Tillräckligt bra?

Jag har funderat över hur mycket man behöver?

Jag har en oanständigt dyr kamera/objektivarsenal men ser numera inte så stor skillnad från min mobilkameras bilder (OK, det är en Samsung Zoom med optisk zoom och 12 mpix upplösning). Man ser skillnaden när man förstorar på skärmen, men inte när jag skriver ut (kanske har en dålig skrivare).

Det verkar som om det mesta är "good enough" om man säger så. Jag tror att det numera handlar mer om funktionalitet.

Själv har jag en alldeles för dyr kamera som saknar autofokus men som är den minsta småbildskameran på den här planeten (ja, Sony A7 är kantigare och går inte ner i den lilla väska jag har - kan dessutom inte hantera mina vidvinkelobjektiv från Leitz på samma sätt). Det är faktiskt en viktig sak i sammanhanget. Jag har en 5D som är väldigt funktionell men som blir väldigt tung att kånka på om man ska åka på semester (tog inte med den senast).

Lite exempel på alldeles för bra skärpa, för vem bryr sig om skärpan i hörnen utom vi nördar?

Kolla i vänstra hörnet

Vem kollar där?

Och vem säger att det alltid är så bra med största möjlig skärpa på ett porträtt? Med det här objektivet går det inte att gå närmare än 1 meter, så det här är ungefär 100 % crop om inte mer.

Människor brukar inte vara så intresserade av att få alla rynkor och pormaskar dokumenterade.

Vad man skulle önska sig hos nästa generation M-kameror (vet inget om M10) är kanske lite bättre JPG-bilder, där är M9 ganska kass (gissar att Leitz inte lagt ner så mycket krut på det). Eller så kör jag på med DNG - bara för att det blir som jag vill ha det.

X1 ger faktiskt bättre jpg-bilder!!

/Tomas

Inlagt 2017-09-13 19:21 | Läst 1094 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Oj, vad är det för kamera och objektiv som levererar så skarpa ögon?
Svar från TomasKronberg 2017-09-13 19:34
M9 och Leitz 75/2.5 (Faktiskt ett av deras "budgetobjektiv" ;-)) Minns inte vilken bländare.
Och som sagt: bilden är mycket större, rymmer hela ansiktet och lite till. Ungefär 100% crop
/T
light 2017-09-13 21:55
Leitz, är det detsamma som Leica? Ser att det finns ett Leica objektiv 75mm f/2 för lite över 30000. Är det det?
Svar från TomasKronberg 2017-09-14 08:10
Leitz är företaget som tillverkar Leicakameror, för många är det ett synonymt begrepp men Leitz tillverkar även andra saker. Som mikroskop t.ex.

Leica 75/2.5 heter Summarit och är 1/2 steg ljussvagare än deras Summicron 75/2 och kostade ungefär hälften - man får betala mycket för ljusstyrka!

Bilden ovanför är Elmarit 28/2.8 ASPH

/T
Skall man bli populär som porträttfotograf, så räcker en Leica M9. Å den räcker nog till det mesta, för det mesta handlar nog om fotografen! För mycket skärpa tar fokus från bilden! ;)
/B
Svar från TomasKronberg 2017-09-14 14:25
Den räcker för porträttfotografering och mycket annat, men till macro, tele, fågelfoto, sportfoto och andra snabba förlopp bör man nog välja en annan kamera. Jag har fotat en del bröllop och skulle inte våga satsa på att bara ha med M9, men den är med som backup i fall Canonen skulle krångla.

Ska svara på ditt senaste blogginlägg - mycket bra. Själv har jag inte något behov av att uppgradera min kamerautrustning trots att den börjar bli gammal nu: 2008, 2010 och 2012. Har dock några objektiv av senare datum.

"fokus från bilden!" - kul, såg inte vitsen först ;-)

/T
Själv är du lite luddig och degig i fejan Tomas...
Mobilkamera? Good enough kanske. :-)
Svar från TomasKronberg 2017-09-14 14:28
Jag vet, fast det är inte mitt fel (tror jag), eller så gjorde jag något fel vid uppladdningen. Originalet ser inte ut så där, men jag bryr mig inte så mycket om det. Det är inte någon mobilbild, minns inte vilken kamera, kanske någon av de äldre jag har. Kanske borde byta bild - den är rätt gammal.
/T