"Hjärtats tankar & funderingar"

Vilket program?


Jag har i ett tidigare blogginlägg nämnt att jag skall börja fotografera i RAW (har aldrig provat det förut) och nu börjar det närma sig... ;o) Därför tänkte jag fråga Er om man behöver något speciellt program när man redigerar bilderna? Jag vet att det medföljer ett program när man köper en ny kamera, men räcker det? Eller rekommenderar Ni att man köper något annat program?

När min man Marko visade mig programmet DPP (Digital Photo Professional) som medföljde hans nya kamera (Canon EOS 7D) så tyckte jag att det såg väldigt "simpelt" ut. Det fanns knappt någonting att göra åt bilderna, eller har jag fel? Berätta gärna, så jag kan få ut bästa möjliga kvalité i mina bilder, nu när jag äntligen skall ta det stora klivet ut i "RAW-världen" ;o) Tack på förhand!

Kram Milla 


Foto: Camilla Thieme


Inlagt 2010-04-21 20:59 | Läst 3572 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Lightroom är din vän :)
Jag använder lightroom hela tiden, tar alltid mina bilder i det, och det har fina funktioner för taggning, märkning, lättjobbat och effektivt.
Svar från Trullan 2010-04-21 21:38
Då skall jag kolla upp Lightroom :o)
Tack för Ditt tips Ambjörn!
Mvh Milla
Simpelt. Jovisst !
Men fullt tillräckligt enligt min mening. Oftast är det det enda jag använder i redigering. Har även "send to photoshop" i en meny om ytterlgare redigering krävs.
Gå igenom det ordrentigt så upptäcker du att man kan göra det mesta som krävs. OK, ska man göra noggrann färgjustering så får man använda "send to photoshop".
Men förkasta det inte helt.

mvh
/Harald
Svar från Trullan 2010-04-21 21:40
Jag menade inte att låta negativ eller "nedlåtande" var bara nyfiken
på vad Ni "vana RAW användare" använder för program :o)
Tyckte bara att "allt" som gick att göra i DPP finns i Photoshop, men
jag har naturligtvis fel. Lovar att gå igenom det mer noggrant! :o)
Stort tack för Ditt inlägg Harald, det uppskattas!
Mvh Milla
Om du redan har Ps Elements så behöver du inget nytt program. När du öppnar raw filer kommer du till Camera Raw redigering. Därifrån öppnar du filerna och kommer till redigeraren i Ps. Så gör jag iaf.
När du fotar i raw så har du större mölighet att korrigera exponering mm och det är inte svårt att lära sig.
Lycka till
Monica
Canon DPP är faktiskt ett väldigt bra program för att framkalla RAW-bilder! Bildkvaliteten i DPP blir faktiskt inte sämre än Lightroom, men vill du ha mest ut av dina RAW-bilder så ska du kika på ett program som heter Phase One Capture One 5, det kostar 995 kronor men är värt varenda krona!
//Chasid