Det här med "gyllene snittet"

Har ofta tyckt det verkar lite löjligt - men det finns en poäng har jag upptäckt! Man gillar sådana bilder bättre.

Tomas

Det är inte så lätt att ta naturbilder i december i Sverige när det inte finns någon snö - det mesta blir lite grått. Här lyckades jag i alla fall hitta lite färger. Men inte mycket "gyllene snitt" kanske...

Inlagt 2014-01-07 11:36 | Läst 2353 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Jag håller med..
Svar från TomasKronberg 2014-01-07 11:45
I Leica X1 finns en inställning på skärmen (ja den har ju inte någon sökare), med nio rutor. Vad jag kommer ihåg från manualen (Leicas grejor brukar ju inte behöva någon manual ;)) så sägs det där att det har med "snittet" att göra. Får kolla upp det.
Jag håller inte med! :) ;)
"Man gillar" saker, i en viss kultur alltså!
Läste nyss en artikel i F&F om hur man tolkar bilder, i olika kulturer och språkgrupper, ingen bra läsning för en troende! Å en del konstiga typer skriver sina texter från fel håll också! ;)

Så jag tror att i den Västerländska kulturen, där vi e, och hos dom som har anammat den kulturen och då även bildseendet, så stämmer det här ganska bra!
/B
Svar från TomasKronberg 2014-01-07 12:52
Kan du skicka någon länk till F&F eller vilket nummer det är? Skulle vara intressant att läsa..

/Tomas
Svar från TomasKronberg 2014-01-07 15:51
Och du Bengt: dina bilder är ofta i kategorin "gyllene snittet" -ta det som en komplimang.
/T
Det blir en harmonisk bild i våra västerländska ögon. Jag vet inte på vilket sätt asiater komponera sina bilder.
Gyllene snittet är bara en del av "den gudomliga proportionen" som förekommer inom arkitekturen bland annat och i svenska flaggans proportioner.
Våra kreditkort och många förpackningar har också sådan proportion.
Det finns matematiska formler för det.
Jag befinner mig i den västerländska kultursfären, och har tänkt att så förbli. Rör jag mig tillfälligt i någon annan sfär (vilket jag gjorde mycket i ungdomen), så tar jag med mig mitt synsätt och mina värderingar.
Alltså, jag fortsätter helt lugnt med gyllene snittet. Det blir snyggast så tycker jag - och dom i min omgivning.
Om man gillar den kompositionen och har förmågan att se den så behöver man ju inget rutnät för att komponera, i såfall får man väl ha ett rutnät sen när man betraktar bilderna för att kolla om dom är bra. LO
Svar från TomasKronberg 2014-01-07 15:45
Det är sant - behöver inte det, undrar bara varför Leica la in det?
/T
Ja visst är det skumt att det "funkar"?
Tror inte detta är en slump eller bara har med kultur att göra.
Redan de gamla antika mästarna använde gyllene snittet på ett mycket uträknat sätt.
De visst var olika kroppsdelar borde vara placerade i ett porträtt för att skapa harmoni.
Mängder av studier har också gjorts om hur våra ögon rör sig över en bild.
För oss är det alltid från vänster övre hörn till nedre högra.
Skulle vara kul att veta om det är annorlunda för de som läser från höger till vänster.
Sedan är det ju inte fel att ibland bryta mot konventionen. Jordgubbsås med svartpeppar låter för de flesta konstigt till en god biff. Fast det smakar alldeles utmärkt.
Svar från TomasKronberg 2014-01-08 01:35
Måste prova jordgubbsåsen. Det finns mycket man har förutfattade meningar om, som tex att det inte går att dricka rödvin till fisk! Jag har provat lax+rödvin - funkar utmärkt. Däremot inte lika gott till torsk och brun sås som norrmännen envisas med (gjorde förr kanske, eller så är det bara ett illasinnat rykte).

Vin + inlagd sill är heller ingen höjdare, inte heller rött vin och räkor..

Fast det är ju vad jag tycker. Fläskött och sötsaker till funkar oxå (tänker på fläskottlett med ananas t.e.x.) , mindre bra med oxkött (måste ändå prova jordgubbssåsen som sagt) . Ris går bra till lammkött och fläskkött, inte lika bra till oxkött. Osv, osv, men det är ju som man brukar säga "en smaksak". Kom gärna med lite tips. Rödvin och choklad är gott t.e.x.

Jag tror det finns en anledning varför vissa kombinationer slagt igenom, som fransmännens "steak frites" som man alltid hade på restaurangerna i Paris på 70-talet när jag var där. Det är alltså en stekt skiva av oxkött, entrecote eller biff + pommes frites. Många förknippar väl oxfile med pommes frites och bearnaisesås tex.

Nu är ju inte det här något matforum så jag slutar här. Tyckte bara frågan var lite intressant - allting handlar ju inte om foto här i livet ...;-)
Det hela hänger ihop med Fibonaccis talföljd. Det blir liksom en spiralformad linje. Allt levande kan man räkna ut med dessa talen. Hur armar och ben och leder är placerade. Hur blommor är uppbyggda osv. Har jag för mig i alla fall! :)