Mobilkameror och andra kameror

En gång i tiden hade jag en mobil som hade en slags inbyggd kompaktkamera i sig: Samsung Galaxy S4 Zoom. Telefonen var hopplöst slö, jag köpte den 2014 och bara något år senare så gick det inte att ladda ner t.ex.: mobilt BankID och sån´t. Kameran däremot var fantastisk, 10x optisk zoom (ja, jag vet att zoomobjektiv inte är bäst...) och bra bildkvalitet. Så bra att jag inte tyckte jag behövde en liten kompakt att "alltid ha med mig". Men som sagt: jag fick byta till en ASUS-telefon, en telefon som är blixtsnabb och bra på alla sätt men som inte alls når upp till kamerakvaliteten på min gamla Samsung. Nu var ju min Samsung dessutom rätt klumpig (se bild)

Ja, nu råkade bilden hamna uppochner (oklart varför) - men ni förstår?

Så jag köpte en ASUS med vilka de här bilderna är tagna. Och så köpte jag en Sony X100 m4 för att "ha med mig överallt", och det har jag inte ångrat. Den kameran är inte så mycket större än en mobil och har förutom mycket bättre ergonomiska egenskaper mycket bättre bildkvalitet. Så bra att jag försummat mina andra "riktiga" kameror en del.

Jämförelse Samsung och X100 (uppochner) Skulle tro att sensorstorleken är ungefär dubbelt så stor på Sonyn. Numera har ju mobiltillverkarna i stället satsat på multipla objektiv och mjukvara...

Beslutade mig i alla fall för att ge någon av mina "riktiga" kameror en chans. Tog med M och Artisan 50/1.1 en chans samma dag som det hade snöat, för då fanns i alla fall en chans att få bilder med lite kontrast i motsats till det urtråkig novemberväder vi har haft.

Nu har det ju i det här forumet pratats en del om "perfekta" objektiv och mindre perfekta. Jag skulle nog påstå att det här objektivet inte är så "perfekt" men ändå väldigt roligt att fotografera med. Jag är inte någon stor vän av 50mm objektiv, men det lilla skärpedjupet och den ibland våldsamt oroliga bakgrundsskärpan kan ibland vara rätt kul. Vet inte varför. Bilderna jag får liknar i alla fall inget annat objektiv jag har. Så jag få hålla med en del inlägg här om att vissa objektiv kan ha egenheter för sig som tillför något.

Tja... Svårt att få till på en mobil i alla fall...

Som sagt: vinjetterar våldsamt men har ett intressant kort skärpedjup

Bländar man ner blir det lite annorlunda, men ändå inte..

En till:

Det här är nog bländare 4 eller nå´t.

Men det här är bländare 1.1 (för att få bort bakgrunden - lyckades väl så där).

Till sist en bild från 70-talet. Jag håller ju på att skanna gamla svartvita neg. Hittade den här på mig själv med min egen M2 och pappas Bladare. Bladaren är såld men M2:an säljer jag aldrig... Skannad i Kjell&Co billiga skanner, så döm inte ut M2/Summaron 3.5/Tri-X/D76 p.g.a. den här bilden.

Till sist en bild med M9 och ett annat objektiv i Leitz "lågprisklass": Elmarit 75/2.5

/Tomas

Inlagt 2019-12-01 21:26 | Läst 832 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Intressant, konstnärlig och rolig blogg! Tack för den! :)
/B
Svar från TomasKronberg 2019-12-02 19:41
Tack själv! Om den är så konstnärlig vet jag inte ;-) Men jag lägger inte upp bilder som jag inte själv gillar... Förutom de två översta infobilderna då på mobilen och Sonyn.

Kan sakna Bladaren ibland, pappa sålde den innan han dog och jag gjorde inga anspråk på den. Den var ju stor och tung och jag insåg att jag aldrig skulle orka konka runt den. Men det blev fantastiska bilder.... Diabilder 6x6cm projiserade på pärlemorduk måste bara ses!
/T
En svart M2 är ju en smärre förmögenhet idag.... men jag hade heller inte sålt! Min M2 är en vanlig kromad, och fungerar fint än. Men det är M9 jag plåtar med numera! (Tänk om man kunnat få M2:s sökare, med tre tydliga lysramar, i stället för M9:s överlastade...).
Svar från TomasKronberg 2019-12-02 19:49
Jag ärvde faktiskt pappas gamla M2 i kromversion också. Det finns så mycket minnen och nostalgi förknippat med den svarta M2:an (det var min enda kamera 1972 -2001), så därför säljer jag den inte om jag inte skulle hamna i akut ekonomisk kris, och det tror jag inte.

När jag fotade i slutet på förra seklet hade jag ingen aning om priserna på svarta Leicor på LP-foto. Till slut gav slutaren upp och jag lämnade in den för service hos LP-foto 2006. "Nu kan du ha den i 50 år till", säkert, men då lever inte jag. Den där kameran kommer att överleva mig.

Det sitter fortfarande film kvar i M2:an sedan många år, måste se till att få den framkallad - tror det är negativ färgfilm, ev. dia. Vet inte varför jag inte kommer loss med det.

Ja, numera är det M9 som gäller, men jag är glad över att M9 har en sökarram för 28mm så att jag slipper ha en optisk sökare. 28 mm är nämligen en favoritbrännvidd. Tidigare var det 35 mm av kända skäl, men med 28 mm kan man lätt beskära ett digitalfoto om man vill, och oftast vill man/jag inte det. En annan favorit är Elmarit 75/2.5 och där har ju M2 inte heller några sökarramar(!)

För mig är det lite nytt att fota med 50mm, men det beror ju på det här speciella Artisan.
/T