Leica 50/1.1 Fast inte Summilux

Ja, som Bengan säger: man ska ha en rubrik som fångar läsare. Vet jag inte om det här gör, men hursomhelst.

50 mm i småbildsformat har aldrig varit någon favorit hos mig. Däremot finns det ju många ljusstarka objektiv med just den brännvidden, vi har t.ex.: Leitz Noctilux 50/0.95 för endast 120 papp (!)

Fick nys om ett objektiv här på Fotosidan: 7Artison 50/1.1 för 3600:- (svenska kronor alltså). Kan de va nå´t?

Jag köpte ett ex. Kan bara säga att jag är mer än nöjd (nu har jag inte testat Noctilux). Finns en del minus: t.ex. är skärpan på 1.1 lite "mjuk" om man säger så, men å andra sidan kan det vara en fördel när man tar porträtt. Mina andra Leitzobjektiv vill gärna koncentrera sig på pormaskar och blodkärl när det gäller porträtt - inte alltid så uppskattat.

Ett annat minus är att det tydligen inte finns något motljusskydd, och med tanke på att frontlinsen är STOR så skulle man vilja ha ett. Jag köpte ett UV-filter, men då fick man inte på medföljande objektivlock. Fick göra en liten justering så att det sitter fast. Vill man fota med 1.1 en sommardag behöver man också ett ND-filter som jag införskaffat.

Men det finns plus också. Med objektivet följde en justerskruvmejsel och en instruktion om hur man skulle justera fokus om det inte stämde med mätsökaren - mycket bra! Jag behövde inte det nu, men det kan ju kanske behövas i framtiden.

Allt verkar mycket gediget: tung, inget glapp i vreden o.s.v. Bakgrundsoskärpan är ju viktig på ett så här ljusstarkt objektiv. Ibland är den fantastisk, ibland är den lite "orolig", men aldrig "menlös" om ni förstår.

Lite bilder:

Ett staket. Närmast möjliga fokus, d.v.s. 0.7 m som på de flesta Leitzobjektiv

Samma staket

Kvistar 07.m

Gärdsgård

Mer Gärdsgård

Och ännu mer gärdsgård..!

För 3600:- är ju det här objektivet till Leica ett klipp även om det inte är någon Noctilux (skulle gärna vilja jämföra). Lite skojig bakgrundsoskärpa, men för det mesta inte störande, ibland bra.

Bilderna på gärdsgårdarna är förresten jpg "out of camera", vilket oftast inte är så bra när det gäller M9. De är inte skärpta i PS. Alla bilder med bländare 1.1.

/T

Inlagt 2019-04-11 19:44 | Läst 316 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Soldattorpet i Norby?
Svar från TomasKronberg   2019-04-11 22:00
Exakt! (Gärdsgårdsbilderna alltså).
/T
Anders F. Eriksson   2019-04-11 22:05
Tyckte det var en bekant gärdsgård; jag bor snett emot torpet :)
Svar från TomasKronberg   2019-04-12 09:02
Då var det kanske dina snödroppar vid vägkanten som jag fotograferade häromdagen.
/T
Som ju har konstaterats med förtjusning av folk här på FS som gillar klassiska grejer är 7Artisans 1,1/50mm en tillämpning av Sonnar-konceptet. Faktum är att det är en direkt modern uppföljare av Ludwig Berteles patent från 1931 - alltså en avancerad mycket ljusstark triplett. Precis som ursprungsvariationen, Sonnar 1,5/5cm, är det ett mycket kompakt objektiv. Förhållandet brännvidd-ljusstyrka-uttecknat format är helt överlägset när man jämför med konventionella objektiv av i dag. Det är ju också en sak som man skall hålla på plussidan när man jämför med annan optik. Det är även en sak som jag tror har varit avgörande för tillverkaren när man bestämde sig för en nytillämpning av den ljusstarka tripletten.
Svar från TomasKronberg   2019-04-12 09:04
Intressant info! Tack!
/T
syntax   2019-04-12 09:42
Ludwig Berteles Sonnar 1,5/5cm som kom på marknade 1932, håller fortfarande världsrekordet i förhhållandet; bännvidd-massa-ljusstyrka-uttecknat format.
Svar från TomasKronberg   2019-04-12 18:58
Leitz objektiv brukar var lite lättare än t.ex. Zeiss motsvarande för M-fattning. T.ex. väger min Elmarit 28/2.8 endast 180 g(!)

Leica Noctilux 50/0.95 väger 630 g, vilket väl är bra för en så ljusstark optik, men 7Artison 50/1.1 väger "bara" 400 g. Inga jämförelser i övrigt.

Om jag räknat rätt hamnar vi från ljusstyrka 1.1 ett bländarsteg ner på 0.78: 1.1/roten ur 2, dvs: 1.1/1.4. Skulle innebära att skillnaden 1.1 och 0.95 är mindre än ett bländarsteg, kanske ett halvt? Men skillnaden i vikt är ca. 50% mellan objektiven.

Jag tror säkert att Noctilux är bättre på många sätt, men 7artison 50/1.1 måste väl ändå anses prisvärd? Jag har många M-objektiv som jag gillar (skärpan brukar inte det man behöver klaga på), men det finns andra parametrar som påverkar objektiv. Jag har Voigtländerobjektiv som inte finns i Leitzsortimentet som jag också använder.

Leitzobjektiven brukar vara dubbelt så dyra som andra motsvarande (ibland mer), ibland kan man fråga sig om det är värt det. Men som sagt: mitt 28/2.8 är mycket litet och behändigt och fantastiskt och det betyder väl också något.

Mina bästa objektiv är faktiskt just Elmariten och ett Canon 100/2.8 Macro (som jag tyvärr inte så ofta använder eftersom det tillsammans med Canonen blir en riktig klumpeduns att kånka på). Som av en händelse är mitt minsta och mitt största objektiv de bästa(!)

/T