Köpte en ny kamera (jag har redan ett gäng)!

Ja varför då? Jag fick ett erbjudande om att köpa en RX100M4 billigt - har kikat på den kameran länge och kunde inte motstå.

Jag har i.o.f.s. en mycket bra mobilkamera som jag kan ha med mig överallt, men ergonomin är inte den bästa. Jag har också en APC-s (eller vad det heter 18x24mm) som inte är särskilt stor, men den här är mindre. Dessutom två småbildskameror (speciellt en är en riktig klumpeduns).

Så vad ska man med en extra kamera till? Ja, fråga inte mig. Jag är inte speciellt intresserad av teknik i kameror. Vad som är befriande med t.e.x. Leicakameror är att man egentligen aldrig behöver öppna manualen. Vet man vad bländare, slutartid, "filmkänslighet" (ISO)  är så är det bara att köra. Inga motivinställningar som "solnedgång" och sådant tjafs. Sånt kan man ju göra i PS.

Den här kameran har så många inställningar att man bara blir trött... Jag hade lite sjå att få till det som jag ville ha det. Kommer aldrig att behöva filma i 4K t.ex.

Gick ut och testade. Märkligt nog fick jag till två bra bilder som bara var testbilder och som jag aldrig skulle tro bli något. Det var mörkt och ISO är rätt högt.

Hågaån

Mer Gräsänder

Man kan inte klaga på bildkvaliten. Får se om den är lika bra eller bättre än min mobil (kanske skulle gissa på det senare). Som sagt: det var lite mörkt. ISO 4000 blir lite grynigt om ni förstorar mycket. Min gamla Canon från dazumal är värdelös på ISO 3200 kan jag säga. M9 har max 2500(!). Inte för att jag behövt mer någonsin.

En sista bild som också går att fixa till i PS, men som kanske kan vara lite kul när man är ute och bara testar lite..

Som sagt: alldeles för mycket inställningar, men okej bildkvalitet. Går ner i rockfickan.

/Tomas

Inlagt 2018-11-07 19:55 | Läst 945 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Thomas.
Tillykke medt nye kamera📷
Jeg er ikke overrasket over billedekvaliteten, for jeg har selv en mk. 3. Købte den af samme grund - jeg bruger heller ikke mobilen.
Mvh. Erik.
Svar från TomasKronberg 2018-11-08 11:53
Tack! Enligt tester är bildkvaliten ungefär som mk3, men har en del extra funktioner, kan t.e.x. filma 4K. Tveksamt om jag kommer att använda dock. Men jag fick den billigt genom ett specialerbjudande.

Min mobil har en kamera med optisk zoom, vilket gör den lite klumpig (objektivet åker ut), men bildkvaliten är mycket bra. Tyvärr rätt så långsam och bökig att starta. Sony väger ungefär lika mycket och är mycket snabbare att få igång, har högre ljusstyrka, högre max ISO - fungerar bättre i mörka miljöer. Bildkvaliten verkar vara några snäpp bättre, vore konstigt annars.

Sony har ett eget RAW-format som jag inte kunde hantera och på deras hemsida hittade jag inget som verkade enkelt. Använder Adobes DNG-konverterare i stället. Man kunde ladda ner Capture One, men jag har redan LR och PS, känns inte som att jag vill grotta ner mig i fler bildbehandlingsprogram.

Mvh. Tomas
Gillar första bilden - riktigt fin tycker jag!/ björn T
Svar från TomasKronberg 2018-11-08 11:58
Tack!

Tycker också den är bäst. Trodde inte det skulle bli något, var ju mest för att testa.

/Tomas