Om det här med mobilkameror

Jag har frågat ganska många och det är INGEN som tror den här bilden är tagen med en mobilkamera (Samsung Galaxy S4 Zoom). Har en almanacka på väggen i A3- format. Ibland måste jag själv kolla vilken kamera jag använt för olika månader, blir osäker själv och minns inte alltid. Jag har fler exempel, jag har fört det här på tal tidigare.

Men som jag också påtalat: skulle nog inte satsa på en mobilkamera om jag skulle fotografera ett bröllop...! ;-) Handlar lite om funktionalitet.

/T

Inlagt 2017-04-13 16:59 | Läst 1223 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Ja, nog är det rätt otroligt vad mobilkamerorna kan.
Svar från TomasKronberg 2017-04-13 17:19
Visst! I de flesta fall klarar man sig bra med en sådan. MEN det finns tillfällen när en Leica är bättre...! Eller en Canon eller något annat.. Jag har kollat noga på den här bilden, och det finns skillnader... Men dom är små.

Nu är det ju också så att närbilder på katter ofta blir bra med vilken kamera som helst. Men åk upp till fjällen och försök fotografera Tarfalasjön med snö och helsvarta fjällsidor. Då kommer man se skillnad...

Finns ju andra parametrar: dynamik, kontrast och sån´t. Det är inte bara skärpa som gäller..

/T
Det handlar mycket om vem som håller i kameran. Ett förträffligt kattporträtt.
Hälsningar Lena
Svar från TomasKronberg 2017-04-13 17:29
Tack! Det handlar också om att den här katten var väldigt kärvänlig. Klev upp på ett broräcke i lagom höjd, så då slapp jag ju krypa ner på marken - katter är ju rätt "nära marken". Verkade nästan vilja posera för att jag skulle ta bilder.

Däremot verkar varken hundar eller katter vilja titta en i ögonen.

/T
Fin och skarp bild på kissen! Jag fick överta min frus iPhone 4S och gjorde 24 x 30 kopior av några bilder jag tagit, bilder som jag visade bland mina andra bilder på Konstrundan här i Gnesta! Skrev en liten lapp bredvid bilderna, men det va ändå en som ändå frågade, "Var har du mobiltelefonbilderna?! :)
Och flera tittade på mig litet extra, när jag sa att bilderna e tagna med en mobiltelefon! ;)

Här e två bilder tagna med iPhone!
http://www.fotosidan.se/gallery/view.htm?ID=158951
/B
Svar från TomasKronberg 2017-04-13 17:51
Tack! Har hört talas om IPhone och bra bildkvalitet! Kollade dina bilder, imponerande kvalitet!

/T
Jo, de kan ta riktigt bra bilder med god skärpa, förvånande skarpt. Men det dynamiska omfånget i en mobil är uselt. Vita och svarta nyanser finns inte.
Svar från TomasKronberg 2017-04-13 20:05
Exakt vad jag menade:
"Nu är det ju också så att närbilder i färg på katter ofta blir bra med vilken kamera som helst. Men åk upp till fjällen och försök fotografera Tarfalasjön med snö och helsvarta fjällsidor. Då kommer man se skillnad..."

Har bilder därifrån tagna med en Hasselblad, vi hade M2 med oss också, men bladaren var och är oslagbar. Finns att titta på på min sida.

/T
Benganbus 2017-04-13 22:02
Jag har alltid HDR-funktionen inkopplad när jag fotar med min iPhone,
och tycker att det lättar upp i skuggorna!
Även högdagrarna blir litet lugnare!
/B
Svar från TomasKronberg 2017-04-14 13:04
Har inte kollat om jag har någon HDR-funktion i min mobil faktiskt.

/T
syntax 2017-04-14 14:23
Jag tycker att skärpan är usel. Om man försöker trycka ut en papperskopia, så blir det katastrof.
Jag lade upp en blogg häromdagen med bilder tagna med mobilen. Det var dubbelt så många som var in och tittade mot "normalt", så intresset för dessa fotoapparater är förmodligen större än bilderna i sig! ;) Det är klart att det blir fina bilder även med dessa kameror om man behandlar dem rätt, men jag kommer ändå fortsätta bära med mig min riktiga kamera. Som du säger det handlar om funktionalitet! :) Jättefin bild på kisse! :) Hoppas du får en fin påskhelg! :) /Tommy.
Svar från TomasKronberg 2017-04-14 13:01
Tack! Som sagt: man blir fikasugen när man ser dina bilder! Jag brukar nuförtiden inte nämna vilken kamera jag använder - det är som Lena Holm säger att det beror nog mer på fotografen hur resultatet blir.

Hade spontant aldrig tänkt på att dina bilder kunde vara taget med mobil, jag kanske har för dåliga grejor: grafikkort och skärm. Skärmen är ändå en Samsung 24 tum, visserligen några år gammal men ändå.

Börjar mindre och mindre bry mig om skillnader i bildkvalitet. På 70-talet var dom stora, men de verkar som om skillnaderna blir mindre och mindre - åtminstone vad jag kan se.

Sedan kan man ju fråga sig varför jag har så dyra grejor? Men som du säger: det handlar om funktionalitet och olika behov vid olika tillfällen.

/Tomas
Samsung har bra kamera, har jag märkt.
Jag har en lite äldre Iphone och maken en Samsung från bara året efter och det är stor skillnad på kvalitén i dessa två telefoner. Min nästa blir en Samsung.
Svar från TomasKronberg 2017-04-14 13:06
Ja, jag är nöjd med den. Den kan man ju alltid ha med sig. Det kan ju dyka upp motiv när man minst anar det!

/T