Myror i huvudet

Makten gav mig rådet att inte börja titta för mycket på objektivavvikelser. Har man en gång börjat så är man "rökt" sedan..

Trots det så fick jag en förklaring varför mitt Canon 50/1.8 såg ut att ha skärpan i flera plan. Jag trodde jag såg i syne, men nu tror jag att det är någon slags "sfärisk abberation" - kanske.

För övrigt antagligen det mest prisvärda objektivet som Canon har. Jag tappade det i golvet från två meters höjd när jag skulle ta ner det. Jag fick skjuta in plast (!)bajonetten igen, men efter det verkar det funka som vanligt. Om det nu inte är så att linserna kommit snett och orsakar den här skärpeunderligheten.

En bild med sagda objektiv (innan jag tappade det).

Inlagt 2014-01-17 23:44 | Läst 1359 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Du har lagt in en väldigt liten bild, hela bilden ser skarp ut, nåt annat går inte o se på denna bild, den är väl hyffsat nerbländad o tagen en bra bit bort, ingen direkt närbild. alltså. Några tre skärpeplan kan jag inte se, o har aldrig sett i hela mitt fotografiska liv. Om optiken är kass, köp ett nytt o ta bilder o va gla. Hälsn, LO
Svar från TomasKronberg 2014-01-18 01:04
Det går inte att se på den här bilden, det syns bara på närbilder...
Optiken behöver inte vara kass för att den har "sfärisk abberation", det finns nog en hel del optik som har det. Märks inte så mycket om bara skärpan är bra i mitten...;) - eller var man nu vill ha fokus!