"Hjärtats tankar & funderingar"

Jag gjorde allt som stod i min makt, ändå gick det åt helvete!

 

Snart ger jag upp...

Så var lördagens bröllopsfotografering avklarad och jag måste säga att jag kände mig väldigt nöjd när jag och Elisabeth packade in våra kameror i bilen och åkte hemåt.

Elisabeth och jag var på plats tre timmar innan bröllopet skulle äga rum och gjorde testfotograferingar både inne i kyrkan och utanför. Solen sken på en klarblå himmel och vi hade alla förutsättningar för att lyckas med dagens uppdrag. Kamerainställningar var färdiga (jag fotade på AV) och vi hade pratat igenom var vi båda skulle stå och vem som skulle fotografera vad. Jag zoomade in bilderna jag tagit och granskade dem noga i kamerans display. De såg väldigt skarpa och fina ut!

Jag levde mig verkligen in i rollen som blivande brud när Elisabeth övade kamerainställningar inne i kyrkan. Här pussar jag min blivande man när han trär ringen på mitt ringfinger.

 Foto: Elisabeth Landberger

Här fotograferar jag de vackra fönstren i kyrkan. Tycker det kan vara fint med lite detaljer också från kyrkan i bröllopsalbumet.Foto: Elisabeth Landberger 

Elisabeth och jag åt lunch i solen och gröngräset utanför kyrkan innan vigseln.Foto: Camilla Thieme OBS! Mobiltelefon (HTC Incredible S)

Bilderna jag tog på brudparet före, under och efter vigseln såg väldigt skarpa ut när jag tittade på dem i kameradisplayen. Men när jag kom hem blev jag lika besviken som alltid. Alla bilderna (utom en, som inte var på brudparet) var suddiga och de som var tagna i kyrkan var dessutom väldigt brusiga på grund av alldeles för högt ISO.

 Här är det Elisabeth som "övar en kyss" vid kyrkans ingång.

Foto: Camilla Thieme

Som tur var hade jag Elisabeth med mig och hon lyckades betydligt bättre än mig. Tack gode Gud för det!

Från och med nu skall jag bara fota i manuellt läge! Jag vill verkligen lära mig detta. Hur skall jag annars kunna arbeta som fotograf?

Kram Milla

Inlagt 2013-05-27 23:04 | Läst 4216 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
På Pentax K5 finns ett läge som heter TaV, manuellt läge slutare och bländare... men auto ISO. Det ger användbara bilder upp till 6000 ISO. Kanske har din kamera valt för långsam slutare, i den mörka kyrkan? Vilka slutartider har bilderna, samt brännvidd och bländare? Bilderna i bloggen är mycket fina
Svar från Trullan 2013-06-03 22:02
Jag får helt enkelt öva mer... ;o)
Med vänlig hälsning Milla
Du kanske går för fort fram? Bröllopsfoto är svårt också med de bästa prylar man kan köpa, och det är nog bra med mycket övning innan du försöker sälja dina tjänster.

Att granska bilderna i kameran hjälper inte så långt - du MÅSTE veta att de sitter innan du ens är i det läget du hinner granska dem (och displayen är inte heller ett bra verktyg för att avgöra det).

Jag har fått en och annan förfrågan att fotografera bröllop genom åren, men har tackat nej. Jag kan fotografera sport, press och allt möjligt, men just bröllop vill jag inte ge mig på i och med att jag inte törs garantera bilder. Från nästan allt annat är jag säker på att kunna leverera.

Jag vill inte göra det svårare för dig, utan jag vill att du ska öva mer och inse att du säkerligen kan fixa de där bröllopsbilderna, men det är mycket begärt att få till det på första försöket :)

Ljuset ser du ju att ha fixat med de här ganska roliga bilderna, så nu är det att få till skärpan (och kanske utrustningen) ...
Svar från Trullan 2013-06-03 22:00
Men brudparet hade sett mina bröllopsbilder, så de visste vad jag kunde (och inte kunde) prestera. Jag var dessutom väldigt tydlig med att jag inte är van att fotografera inomhus. De ville ändå ha mig som bröllopsfotograf :o) Jag TROR att de gillar "känslan" jag får fram i bilderna och värdesätter dessa mer än själva kvalitén på bilderna?
Med vänlig hälsning Milla
Har bara plåtat ett bröllop & det är fan inte det lättaste... Så deppa inte ihop över det här, du kommer garanterat att fixa att jobba som fotograf!!
För min egen del kan jag säga att sedan jag skaffade min nya kamera har jag i knepiga situationer kört manuellt med auto ISO & det har gjort mitt liv väldigt mycket enklare...
Så för mig är det guld värt med en kamera som jag plåta med på ISO 10000 utan vara orolig över hur bilderna blir, sen så köpte jag den av helt andra anledningar... =)
Jag gillar också bilderna i bloggen!!
Svar från Trullan 2013-06-03 21:56
Tack Urban! :o)
Med vänlig hälsning Milla
Jag tycker att manuellt är "löjligt enkelt" och har mer problem med att vara helt bekväm med de halvautomatiska. Mycket har det nog att göra med att man har kontroll i manuell.

Vill jag ha suddig bakgrund, stor bländare, vill jag ha större skärpedjup - liten bländare! Inomhus är det lagom med runt 1/125 sek på slutaren, vilket även fungerar för de flesta situationer. Är man utomhus justerar man efter ljuset och kan behöva gå rätt högt (lågt) 1/800 sekund eller mer är inte ovanligt, speciellt om man vill ha stor bländare.

Jag lärde mig manuell lite genom att testa med Av och Tv lägena. Gör en mätning. se vad kameran tycker är rätt, slå om till manuell och ställ in efter kamerans förslag. Sen kan man öka och minska värdena och se hur det påverkar. Är fortfarande dålig på att i huvudet komma fram till vad som blir "bäst", ändra slutare eller bländare, och behöver oftast ta en bild eller två för att ställa in "perfekt". Inget problem för mig och något jag har tid att lära mig, men kanske inget man vill göra på ett bröllop ;-)

Jag tycker du ska helt enkelt ta kameran "en runda på stan" eller hemma i trädgården och testa lite. Tror inte du behöver mycket tid för att bli hyfsat bekväm med manuellt =)
Svar från Trullan 2013-06-03 21:55
Tack för tipsen Martin.
Lovar att ge mig ut och öva snart!
Med vänlig hälsning Milla
Du kan ju köra halvautomatiskt, d v s väljer Du en fast inställning för exponeringstiden och ett ISO-tal som ger Dig den bländaren som Du vill ha. Exponeringstiden måste korrespondera med brännvidden. Alltså en exponeringstid som liknar brännvidden eller helst dubbla brännvidden. Till exempel för en 50 mm-glugg eller zoominställning skall Du ha minst 1/50 sek eller helst 1/100 sek om Du plåtar utan stativ.
Att kolla ljuset i kyrkan några timmar före bröllopet är inte så optimalt, eftersom ljuset "vandrar". Helst skall Du kolla några dagar före bröllopet vid samma klockslag, dock kan vädret vara förstås ett annat, men på bröllopsdagen kan Du mäta igen 1/2 timme före ceremonien och jämföra Dina noteringar från tidigare tester. Du kan även "låna" kyrkovaktmästaren eller kantorn som statist.
Öva gärna bröllopsfotografering då och då med en kompis, även om Du inte har något uppdrag.
Men Du skall absolut inte ge upp utan bara öva mera!
Svar från Trullan 2013-06-03 21:53
Tack för Dina råd och tips Wolfgang!
Jag lovar att öva mer och att inte ge upp ;o)
Med vänlig hälsning Milla
Men snälla, inte beror väl bildresultatet på om man kör i AV eller P eller Manuellt.
Har man koll på vad som händer så gör man nog bäst i att köra på det sätt som man vant sig vid. Jag tycker du skall försöka hänga med en erfaren bröllopsfotograf på ett antal fotograferingar, som assistent o andrefotograf. Det är väldigt stressigt med bröllop, och ett stort ansvar gentemot brudparet. Största anledningen att misslyckas är nog oftast stress o misstag. Lycka till! Mvh,LO
Snapphane 2013-05-28 10:53
Nja, problemet här gissar jag är för att det var semiautomatik med fast bländare. Dåligt ljus och kameran sätter för långsam slutare, folk rör sig och bilden blir oskarp. Bättre då att låsa slutaren så att bilderna blir bra, men för mörka.

Men som du säger, bara man vet vad som händer så spelar läget mindre roll. Dock håller jag nog med Camilla här att det blir lite "lättare" om man kör helt i manuellt. Om man bara är bekväm nog =)
Svar från Trullan 2013-06-03 21:50
Tack LO, jag vill absolut följa med en mer erfaren fotograf!
Skall se vad jag kan ordna.
Med vänlig hälsning Milla
Om du ska fotografera bröllop måste du fotografera i manuellt läge,
Skaffa en lös ljusmätare och mät ljuset riktigt,
Det är därför de anlitar en fotograf för att få till de här riktiga bilderna.

Det är många timmars övning och arbete för att få till en bra serie, kolla noga på kläder mm så de inte är skrynkliga osv.

Lycka till
Som fotograf får du räkna med att du kostar 600-1000 kr i timmen, tänk på det när du är där tre timmar innan och när du ska göra bilderna i ps.
Svar från Trullan 2013-06-03 21:48
Jag skall absolut börja fotografera i manuellt läge samt i RAW när jag fotograferar bröllop. Priset höjer jag i takt med att jag känner mig bättre och säkrare med det jag gör.
Med vänlig hälsning Milla
När jag började jobba i fotoateljé på 90-talet förekom det sällan fotografering under vigselakten. Brudparen kom till ateljén istället. Att jobba i ateljé/studio skiljer sig mycket från att ta ögonblicksbilder i en kyrka. Det är två olika fotografpersonligheter som behövs. Jag är mer pressfotograf och tycker att fotografering i kyrka är enkelt, inget jag kan misslyckas med. Däremot känner jag mig alltid lite osäker i studion.

Naturligtvis kan man överbrygga en hel del av detta med träning och kunskaper, men det är nog alltid så att det ena kommer passa en bättre.

Så läs på massor och träna en massa
Svar från Trullan 2013-06-03 21:45
Jag skall absolut öva, för älskar att både fota
bröllop i kyrka och ta studiobilder ;o)
Med vänlig hälsning Milla