Mobilkameror

Min förra mobilkamera var rätt OK. Den var från 2014, men som telefon var den rätt kass. Har skrivit om det i min förra blogg. Jag var "tvungen" att köpa en ny mobil för att ha tillgång till mobilt bankID och annat. Kameran i den är väl ok om man fotograferar under optimala förhållanden, annars når den inte alls upp till min fem år gamla mobil.

I somras var min käresta och jag och semestrade på Mallorca. Jag hade tagit med mig den nya mobilen och Sony RX100v4. Funderade ett tag på att ta med X1:an också men det skulle bli ett ambivalent val. X1 är något bättre än Sonyn (större sensor: apc-s), men semesterbilder i bra ljus kräver inte så mycket av en kamera - trodde jag.

Vi var ute och käkade och vandrade hem i natten - det blir ju kolmörkt därnere efter sex på kvällen. Såg lite ljus på andra sidan hamnen. Tyckte det kanske skulle bli en nattbild om än inte av bästa kvaliten. Jag hade alltså bara med mig mobilen (den nya då). Så här blev det. Och nu vet jag ju inte hur det skulle blivit med Sony eller X1 - inte så här i alla fall.

I och för sig en intressant bild, men inte vad jag avsåg. Jag tror exponeringstiden var 1/7 sek om det nu kan förklara det hela. Jag höll kameran still och tog tre exponeringar - alla ser likadana ut.

Vad ska man säga om det här? Ja, att mobilkameror kanske inte alltid är det bästa valet. Men de funkar säkert ok. på födelsedagsfester utomhus i solsken, eller med närbilder på färgstarka motiv.

Bengan här på FS, sa någon gång att oftast "behöver man inte snökedjor till bilen" (fritt ihågkommet). Han menade nog att för det mesta klarar man sig med enkel utrustning, men ibland kan det behövas något mer...

Det är därför jag har fyra kameror (digitala, filmkameror oräknade)  och alldeles för många objektiv. Tänker inte köpa nytt på länge än.

Bifogar också en bild med den här senaste mobilen: bra ljus, inga konstigheter. T.o.m. horisonten är rak!

/T

Inlagt 2019-12-15 20:44 | Läst 830 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver