Har storleken betydelse

Ja, nu  kan ju en och annan undra över om det är så...

Hasselblad 60x60 mm

Leica 24x36 mm

Samsung telefon (vet inte storleken på sensorn, men är nog mer kompaktkamera än telefonkamera..)

Ja, vad ska man säga? Hassi vinner naturligtvis i kontrast, Leica i allmän bildkvalitet men Samsung är mycket mycket billigare...5 papp ungefär. Dessutom får man ju en telefon på köpet..;:)

Skulle vilja påstå att Hasselblad vinner alla kategorier. Men det är jobbigt att släpa 3kg kamera överallt. Samsung ryms i fickan, väger knappt 100 g. För övrigt har jag inte Hasselbladen kvar, den var min fars. Kan säga att Leica är en hygglig kompromiss. Minsta fullformats systemkameran i världen - sen får Sony säga vad dom vill om A7. Den går inte ner i den väska jag har för Leican (ja, jag har mätt..). Rymmer dessutom tre objektiv till (förrutom det som sitter på Leican). Är inte större än vad tjejer brukar ha som handväska.

/T

Inlagt 2014-08-06 10:55 | Läst 1922 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Bilden av Tarfallasjön med Hasselbladaren imponerar nog mest, jag har inte haft någon "Bladare", men har en Mamiya och den skulle jag nog dra mig för att släpa med mig till Kebnekaise. Däremot hade jag en Nikon med mig 1997 och det räckte mer än väl. Din bild är nog ett strå vassare än mina bilder på samma motiv.
Ha det gott/Stig
Svar från TomasKronberg 2014-08-06 11:50
Som jag skrivit tidigare i på den här sidan så var min far och jag uppe och gjorde fjällvandringar på 70-talet. Vi hade bladaren (1 kg) + tre (!) objektiv med oss. Jag fick bära på det. Nuförtiden kan man få en sovsäck på 300 g att bära med sig på fjällfärder..

/T
Svar från TomasKronberg 2014-08-06 11:54
Vad får dig att tro att din bild på Tarfala skulle vara sämre? Kan jag inte få se den?

Visst, Tarfalabilden är bäst - de andra är mest för att visa någon slags bildkvalitet..
Stican 2014-08-06 12:19
Vet inte om det fungerar men jag bifogar en länk till bilden härhttp://www.fotosidan.se/member/photos/editpic.htm?portfolio=153297&ID=1051482 .
Annars så finns den på min profil under "Landskap"
Hälsn,/Stig
Svar från TomasKronberg 2014-08-06 14:11
Fantastiska bilder Stig..
/T
Olika kameror är dessutom olika bra på olika motiv ...

Närbilderna på blommorna och på klockan hade alla tre kamerorna sannolikt klarat lysande. Däremot hade nog telefonen fått problem med Tarfala-bilden.

När kameratillverkare skall visa upp skrytbilder för hur bra deras senaste kamera är så är det påfallande ofta
- korta avstånd (som nästan alla kameror och många objektiv klarar bra)
- detaljrika motiv (som sker skarpa ut även med mediokra objektiv)
- klara tydliga färger (men egentligen inte mycket till dynamik)

Det de ofta undviker är motiv som Tarfala-bilden ovan - mycket dynamik, långa avstånd och mjuka nyansskiftningar överallt :-)
Svar från TomasKronberg 2014-08-06 18:23
Håller med..! Det är därför Bladaren är bäst. M9 kommer som ganska god tvåa...! Tror man skulle sett skillnad om jag varit i Tarfala med en mobiltelefon, nu är det ju inte riktigt en vanlig mobiltelefon utan en med 10x zoom (ja, jag vet att det inte är någon fördel för kvaliten). Objektivet åker ut från kameran - blir nog mer som en ordinär kompaktkamera. På objektivet står det 4.3 -43 /1.31-6.3 kortaste brännvidd 24 mm omräknat till 24x36mm (så det blir väl en faktor 5.8 jämfört med småbildsformat, sen kan ju den som hågad räkna ut hur stor sensorn är.

På 70-talet var det som skiljde ut kameror som Hasselblad och Leica just kontrasten/dynamiken (och då var det mest svartvitt). Nuförtiden när de flesta tar färgbilder blir inte den skillnaden lika synlig.. När det gäller skärpa har nog digitaltekniken kommit ikapp silverbromiden, silverkornen har ju trots allt en viss utsträckning -(man kan trots det se skärpan genom kornen) Har en 50x60 cm förstoring på väggen (Leica), du kan stå och fånstirra en halv meter från fotot och ändå se den fantastiska skärpan. Frågan är om den digitala tekniken har bättre dynamik?
/T
Fin bild från lappvärlden. Skall försöka få med min Mamiya 7II med 80 och 43:an till Sarek innan ryggen ger upp men i år blir det bara 240 gram Ricoh GR;). APS-C format, riktigt bra 28:a samt inget AA-filter gör den till en hygglig kompromiss. Alla bra bilder är ju redan tagna så man får koncentrera sig på de övriga:)

/Stephan
Svar från TomasKronberg 2014-08-06 23:15
Lycka till...
/T
Jag är synsk som bara den. Nu igen var jag det. Tog upp en månad rakt av.

Vad får jag se mitt älskade Tarfala där jag krupit upp sist biten när
vi vandrade därifrån för vidare färd i Kebnemassivet.
I stugan låg vi över så bland stenarna har jag hittat några att ha som minne.
Underbar bild.
Teknik och kameror är inget för mig enbart bilder.
Gun-Inger
Svar från TomasKronberg 2015-02-22 22:12
Nu var det ett tag sedan jag var där. Jag har blivit lite äldre, men kanske någon gång återvänder jag dit för jag minns att det var fantastiskt. Jag misstänker att många svenskar inte vet vilka landskap och vilken natur det finns i Sverige. Jag visste det inte innan jag kom till Abisko, Stora Sjöfallet och Sarek.

/Tomas
Gun-Inger Arvidsson 2015-02-22 23:26
Så är det de förstår inte den upplevelse vi ha fått som upplevt detta.
Vi är lyckligt lottade som upptäckt svensk fjällvärld.
Jag och min Jonen kommer aldrig dit mer sorry.
Hälsningar
Gun-Inger