Smartfån eller Leica?

Som jag tidigare skrivit har jag köpt en "smart" telefon, den gamla var lite för långsam och liten. Det följde en kamera med, 16 mpix och 10x optisk zoom. Tänkte att jag skulle filma lite med den oxå. Nu visade sig kamerakvaliten vara rätt bra, så bra att jag har svårt att se skillnaden i webformatet.

Kan ni? Två bilder är telefonen, en bild är Leica.

?

/Tomas

Inlagt 2014-06-26 10:40 | Läst 1578 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Blomman är Leica, de andra är med smartphone.
Svar från TomasKronberg 2014-06-26 10:45
Fel...Tyvärr, kanske ska sälja Leican.
/T
Om du tänker på bakrundsskärpan så får man till det med 10x zoom även på en telefon.
/T

Ja, då är det två bilder att välja mellan..;:)

/T
Jag vet inte, bokeh på krabban ser väl rätt bra ut, cirkulärt och utan missfärgning. Men svårt att säga på den bilden ;-) Så med det sagt får jag väl säga att den är Lecian. Är det den med sillburkarna blir man nästan ledsen, sett till färg och annat är det väl den tråkigaste av de tre =)
Svar från TomasKronberg 2014-06-27 01:38
OK, det är bilden på krabban som är tagen med Leica.

Förresten, vad menar du med "cirkulärt och utan missfärgning"?

Det var inte meningen att bilderna skulle vara speciellt roliga - det är liksom ett test.

/T
Snapphane 2014-06-27 08:34
De här "bokehbollarna" ser olika ut beroende på optik. Bättre optik brukar betyda att de är helt cirkulära. Och på sämre optik tenderar bollarna att bli lite mjuk i kanterna och även få lite missfärgningar, typ lite lila/missfärgade i kanterna.

Nu var ju inte detta de bästa bilderna för att hitta bokeh,men där fanns en liten rackare på krabban. Och den ser bra ut, åtminstone på en liten skärm. Så friskt vågat, hälften vunnit! Kul att jag fick rätt, nu känner man sig nästan som ett äkta proffs ;-)

Sök på Google efter bilder med "EF 50mm f1.8 bokeh" och jämför med "leica bokeh balls", så hittar du i båda fallen lite julgransbelysning du kan jämföra lite med. Om du inte redan har lite övergripande koll på koncepten =)
Svar från TomasKronberg 2014-06-27 15:26
Själv brukar jag lite bl lite besviken på Leitz: det brukar finnas en dubbelbild i deras oskärpa (finns i 75/2.5 och 28/2.8 som jag är ägare till...

För övrigt finns inget annat att anmärka på den optiken...

/T
Håller med dig om att nyare mobiler är förvånansvärt bra på att ta bilder. Om de vore lika bra på att ringa med skulle lyckan vara fullkomlig! Mobilerna är främst bra på "lätta" motiv så jag tycker inte att din test är riktigt rättvis eftersom det är enklare att få till en bra närbild på en blomma än på ett gäng sillburkar.
Själv fotograferade jag samma blomma med en iPhone 4, en Nikon AW1 och en Canon 7D. Skillnaden i bildkvalitet var ytterst marginell.
När det gäller din fråga gissar jag att krabban är fotograferad med Leican.
Svar från TomasKronberg 2014-06-27 01:43
Nu är ju det här ingen vanlig mobilkamera som jag sa utan den enda i sitt slag (ja, det har kommit en en ny modell, det var därför jag fick den här så billigt). Samsung K Zoom.

Vet inte om det är lättare att få en bra bild på blommor. I det här fallet är ju skärpedjupet lite avgörande.

Jag behåller min gamla mobil (utan nätuppkoppling och sådant trams) just för att den är mycket lättare att ringa med. Och: den behöver laddas EN gång i veckan mot smartfånen som behöver laddas en gång per dag i värsta fall.

/T
Skulle bara bli en gissning om jag skulle försöka se vilken bild som är med Leican, så jag låter bli...men jag måste säga att du har ett synnerligen välfyllt skafferi. ;)
Svar från TomasKronberg 2014-06-27 01:44
Nu är det inte mitt skafferi. Det är COOP:s

/T
Margareta Cortés 2014-06-27 10:33
Jo jag förstod det av prislapparna men det var ett försök till skämt.
Svar från TomasKronberg 2014-06-27 12:10
OK, fattade det kanske...
/T