"Hjärtats tankar & funderingar"

Jag blir så arg!

 

Idag var jag ute och matade fåglarna :o) De fick bröd och sockerkaka (med smak av pepparkaka ;o) De blev så glada och mumsade i sig med god aptit. Sedan tog jag en timmes promenad i det kalla vintervädret för att bli av med lite julmat ;o)

När jag kom tillbaka gick jag förbi fåglarna för att se om de ätit upp alla godsakerna. Då fick jag se en kvinna med tre halvstora hundar komma gående mot fåglarnas matställe.  Och gissa om jag blev paff när hon lät dem nosa sig in bland buskarna och äta upp fåglarnas mat!!! Jag blev alldeles stum. Hur kan man låta detta ske? Jag tror nog att fåglarna är i betydligt större behov av mat än hennes hundar!!! Tyvärr är jag som alltid tyst och säger ingenting (även om jag skulle velat skrika till henne att lämna fåglarnas mat ifred)! Jag hoppas verkligen att detta var ett engångstillfälle...

Har Ni sett något liknande? Berätta gärna!

Kram Milla

 

Foto: Camilla Thieme

 



Inlagt 2010-12-28 18:30 | Läst 7176 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.





(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Trots att jag varje dag matar med solrosfrö mm. låg där en stendöd nötskrika bredvid fågelbordet igår, kölden är hård mot de små i vinter. /lasse
Svar från Trullan 2010-12-28 20:15
Ja, tyvärr är det ju så :o(
Önskar jag kunde ta in dem i värmen allihopa :o)
/Milla
Jag har aldrig sett nåt liknande, fast hon kanske inte märkte vad hundarna gjorde?
Vet att min hund snabbt som attan skulle sno svålen som jag hängt ut om hon fick chansen, fast jag håller ju koll så att de små pippisarna får äta då de verkligen behöver det nu..
Svar från Trullan 2010-12-28 20:14
Det var just det som jag reagerade så starkt på,
att hon bara stod och såg på och inte gjorde någonting...
Mvh Milla
Ja det är synd om fåglarna nu och jag har precis som Viktoria hängt ut svål och fett till dem. Men...och det är viktigt, jag får passa dotterns hund för annars slinker den ner i hans mage istället och precis som du säger, fåglarna behöver det mest av alla.

Nej jag har då aldrig varit med om något liknande du beskriver och jag hoppas innerligt att hon inte såg vad hundarna gjorde, för annars är det riktigt, riktigt illa.
Svar från Trullan 2010-12-28 20:16
Tro mig, hon såg!
Hon stod en meter ifrån och bara tittade på.
/Milla
Lite etan glykol i brödet nästa gång ;)
Svar från Trullan 2010-12-28 23:11
Nej, jag vill ALLA djur väl, men hundarna får sin mat hemma.
/Milla
Glykol??? Pucko....Ja det hjälper ju verkligen fåglarna att överleva + att det är olagligt.

Är hundägare själv och skulle aldrig låta min hund äta saker den hittar på marken samma gäller att låta den sno mat från mina favoritdjur när det gäller foto. Detta är ett no no.

Men att förespråka att förgifta mat så att hundar kan dö är bara puckat oavsett om det var ett skämt
Svar från Trullan 2010-12-28 23:12
Ja, fåglar är underbara varelser och tacksamma att fotografera :o)
Mvh Milla
Var jag för hård i mitt fördömmande ;-)
Svar från Trullan 2010-12-29 10:10
Absolut inte! :o)
Varför tror Du det?
Mvh Milla
:-)

...............
Svar från Trullan 2010-12-29 10:38
:o)

/Milla
Du borde i stället bli arg över alla lösspringande kattuschlingar som käkar upp ungefär en miljon fåglar per år.
Svar från Trullan 2010-12-29 11:14
Tro mig, det ÄR jag!!!
Men jag blev arg över detta, för att det var det jag såg...
Dessutom är det väl djurägarens ansvar och inte själva djuret i sig.
Mvh Milla
Nej, det är djuren som är onda! Så det så! ;)
(självklart är det djurägarnas fel)
Svar från Trullan 2010-12-31 10:35
Hihi ;o)
Japp, så är det!
/Milla
Jag har lyckan att ha dotterns hund hos mig då hon är bortrest. Fåglarna sprider salmonella och man skall därför alltid vara noga med hygien och tvätta händerna när man varit till fåglarnas matställe. Salmonella fär farlig även för en hund. En hund som tar upp hittemat ur marken är olydig, och det är väl alla hundar ibland precis som vi som uppfostrar dem.
Jag misstänker nästan att det inte var hundarnas ägare som lät det här ske. Det är väldigt dyrt att ha hund på djursjukhus så det är bra att se efter vad den äter.

Din bild på huttrande koltrast är så fin. I dag fick koltrastarna i skogen en krans gjort av svenska äpplen, som min man hängde högt uppe i ett träd. Hans talgbollar hade älgen ätit upp med nät och allt i natt. Han kände igen älgspåren runt trädet.

Det finns många hungriga varelser i skogarna denna snörika vinter.

Helena
Svar från Trullan 2010-12-31 10:35
Hej vännen!
Har svarat Dig här nedan ;o)
Roligt att Du gillar min bild, tack :o)
Tyvärr tror jag att det finns alltför många djurägare som beter sig oansvarligt.
Se bara all hundbajs som ligger kvar på marken...
Äppelkransen var superfin!!! :o)
Kram Milla
Fågelmatning/Salmonella
Vid matning av småfåglar är det viktigt att fåglarna ej har möjlighet att "sitta" i maten. Eventuella smittbärare av ex.vis salmonella har ofta "lös mage" och riskerar då att sprida smittan vidare till andra fåglar genom sin avföring. Döda fåglar i närhet av ett fågelbord kan mycket väl tyda på att salmonella drabbat fåglarna. Rengöring av fågelbordet med hett vatten bör då göras. Ett bra alternativ till fågelbord/fågelhus är fröautomater av olika typer, här kommer matgästerna aldrig åt att "sitta" i maten.

I ytterst få fall, om i ens något, har vilda fåglar smittat människan med salmonella, men man bör givetvis hålla en god handhygien om varit i kontakt med fåglar och i synnerhet med deras avföring.
Mvh Anders
Svar från Trullan 2010-12-31 10:32
Hallå Anders!
Se mitt svar till Helena här nedan :o)
Tack för Ditt inlägg!
Mvh Milla
Läser i dagens DN, nyheter sidan 11:

"Fågelmat kan sprida salmonella
Håll katten borta från fågelbordet! Under vintern, då stora mängder småfåglar samlas kring matställen, blir flera fåglar infekterade av salmonellabakterier,
Statanes veterinärmedicinska anstalt och Smittskyddsinstitutet har visat på ett samband mellan salmonellautbrott hos småfåglar, utekatter och människor."

Hundar nämns inte i artikeln i dag, men de kan också få salmonella eller bli magsjuka på grund av dålig mat. Dotterns hund hamnade på djursjukhus i en vecka efter att ha ätit gamla korvbitar i somras. De hade kastats som färska i syfte med att öva hunden med att leta.Denna hund är inte alls bra på spårning och hittade han smakbitarna först efter att de legat flera dgar i solen.

Utanför oss finns det ett ställe där folk ställer mat på marken under buskarna,där fåglarna går omkring och bajsar bland maten. Det är farligt för fåglarna att även drabbas av magsjuka förutom kyla och hunger.

Tänk på att hänga upp maten ovan marken, fågelbord, fröautomat eller talgbollar.

Helena
Svar från Trullan 2010-12-31 10:30
Hej min vän!

Läste samma artikel ;o)

Vet Du, jag blir alldeles förtvivlad!
Jag brukar själv lägga maten på marken...
Har inte alls tänkt i dessa banor :o(
Jag måste komma på ett bättre sätt, för jag vill verkligen inte göra fåglarna (eller andra djur, vilda som tama) illa!!! Jag ÄSKAR ju djur och vill ju bara hjälpa dem.

Kram Milla