Leica M9 och jpg

Jag vill inte misskreditera Leitz och M9 (det är ju en sju år gammal konstruktion), men jpg är inte helt OK kan jag bara säga till er som tänker skaffa en M9 och "bara" fotografera i jpg. Annars är DNG-filerna helt underbara (på låga ISO)!

Kolla här:

JPG

DNG (Råfil) efter att ha justerat lite i PS-

Visst kan man köra jpg:n genom PS också, men varför det? Ska man mecka med PS kan man ju lika gärna ta DNG-filen direkt. Vad jag menar är: jpg-filerna är ofta ganska kass - ibland bättre, ibland sämre medan DNG-filerna är fantastiska. JPG "out of the camera" gör inte M9 rättvisa - det är det jag vill säga.

Nu kanske någon säger: ja, men bilden är ju underexponerad - kan så vara, men det stärker ju bara min tes om att köra DNG ;-) Lite mer rättvis jämförelse hade kanske varit att visa en jpg-version som redigerats i PS - men då faller återigen hela meningen med att försöka använd jpg "out of the camera".

Kan väl tillägga att M9:s svartvita jpg i läge: "high contrast" är bättre, lite gammalt Leicastuk med Tri-X påminner det om.

/T

Inlagt 2016-09-08 18:12 | Läst 997 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Den översta bilden är inte felexponerad, den är bara felkopierad ;) Med moderna sensorer kan man exponera efter högdagrarna och sedan ljusa upp mellan- och lågdagrarna. Om man kör råformat :)
Svar från TomasKronberg 2016-09-08 19:56
Vad menar du med felkopierad? Är det M9 som felkopierat? Jag har inte redigerat jpg:n alls.
Bryggan ser ju likadan ut i bägge bilderna och är väl det ljusaste i bilden, så kanske M9 har exponerat efter det då, eller? Själv har jag ett minne av att jag exponerade efter ansiktena..
Har en M9 sen feb 2010. Ännu har jag inte tagit EN ENDA jpeg med den; ställde den på enbart DNG direkt den kom ur lådan (och batteriet var laddat). Och där har den stått. Med dagens bildhanteringsprogram förstår jag över huvud taget inte vitsen med att fotografera i jpeg.

Så, kontentan är att jag håller med dig. Trevlig bild med fint ljus, förresten!
Svar från TomasKronberg 2016-09-08 20:19
Tack! Riktigt så puritansk är inte jag. Ibland kan det vara bra med ett jpg eftersom inte alla bildläsare och webläsare förstår andra format och man vill snabbkolla på något bibliotek man har nedladdat. Dessutom är diskutrymme ganska billigt nuförtiden - jpg tar ju inte så mycket plats.