Mobil eller kompakt forts...

Ja, med tiden får man väl lite mer kläm på hur saker fungerar.. som t.e.x. min nya mobil med optiskt zoom. Cyberphoto är väldigt positiva (guldstjärna! ger dom), själv har jag inte så mycket att jämföra med i telefonväg förutom min gamla telefon. Här en bild från den (den bästa jag kunde hitta i fråga om kvalitet, för det mesta är det bedrövligt dåligt):

På nätet kan man läsa om denna telefon (den nya alltså) att "bilderna är inte bättre än någon annan telefon - t.e.x. Iphone. Nu vet inte jag hur Iphonebilder ser ut, men jag kan misstänka att man bedömer bildkvaliten "i telefonen", dvs på den lilla skärmen, och där ser väl nästan allt bra ut...!

Nåväl, lite bilder från underverket (som sagt den enda telefonen med optiskt zoom, men det finns en nyare version än den jag har. Det var därför jag fick den här så billigt). Sedan har Nokia en telefon med 40Mpix!!, men fortfarande bara digital zoom - vet inte om det blir bättre. Det får någon annan berätta om.

24 mm(ja, som man säger för att relatera till 24x36-formatet) Oredigerat, dvs jag har inte gjort något med bilderna. I det här läget när man ska visa kvalitet är det väl bara dumt att göra det. Det finns naturligtvis inte någon RAW-bild i mobilen.

Bild på text (makro)

Och samma sida ur FOTO. Det grågula i vänsterkanten har inget med kameran att göra (skugga).

Samma blomma som tidigare, men nu med en VIKTIG SKILLNAD - det här är 10x optisk  Zoom. Ingen mobil vad jag vet klarar det, rätta mig om jag har fel. Dessutom brukar inte 10x zoom vara så bra på någon kamera - dvs det är svårt att kombinera stort zoomomfång med kvalitet. Det är därför det finns "primes" som en del håller sig till (bl.a. jag för det mesta om det funkar).

Sedan får man ju lite bakgrundsoskärpa på köpet - brukar vara svårt att fixa i mobiler vad jag vet.

Nu vill jag inte vara någon "bezzerwisser" eller lärare, ville bara klargöra lite.

Apropå att ha en kamera med sig. Idag var jag faktiskt ute och hälsade på kompisar på ett torp. Jag hade X1 och mobilen med mig. "Kan du inte ta ett foto på vindflöjeln?". Med X1 (fast 35mm optik) var det ju rätt döfött. Så jag plockade fram min mobil (med 10x zoom), hade inga förväntningar alls, dessutom hade jag solen i ansiktet när jag zoomade, såg nästan ingenting på skärmen.

Här är bilden:

Till sist en bild på sillburkarna på COOP:

Än en gång: jag har inte dragit bilderna genom något bildprogram..

Fortsättning följer (tror jag).

/T

 

Inlagt 2014-06-15 19:09 | Läst 1370 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver