasist.
Hälsningar Bente
Svar från Trullan 2011-04-06 20:34
Jo, det är sant, man måste få ha sina åsikter.
Men jag vill inte att någon skall bli arg på mig eller tycka illa om mig :o(
Hoppas Du inte blir kallad rasist nu... ;o)
Mvh Milla
När jag läser ditt inlägg undrar jag om det inte kan vara nåt material i huset i golv eller väggar som ni är allergiska mot?
Ventilationen i hus kan ju föra med sig en hel del in i husen.
Inte min mening att skrämma upp dig det hoppas jag att du förstår!
Hoppas att ni blir hjälpta så besvären försvinner.

Maria
Svar från Trullan 2011-04-06 20:36
Tack för Ditt tips Maria, men borde vi inte känna av symptomen dagtid då också? Nu är jag/vi bara dåliga på natten. Jag blir inte rädd, jag uppskattar att Du bryr Dig!
Kram Milla
Det kan kanske vara så att vi har läkarbrist i Sverige....Läkarutbildningen är populär, vad jag vet så kanske vi utbildat för få helt enkelt...Om det är så är valet inte vilken läkare utan läkare eller inte läkare...
Svar från Trullan 2011-04-06 20:38
Så kan det säkert vara...
Då väljer jag läkare framför ingen läkare :o)
/Milla
landstinget-blää..I Norrbotten rena katastrofen!
Men kommer pga ditt inlägg Camilla, ihåg Sten Ardenstams (visst hette han så) monolog i tv om invandrarlärare i svenska: "Vadd är det som kråper"? Jå Årmet !
Svar från Trullan 2011-04-06 20:39
Det var inte igår man såg den monologen... ;o) Hahaha.
/Milla
Bra att du tog upp det Camilla!!! Jag råkade ut för samma för 2 veckor sedan. Den kvinnliga läkaren förstod inte mig och jag förstod inte henne!!!! Det borde vara ett KRAV påatt man ska kunna bra Svenska om man ska arbeta som läkare i Sverige!! Eller är det meningen att man ska ha en tolk? Stackar gamla människor som kommer till vct och inte förstår och inte vågar fråga!!!


/Annika
Svar från Trullan 2011-04-06 20:41
Ja, det borde det vara. Jag tänkte faktiskt på min mamma som är över 70 år när jag pratade med min läkare. Min mamma hade inte förstått ett enda ord av vad hon sade, så tragiskt! :o(
/Milla
I vår lokaltidning var det en dag en insändare som berörde ämnet du skriver om. Skribenten ifågasatte varför man kan få med sig en tolk om man inte är svensktalande, när man går till doktorn, men om doktorn talar dålig svenska kan en svensk inte få tolkhjälp.
Marianne