Behöver man ett fisheye?

Nä, förmodligen inte. Men jag köpte ett ändå - bara för att jag kunde..!

Inte så lätt att använda ändå. Jag är en vidvinkelnörd och har vidvinklar ner till 12 mm för småbildsformatet, men de är raktecknande vilket liksom är skillnaden.

Det här objektivet är ett fisheye 15 mm för småbildsformat med största bländare 2.8 och en närgräns på 15 mm(!), tycker jag är rätt imponerande och kan ge intressanta bilder - inte så många idag kanske.

Ska bli intressant att ta ut till kusten och fotografera en horisont. Beroende på hur man håller kameran blir horisonten krökt, välvd eller helt rak verkar det som.

Solen direkt in i kameran. Ja, jag ser kromatisk abberation..!! Stör det så mycket?

Ja, nu kommer någon kanske klaga på bakgrundsoskärpan - med viss rätt, inte särskilt snygg. Men man kan inte få allt. Man kan däremot med bländare 22 få ett skärpedjup från någon cm till oändligheten. Har inte provat det än. Här var det inte tillräckligt ljust för bländare 22.

Kul objektiv är det i alla fall.

/T

Inlagt 2018-05-07 20:50 | Läst 691 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Kul med fisheye! Har själv Nikons 14-24 mm. f/2,8 och det fungerar väldigt bra i många sammanhang! Använde det senast idag i lite 'vitsippssammanhang'.. Du kan ju 'grotta ner dig' bland låg växtlighet med ett fisheye, t.ex. underifrån mot Ormbunkar och en blå himmel ovan.. och långt skärpedjup kanske.. Kanske vitsippor underifrån.. snett underifrån..
Hälsn!