"Hjärtats tankar & funderingar"

Med tanke på ett tidigare inlägg...

Jag känner att jag vill förtydliga lite grann hur jag har tänkt med "mitt nya företag". Tanken är inte att jag skall arbeta med detta heltid, utan mer som en "extra inkomst" (även fast det blir min enda inkomst). Jag är sedan ett år tillbaka "hemmafru" (med allt vad det innebär) och matte till vår hund Pepsi, så det blir inte så mycket tid över. Jag gör även en del fotouppdrag åt nallebudet.se, har haft praktikplats som fotograf på Nordic Fields samt hjälper mina gamla föräldrar med städning, pedikyr, hårklippning med mera. 

Tjänar jag inte mer än ca 18.800 kr/år, slipper jag dessutom skatta för pengarna (om jag inte har någon annan inkomst utöver mina fotojobb vill säga).

Jag har redan tackat nej till en fyra veckor lång starta-eget-kurs, för tanken är att jag aldrig skall behöva sköta det "administrativa arbetet" själv. Skulle det vara så att mitt företag går bra (och jag känner att jag vill och kan arbeta mer) kommer jag att lösa detta på ett annat sätt (kan berätta mer om det, om det blir aktuellt).

Så mitt företag skall (i alla fall till en början) vara mer en hobby verksamhet, än ett heltids arbete. Sedan får vi se vad framtiden utvisar...

Kram Milla

Foto: Camilla Thieme

Inlagt 2013-02-21 14:03 | Läst 3158 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Men varför inte regga det som just Hobby-verksamhet då? Då slipper du momsa på de första 30000:-. Dock får du inte heller dra någon moms på det du köper in. Men det är enklare med hobbyverksamhet än enskild firma, om jag förstått det hela rätt.... Eller du behöver kanske F-skattsedel förstås...
Svar från Trullan 2013-02-23 22:50
Skall fundera på saken. Just nu tvivlar jag
på att göra någonting överhuvudtaget.
Kram Milla
froderberg 2013-02-23 23:58
Enskild firma är inte svårare. Givetvis måste man redovisa kostnader och intäkter, men det får man göra med sin hobbyverksamhet också. Summorna från redovisningen är vara att trycka i deklarationen plus en extra blankett. Det finns enkla datorprogram från SPCS som gör allt jobbet för en.
Jag fick starta firma när jag tryckte min bok. Eftersom jag inte har råd att ha revisor så sköter jag bokföringen i datorn med program från VISMA. Jag är pensionär så jag behöver inte betala in arbetsgivaravgifter med mera.

Moms naturligtvis som jag har kvartalsvis. Det är mycket att tänka på. Lagen är inte gjord för summor utan lika för stora och små företag.


Synd du inte gick på den kursen för den är mycket bra. Låna böcker gjorde jag på biblioteket för jag hade glömt allt detta med debet och kredit....
Lycka till med din firma det är tufft men lärorikt
Gun-Inger
Svar från Trullan 2013-02-23 22:54
Vad har Du gjort för bok? Vad spännande.
Jag får se hur det blir... Börjar tvivla.
Kram Milla
Gun-Inger Arvidsson 2013-02-23 23:13
Jag har gjort en fotobok om det som försvann i Hässleholm av byggnader, miljöer .....mycket revs i slutet på sjuttiotalet ..där är även människor med som inte lever längre...den har blivit mycket uppskattad.
Jag lånade 105 000 kronor till tryckningen och har sålt på eget förlag. Har cirka 150 böcker kvar.
Det har varit ganska tufft då jag inte har haft råd till att annonsera. Den säljs av bokhandel, turistbyrån, hembygdsföreningen så får det en del av förtjänsten.
Likaså har ett teatersällskap sålt många förra sommaren.
Jag har däremot aldrig fått sälja den här genom Fotosidan.
Sov gott glad du är intresserad av vad jag gjort.
Svar från Trullan 2013-04-04 13:36
Klart jag är intresserad! :o)
Kram Milla