Samma motiv annat objektiv

Testade ett annat objektiv idag: Voigtländer 15/4.5 verIII. Har version I, men den ger färgskiftningar i hörnen - nu verkar de försvunnit helt. Objektivet är lite större, förmodligen har man lyckats  få bakre delen av objektivet lite längre från sensorn (inte vet jag). Möjligen kan man ana lite kromatisk aberration i grenverket men vet inte säkert. Sånt brukar vara lättare att åtgärda än färgskiftningar i hörnen...;-) Stör mig mindre faktiskt. Kollade en gång till och det är en del kromatisk aberration i grenverket, men så kollade jag originalfilen (DNG) och där fanns det inte, eller mycket mindre i alla fall så det är väl jag som inte riktigt behärskar PS.

Samma plats som igår med mitt 24-70 fast med lite naturligare färger (inte dragit i spakarna lika mycket) eftersom jag tycker perspektivet i sig är lite kul. Som sagt: 15 mm och en annan kamera: gissa vilken?

Allt är inte färdigtestat än, tror jag skärpte bilden igår lite för mycket. Behövs egentligen inte skärpas så mycket alls.

Ha det!

/Tomas

Inlagt 2017-04-13 10:50 | Läst 932 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Gillas, både färger, ljus och motiv stämmer för mig när de sätts ihop i denna bild. Kamera? Ingen aning, det går att ta bra bilder med många kameror.
Svar från TomasKronberg 2017-04-13 16:01
Tack! Det går att ta bilder med många kameror, ibland tar jag bilder med min mobil - kan funka det också. Skillnaderna har blivit mindre. Däremot kan ju kameror vara mer eller mindre funktionella, det är t.ex. skillnad på en kamera med fast optik och en systemkamera, möjligheter till makrofotografering, fotografering med teleobjektiv (om man är fågelskådare t.ex.) o.s.v.

Just den här bilden är inte tagen med en mobil - finns inga mobiler man kan skruva på ett 15 mm Voigtländer ;-)

/T
Ser bra ut, lite kallare men mer naturliga färger än den förra. Skön bild!
Svar från TomasKronberg 2017-04-13 16:50
Ja, Canonbilden i mitt tidigare inlägg var medvetet lite "färgstarkare" - tyckte inte det behövdes här.

/T