Gyllene snittet igen, kanske inte perfekt

Ja, kanske inte mitt i prick. Men nästan(!) Kanske. Jag kunde ju förflytta bilden lite till vänster. Men nu var det den här bilden jag tog och allt är inte bildkomposition - eller?

/T

Inlagt 2020-11-11 21:33 | Läst 761 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Mycket är just bildkomposition. Men Det gyldene snittsnuttet tror jag man ska glömma.
Svar från TomasKronberg 2020-11-12 19:24
Varför då?

/T
Nils Bergqvist 2020-11-12 19:46
De flesta fotografer tänker inte i såna banor. Dom komponerar på olika sätt beroende på vad de vill få fram, utan att bry sIg om gs.
Allt är naturligtvis inte komposition - men lite sådant underlättar för betraktaren, och hjälper till att förmedla det man vill ha fram.
Sedan får man väl påminna om att det som kallas "Gyllene snittet" inte är någon fotoregel, utan ett proportionsförhållande som känns naturligt för det mänskliga ögat - och som förekommer överallt i naturen (det är väl just därför som det känns naturligt).
Det är ju populärt att förhålla sig rebellisk och bryta mot alla regler - men för att i verklig mening göra detta, måste man i grunden förstå reglernas mening och innehåll.

Din bild skulle jag väl närmast hänföra till begreppet centralperspektiv.
Svar från TomasKronberg 2020-11-12 19:22
Det finns ju dom som bryter mot alla regler utan att veta om det...

Jag förstår vad du menar med "centralperspektiv". Åkallar i minnet någon bild av (kan det vara daVinci?) där man ser linjer sammanfalla i en punkt. Är det det du menar?

/T
syntax 2020-11-12 22:45
Jovisst. Här är det inte bara linjerna som sammanfaller till en punkt i bildens centrala del, utan det är även ett ljust område där - som gör att den första blick man kastar på bilden sitter som nitad där. Bilden skulle platsa som en illustrationsbild för begreppet centralperspektiv.