Det är en utmanining att sätta skärpan manuellt med 50/1.1

Ja, som sagt: att sätta skärpan med ett 7Artisan 50/1.1 är inte helt enkelt (objektivet har inget autofokus). Nuförtiden har man ju mest autofokus som sköter den saken och oftast bättre än vad man klarar själv. Det tar lite tid och funkar inte för sport- och fågelfoto.

Det var varmt i helgen och vi var ute i Botaniska trädgården och svettades. Där finns ju rätt mycket blommor. Trodde inte det skulle bli något men det här objektivet kan ge rätt intressanta resultat p.g.a. sitt korta skärpedjup. Dessutom råkar man ut för något som är det omvända för en fotograf i många fall: det är för mycket ljus för bländare 1.1. Så jag har ett gråfilter som minskar ljusstyrkan tre steg. Det fick jag ha på eftersom solen sken från en klarblå himmel.

Tyvärr la jag inte på minnet vad blommorna hette..

Här är väl ingenting skarpt egentligen - men någonstans i mitten måste den ju finnas.

Ja, oskärpecirklarna är ju inte runda i ytterkanten, men det är väl ganska normalt har jag fått veta.

Till saken hör att hela avståndsinställningsvredet på objektivet lossnade(!) och jag fick skruva fast det med min minsta kryssmejsel. Lite meck, men jag tror det ordnade sig. Dessutom följde det med en minimejsel och instruktion om hur man ställer in skärpan på minsta och längsta brännvidd så att det ska matcha mätsökarens inställning - har jag inte sett på något annat objektiv. Som det nu är rör jag ingenting enligt devisen: "Don´t fix what ain´t broken".

Jag har sagt det förr: 50 mm (småbildsformat) är inte min favorit, men det här objektivet är riktigt roligt att fota med. Och inte helt lätt. En utmaning som sagt... Till skillnad mot att bara trycka av och låta kameran sköta alla inställningar.

/T

Inlagt 2020-06-29 20:26 | Läst 935 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Den första är en Agapanthus Afrikas lilja. Den sista är också en typ av lilja
Svar från TomasKronberg 2020-06-30 19:21
Bra! Tack!

/T
Din 50/1,1 e ingen blomoptik, det e en nattoptik! Typ nattporträtt på gatan! :)
/B
Svar från TomasKronberg 2020-06-30 19:20
Skulle nog funka som nattoptik. När det gäller de här motiven var det ju det korta skärpedjupet jag var ute efter och då var jag tvungen att sätta på ett gråfilter eftersom det var "för ljust".

Förresten: ditt Canon 50/1.2 är ju ungefär lika ljusstarkt. Förmodligen har det inte lika knasig bakgrundsoskärpa på full bländare som den här 7Artisan.

Fast jag gillar den där "knasiga" bakgrundsoskärpan, oklart varför. Allting måste väl inte vara så perfekt alltid. Och även ett av mina bästa objektiv: Leitz 28/2.8 har en del underligheter för sig just när det gäller bakgrundsoskärpa. Fast det ser man oftast inte.

Apropå porträttobjektiv: har prövat och det funkar rätt ok eftersom objektivet är rätt "mjukt" på största bländare.

/T
7Artisans 50/1.1 är ett skojigt objektiv. Det är egentligen ett ganska uselt 50mm men det går att använda kreativt. Det är svårt att manuellt ställa skärpan rätt på 1.1, men en Techart PRO-adapter som ger AF med M-objektiv på Sony E-kameror sköter fokuseringen med bravur. Med min M-kamera måste jag ha en digital sökare för att sätta skärpan på 1.1:
https://www.fotosidan.se/blogs/chasid/jakten-pa-skarpa-kan-kvava-kreativiteten.htm
Svar från TomasKronberg 2020-06-30 19:32
Jag håller med det om att det är ett "skojigt" objektiv, annars hade jag inte använt det. Möjligen p.g.a. det kortare skärpedjupet som ju är en egenskap i sig. Det var förresten du som tipsade mig om det här objektivet här på FS.

Jag tycker nog att det funkar att ställa in skärpan även på 1.1 med mätsökaren, men man får inte ha bråttom... I den digitala världen kan man ju ta flera bilder.. När jag tog de här bilderna blev det bara en (eller två) av varje, verkade funka. Eller så tänkte jag: blir det bra med skärpan så ok, orkar inte hålla på. Det är ju inte så lätt att se om skärpan sitter där den ska när man kollar displayen på en M9. Allt ser ändå oskarpt ut på största förstoring.

Har du förresten råkat ut för att avståndsvredet plötsligt glappar? Det finns tre små skruvar på objektivet som man kan skruva till. Och då talar jag inte om de skruvar som jag tror sitter vid gängan som är avsedd att justera avståndsinställningen och som det kommer instruktioner om hur man ska göra - följer med en liten mejsel också (ingen kryssmejsel).

Ska man skruva på alla fem skruvar på en gång blir det nog inte lätt att hitta tillbaka. Så därför rör jag ingenting nu när det verkar funka.

/T