Fortsättning på följetong om mobiler vs. kameror med större sensor.

Det är klart att det finns tillfällen när en mobil inte kan mäta sig med en "riktig" kamera. Som det här t.ex.:

Tarfala10

Tarfalasjön 1967. Hasselblad 6x6 negativ (Tri-x tror jag). Det finns lite moiremönster i mitten, men det beror på inskanningen, inte kameran. Här skulle nog en mobil haft lite bekymmer med det dynamiska omfånget tror jag. Nu hade ju Bladaren ingen sensor, däremot negativ i storleken 6x6 cm.

Upptäckte att jag redan publicerat den här bilden flera gånger!

/T

Inlagt 2017-04-14 13:45 | Läst 921 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Den här bilden har du visat ganska nyss och det har jag inga synpunkter på. Däremot får jag igen ta mig en funderare på vad jag inte ser. Redan förra gången undrade jag över påståendet att just den här bilden har tonomfång som en modern digital kamera inte klarar att återge. Kanske en mobilkamera inte gör det, det har jag inte provat, men det tror jag en modern digitalkamera gör. Jag är absolut inte ute för att vara tvärtförs (som mamma som var värmländska sa), jag tycker bara den här bilden har ganska dålig detaljupplösning och kontrast i skuggpartierna, både i förgrunden och i skuggorna på fjällen där framme. Rätt ofta ser jag bloggar där dom alldeles fantastiska egenskaperna hos vissa gamla kameror (Hasselblad, Leica) framhålls men där bilderna som ska illustrera detta inte nämnvärt, ofta inte alls, för mina ögon skiljer sig från bilder från moderna digitala kameror av bra kvalitet och med bra optik visar. Personligen tror jag att den egna entusiasmen för viss utrustning "färgar" bildbedömningen och jämförelserna. En riktig utvärdering borde grundas på ett antal bilder på likartade eller helst samma motiv med olika kameror/ objektiv och sen utvärderas i ett blindtest av ett antal bedömare. Men som sagt, jag är inte ute för att kritisera, jag ser bara inte det du ser. Berätta, vad är det jag inte ser? Vänliga hälsningar/ Björn T
Kan inte minnas att jag påstått att en 50 år gammal kamera är bättre än en modern digitalkamera. Däremot var ju frågan i bloggen hur en mobilkamera står sig i jämförelse - jag har inte åkt till Tarfalasjön och gjort något test. Men jag har mina misstankar. Fast mobilkamerorna blir väl bättre de också med tiden. Jag kanske skrev något i stil med: "oöverträffad kontrast", fast det var väl lite överilat, men på 60-talet var det nog så. Nasa tog ju med sig Bladare till månen ;-)

Har själv två rätt dyra fast numera lite äldre digitala systemkameror - och visst är det skillnad även om sensorstorleken är mindre (24x36mm). Jag menar alltså inte att Bladaren skulle vara bättre, men bilderna står sig fortfarande rätt bra. Och som sagt: du har inte sett originalnegativet - det har jag. Men som jag också sagt har jag inte tillgång till någon Bladare längre - har andra kameror.

Dessutom är den här bilden i rätt låg upplösning: 1024x960 tror jag eftersom Fotosidan begränsar storleken på bilderna. Och bilden är skannad på en vanlig flatbäddsskanner, skulle förmodligen se annorlunda ut på en "riktig" mellanformatsskanner, men de är ju så dyra..

Vänliga hälsningar
Tomas
Khalad 2017-04-14 20:08
Hej Tomas, tack för svar. Jag kom - som så ofta nu för tiden - inte ihåg helt korrekt. Fick för mig att du i förra bloggen med bilden just talade om digitalt kontra Hasselbladaren men det gjorde du inte, jag har kollat :-) Det var mobilen du "jämförde" med då också. Tror att vi har ganska lika uppfattning, mobiler är förvånansvärt bra kameror nu för tiden men står sig ganska slätt mot mer avancerade "riktiga" kameror när förhållandena är svårare och/ eller när man vill använda bilden tex för printar. Och jag gillar bilden, en klassisk landskapsstudie i fjällmiljö.Önskar dig en fin påskhelg!/ Björn T
Svar från TomasKronberg 2017-04-14 20:34
Tack! Då tror jag vi är rätt överens. Önskar också en trevlig påskhelg!

/Tomas