Vansinnesnivå

Det verkar som om jag tar bilder på samma träd...

Ja, nu är det höst. Försöker ta lite höstbilder, men det tenderar att bli ungefär samma bilder som förut. Kanske lite svårt att variera sig?

En ask verkar det som.

Ett lönnlöv

Ett till.

Ett ånglok stannade en stund på Uppsala Central - det händer inte varje dag!

För att sedan dra iväg med stort oväsen och mycket rök..

Sedan gick jag hem förbi Slottsbacken. Blev först irriterad av att en tjej satte sig under trädet jag tänkt fota - det störde liksom min helhetsbild. Jag lät henne vara kvar.

Och slottet står ju kvar!

Hågaån har jag också kollat på.

Gräset är grönare nu än det var i somras....

Men nu är det höst!

/Tomas

Postat 2018-10-17 21:51 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

När man vill skanna dia och negativ, hur gör man?

Ämnet har varit uppe förr.  Det här att skanna dia och negativ (24x36mm). Finns olika möjligheter.

Själv har jag en OpticFilm7200, och visst: den fungerar bra - men: DET TAR EN D-A TID!. Dessutom räcker 3200 dpi ganska långt, jag har testat och skillnaden mot 7200dip är knappt märkbar även om man förstorar kraftigt på skärmen. Dessutom blir filerna enorma om man sparar i TIFF, så jag kör JPG, snålt liksom ;-). Sedan beror det ju på ändamål och vad man ska använda bilderna till.

Jag har en massa dia/negativ som många är av dokumentär/nostalgisk art. Jag behöver inte ha full upplösning på alla - mest vill jag se hur de ser ut överhuvudtaget. Ja, jag vet, dia kan man kolla på en skärm och jag har en diaprojektor och en bra duk att titta på!!! Så kommer vi till negativen. Alla som har handskats med negativ vet att det inte är så lätt att se hur det blir enbart från ett negativ utan att man gör kontaktkopior (och den möjligheten finns ju inte om man inte har ett mörkrum).

Så då kommer vi till kvällens slutsats: Kjell&Co har en "diaskanner" (det är ingen skanner - det är en kamera som fotograferar och lämnar resultatet på ett SD-kort) som jag köpte (på öppet köp) bara för att kolla.

Jag kan säga så här: Om du bara vill spara gamla diabilder som inte alltid är så bra (kanske inte Kodachrome t.ex.) så kolla in den. Om du inte tänker trycka ut bilden till A2 utan i A5 så kan det också vara ett alternativ.

När det gäller svartvita negativ som kan vara svåra att få kläm på så är den här skannern fenomenal. Bilden är rättvänt positiv och du kan mata in en remsa direkt, det tar mindre än 20 minuter att skanna in en 36 rutors negativfilm. Diabilder tar lite längre tid - säg 30-40 minuter eftersom du måste byta diat hela tiden.

Kort sagt: den fungerar utmärkt som en "preskanner", många av de bilder jag skannat in kommer aldrig passera min OpticFilm7000 eftersom det inte behövs. En del kommer dock att skannas där, men nu  behöver jag ju inte skanna alla...!

Så till lite exempel:

Milano 1975

Milano 1975

Milano 1975

Milano 1975

MEN: vissa dia/neg klarar den inte så bra. Som den här t.ex. Båda diabilderna är dragna genom PS, men med den billigare skannern lyckades jag inte få till det, gissar att kontrasten är för stor.

Ja, ni kan ju gissa vilken "skanner" som är vilken? Ni kan också gissa vilken skanner som är vilken av de första bilderna. Borde inte vara så svårt, men är mycket svårt att se i utskrivet A5 kan jag säga.

Slutsats: vill ni bara snabbt skanna in en massa diabilder utan stora krav på kvalitet så köp den här skannern, det går otroligt fort att skanna in bilder. Ungefär som att fotografera dem. Vill ni skriva ut KodachromeDia eller bra negativ i A4+, så räcker den nog inte till, inte heller om bilderna inte är optimalt tagna vad det gäller kontrast och bländare.

PlexSaverExpress (med den stora 4-tumskärmen). Kostar en tredjedel av OpticFilm7200.

Nej, jag är inte sponsrad av Kjell&C0.

/T

Postat 2018-10-07 21:33 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Mallorca

Ja, vi har varit på Mallorca. Då skulle man kunna tänka sig att man tagit många "turistbilder",  kanske det, fast det kan man ju bli lite trött på...!

Blomcykel

Marken

Rätt så bränd jord...

Gata

Kanske lite mer normal bild, lite svårt att ta bilder utan några bilar - verkar stå i vägen överallt utom just här.

träd

Det är torrt här, men träden överlever. Undrar vad de heter, verkar inte vara vare sig Björk eller Asp.

Växt

Ja, vad är det här då?

Blomma

Blommor finns det överallt.

Lykta

Lampan lyste vackert. De är de här varma (och mörka) kvällarna man inser att man inte är i Sverige.

b

Lite blommor i poolen

/T

Postat 2018-09-10 18:01 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Som sagt: har det hänt något på hundra år?

Ibland undrar man. Bengan visade bilder här på Fotosidan: ett Zeiss från 30-talet och ett Leitz från nutid. Gick ta mig f-n inte att se någon skillnad. När jag följer vissa fora här på Fotosidan undrar man.  Om man som jag bara fotar stillastående motiv, behöver jag då följande autofokus och x antal bilder per sekund. Har aldrig använt serietagning på någon av mina kameror. Är jag knäpp?

Ibland blir diskussionerna nästan löjliga om vilken kamera som är bäst. Numera är bildkvaliten på de flesta kameror långt över vad de flesta behöver...(!) och syns(!). Men det är väl andra parametrar (som jag inte saknar) som avhandlas.

Ja, jag vet att jag har en dyr M-kamera, har inte ens autofokus (kan sakna det ibland), men jag köpte den för att jag redan hade en massa M-objektiv och för att jag ville ha bästa möjliga optiska kvalitet. Det är möjligt att jag är förbisprungen av CaNikon, men jag är väldigt nöjd med det jag har. Har förresten en Canonklumpeduns som är mycket större och tyngre än min M, men man kan inte klaga på den optiska kvaliten på den heller.

Tillbaka 100 år. Lånade en bok på biblioteket. Bilder tagna i Uppsala för 100 år sedan och 100 år senare (omkring 1900 och 2000). Ser ni någon större skillnad i fotokvalitet, och då vet jag att bilderna för 100 år sedan är tagna med storformatskamera och låånga slutartider på stativ, men ändå? Dessutom är det här skannade bilder från en bok. Fast originalen har ju genomgått samma procedur liksom. Kan nästan tycka kontrasten och skärpan är bättre på 100-årsbilden, men det kan ju andra orsaker.

Som sagt: läste upphetsningen om Nikons nya spegellösa på Fotosidan! Oerhört massa tekniska detaljer om det ena och det andra. Jag blir bara så trött....

Det finns fortfarande foton tagna med Hasselblad 500 som inte liknar något annat jag har provat på. Kanske skulle skaffa en Nikon spegellös? Funderade ett tag på Sony A7 innan jag insåg att den inte kunde hantera mina Leitz vidvinkelobjektiv lika bra som Leica.

Tarfala 60-talet. Hasselblad/Zeiss

Det är lite som diskussionen på 70-talet om HiFi. Den verkar ha avstannat, av någon anledning. Om det beror på att de flesta nöjer sig med mp3 vet jag inte. Lyssnar helst på högtalare, vad jag kan säga att det är en dj-la skillnad mellan högtalare. Jag undrar vad man snackar om för skillnader mellan kameror om tio år?

Jag vill inte verka som någon bakåtsträvare, och jag tycker absolut inte att det var bättre förr. Jag bara undrar lite?

/T

Postat 2018-08-24 20:45 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

En dag på Skansen, eller är det något nytt?

Gjorde ett besök på Skansen häromdan. Det verkar vara brist på djur att titta på, de kanske har gått och gömt sig. Märkligast var att på LillSkansen fanns det nästan inga djur alls. Jag såg en katt och någon kanin(!) Däremot syntes det både varg, järv och lodjur för ovanlighetens skull.

Jag har inget bra objektiv för att fota djur, försökte med mobilen (har 10x zoom optiskt så det motsvarar 240 mm i småbildsformatet, men det blev inte bra ändå) men djuren rörde på sig.

Först något helt annat:

En gammal bensinpump!

Sedan fikade vi på Bollnästorget tror jag det heter.

Så den här fjällugglan jag tog en bild på för några år sedan med mobilen. Nu satt den närmare, tyvärr skymd av löv och bakom galler (som ligger långt utanför fokus). Väldigt populärt fotomotiv. Undrar om alla insåg att gallret skulle synas om man inte vidtog åtgärder som att gå närmare eller försöka rikta objektivet mellan gallren.

Lite ankor vid Skånegården...

Skånegårdens innetorg.

Konsum - eller COOP som det heter numera.

Så var det bensinpumpen igen då. Finns lite motiv där man minst anar det.

/T

Postat 2018-08-23 21:25 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 25 Nästa