"Hjärtats tankar & funderingar"

Recept på en lyckad blogg?

 

Jag har funderat på vad det är som gör att vissa bloggar blir mer populära än andra. Vilka egenskaper bör egentligen en blogg innehålla och hur bör den vara utformad?

Detta är min teori:


 

Rubrik

Det absolut viktigaste tror jag är att ha en fängslande och intressant rubrik. Rubriken är det första läsaren ser och den måste få besökarna nyfikna att vilja läsa mer.

 

Innehåll

Lika viktig som rubriken är innehållet i bloggen. Läsarna måste få något i utbyte av det de läser. Det behöver inte nödvändigtvis lära sig något varje gång, det kan räcka med att inlägget väcker en känsla, glädje, sorg, ilska, passion osv.


Variation

Jag tror att variation i en blogg är viktigt. Man behöver inte nödvändigtvis enbart skriva om foto bara för att bloggen finns på en "fotosida", men självklart är det just det som många medlemmar vill läsa om när de besöker en "fotoblogg".


Layout

För mig personligen så är layouten väldigt viktig. Jag älskar en blogg med en snygg layout. Gärna färgglad, men ändå stilren. Det kan ju vara svårt att uppfylla alla läsares önskemål på hur en snygg layout skall se ut, eftersom vi alla är olika och inte gillar samma saker. Men då tycker jag att man skall hålla sig till en stil som representerar sig själv och som visar vem man själv är och hur man vill framstå.

Bilder gör enligt mig bloggen mer intressant och både roligare och lättare att läsa. Självklart är det ett plus om bilden kan förknippas med bloggens innehåll, men det är definitivt ingen nödvändighet. En bild piggar alltid upp (beroende på motiv då förstås ;o)

Att dela av texten i små stycken underlättar för läsaren betydligt, anser jag. Lika så bör inte inläggen vara alltför långa, men ibland kan detta dock vara nödvändigt. Då är det extra viktigt med en snygg och lättläst layout! ;o)

 

Stavning

Jag kanske är väldigt gammalmodig, men för mig är stavningen enormt viktig i en blogg. Jag vill kunna förstå det jag läser och inte behöva gissa mig till texten på grund av stavfel eller särskrivningar. Därför efterlyser jag här på samma gång en stavningskontroll i bloggen på Fotosidan. I dagsläget brukar jag kopiera texten och göra en stavningskontroll i Word innan jag publicerar mina inlägg. Självklart gör även jag stavfel osv. men Ni förstår säkert vad jag menar.

 

Delaktighet

Det är alltid bra att engagera läsarna i bloggen. Var lyhörd och fråga läsarna vad de tycker och tänker, be gärna om tips och råd. På så sätt känner den som läser bloggen sig delaktig och förstår att just han eller hon är viktig för Dig.


Ärlighet

Till sist, var ärlig och rak i Din blogg. Men var noga med att inte såra eller skada någon annan. Blir Du illa omtyckt vill ingen läsa Din blogg tillslut ;o)

Lycka till!

 

Vad tycker Du att en blogg bör innehålla och se ut? Berätta gärna!

Kram Milla

 

Foto: Camilla Thieme

 



Inlagt 2011-02-17 16:31 | Läst 4792 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Tja, det mesta håller jag med om men när det gäller layouten vill jag nog påpeka några saker..
Eftersom jag är dyslektiker har jag oerhört svårt för färglada sidor och färgad text . Lika illa är det när texten är centerad och sämst av allt är om det finns blinkade och rörliga föremål som stör. (som tyvärr du ofta har ) :)))

Att man ska kunna stava rätt kanske känns som en självklarhet men tycker inte att det är nödvändigt. Även felstvavningar kan vara en del av en personlighet och när man bloggar och skriver direkt från hjärtat så får det bli som det blir.

Mvh Marie
Svar från Trullan 2011-02-18 09:00
Som jag skrev så är detta "MITT RECEPT", alltså vad JAG tycker att en blogg skall innehåla och hur JAG vill att den skall se ut. Det finns säkert lika många förslag som det finns människor på denna jord ;o) Bra att Du upplyste mig om att mina texter och gif-animationer kan vara störande för personer med dyslexi, det hade jag ingen aning om! Håller med Dig om att felstavningar kan vara en del av en personlighet. Tack för Ditt inlägg Marie :o)
Mvh Milla
Skriver du: någon av dessa rubriker i din blogg så skall du se på fart:=)
Gömslefotografering
Nu lägger jag ner FS
Fotosidan eller vad?
Nu ger jag upp!
Nu slutar jag att kommentera!
Fs Galleriets död

,,Därför går jag ut och fotograferar i stället,,
Svar från Trullan 2011-02-18 08:56
Ja eller om man har ordet SEX eller PORR i rubriken ;o) Hahaha...
Mvh MIlla
Hej camilla. Som du skriver " Jag älskar att blogga" och det gör jag också men så som Marie har jag dyslexi ,men skam den som ger sig så bloggar jag ändå.
MVH Anita
Svar från Trullan 2011-02-18 08:54
Hej Anita!
Bra att Du bloggar trots Din dyslexi.
Visst är det roligt :o)
Mvh Milla
Mycket beror nog på vad man lägger i begreppet "lyckad blogg".
Om man jagar antal inklick så är givetvis slagkraftiga rubriker ett bra tips. Men vad säger egentligen desssa inklick? Jag tror att en bättre mätare på hur många som verkligen läser det man skriver är hur många kommentarer man får och hur mycket kommentarerna är reflektioner på blogginlägget.

En annan nog så viktig komponent här på FS är hur många "kompisar" man har och hur "välkänd" man är. Ganska mycket av kommenterandet i såväl bloggar som på bilder handlar nog om ryggdunkningar från "FS-kamrater".

Men hur väl man lyckas med sitt bloggande handlar också om vilket syfte man har med sitt bloggande. Personligen är jag rätt nöjd, trots att jag når ut till ganska få, därför att detta relativa fåtal verkar ge sig tid att reflektera över det jag skriver. Jag har också undvikit att skriva bara för att det skall skrivas, utan försöker begränsa mig till när jag anser att jag har något att säga och försöker undvika att upprepa mig för mycket. Dessutom skriver jag nästan uteslutande om fotografi och ämnen som har bäring på fotografi, vilket gör att det tidvis blir ganska långa perioder mellan bloggarna.

Men som sagt, det handlar nog mycket om vad man själv vill med sitt bloggande. Om man vill ha många inklick gäller nog slagkraftiga rubriker, många kompisar och en hög frekvens på bloggarna.

-affe
Svar från Trullan 2011-02-18 08:53
Så länge man själv är nöjd tycker jag att det är KANON! :o)
Du har rätt i det Du skriver Affe!
Mvh Milla
Bloggar ska var korta och återge ens egna fotografiska uppfattningar har jag hört av nån här på FS.Därmed vet jag att jag är helt ute med mina,men so what.Det kan jag leva med.Jag finner numera ganska stort nöje i att läsa andras "fotobloggar" men även andras mera själsbejakande upplevelser.
Svar från Trullan 2011-02-18 08:50
Då tycker vi lika Du och jag :o)
Tack för Dina synpunkter Walter!
Mvh Milla
Hej!
Kikar ofta in på din blogg med nöje!
Så ditt recept skulle man vilja följa =)
Men jag tror att jag inte skulle kunna följa det... Det är ju inte ofta man gör det med recept. =)
Rubriken måste ju framförallt vara lockande och även jag, är dyslektiker så även om man får till en bra lockande rubrik så blir inte alltid texten den bästa.
Det är svårt som dyslektiker ( i mitt fall iaf) att få en tex att flyta ihop på ett bra sätt. Jag är inte den bäste på att skriva. Och stavningen får jag kolla många gånger innan jag kan pubblicera.
Så det blir en del jobb men det är kul. Jag gör det ju för min egen skull först och främst men samtidigt är det ju tråkigt att man inte är tillräckligt skicklig på att skriva så man får läsare och framföralla kanske få en och annan kommentar....

Men man kanske lär sig med tiden =)

Mvh// Mimmi
Svar från Trullan 2011-02-18 08:49
Tack rara Mimmi :o)
Som jag skrev så är detta bara vad JAG anser, det finns
säkert lika många förslag som människor på denna jord ;o)
Mvh Milla
Vad gäller layout på bloggen så tycker jag att här är inte det, det viktigaste, jag har flera gånger undrat varför du ha grå text, den är faktiskt inte alls bekväm att läsa. Vad gäller lyckad blogg så undrar jag vad du menar med lyckad blogg, är det antalet som besökt bloggen eller antalet kommentarer?
Svar från Trullan 2011-02-18 08:21
Hej!
Jag gick över till grå textfärg för att det efter ett systemunderhåll här på Fotosidan inte gick att ändra textfärg på länkarna. Jag tyckte det blev så fult med en annan färg på länkarna, så då valde jag en färg som var så lik "länkfärgen" som möjligt. Tyvärr blev den grå. Önskar inget hellre än att Fotosidan kunde lösa detta problem. Om Du tittar på mina tidigare inlägg så har de mycket färggladare textfärger :o) Detta inlägg har till exempel ingen länk, så då kunde jag använda blå textfärg :o) Inlägget var menat som ett "humoristiskt" inslag. Vad jag menar med lyckad blogg är nog både en som har många läsare samt kommentarer.
Mvh Milla