Ögat har inget skärpedjup

Jag gick på en konstutställning (ja, jag gör det ibland) och då fick jag se en målning där konstnären försökt likna kamerans skärpedjup, bakgrunden var oskarpt målad. Visst, så kan man göra, men det har aldrig stora konstnärer gjort. Jag tror det finns en andledning, nämligen att ÖGAT SER INGET SKÄRPEDJUP!

Det finns något som kallas "gula fläcken". Pröva själv: fixera blicken (och då menar jag fixera, flacka inte runt) på t.e.x. en tidningssida, rubriken är bra, DN duger. Försök sedan att läsa något någon centimeter ner. Jag lovar, om ni gör det här ärligt så kan ni inte läsa någonting alls. ALLT ÄR SUDDIGT ELLER OLÄSBART. Och det är inte mer eller mindre skarpt, det är bara oläsbart.

Hjärnan fyller i det vi ser när blicken flackar runt, det gör att vi uppfattar allt som skarpt, men så är det inte.

Det kan också vara andledningen till att foton inte blir som vi tänkt oss, något att tänka på när vi fotograferar. Kan det vara det som gör att en "utsiktsbild" ofta blir väldigt "platt" när vi tittar på den.

En annan sak jag noterat: vill man t.e.x. ta lite bilder på ett kök där man huserat som barn (bara för att ha som minne) funkar det ofta bättre med närbilder på en vattenkran än översiktsbilder. Antagligen för att det är så man minns det: fokus är på närbilder... Det är så ögat minns.

Har jag fel eller?

Blomma ett

B

Blomma 2 Olika kameror - och olika ljus. Inte rättvist för en jämförelse egentligen. Men priset på kamerorna och objektiv är väldigt stor. Och skillnaden vad jag kan se här på nätet är väldigt liten...

Pump

/Tomas

 

Inlagt 2014-07-30 16:40 | Läst 1919 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Det ena utesluter inte det andra. Om det vore så att ögat inte hade något skärpedjup så skulle presbyopi inte vara något problem. ;) För den som inte är drabbat av detta så går det att se precis samma effekt som med en kamera. Jag plockade nu upp min trådlösa mus och fokuserade riktig nära på Logitech-märket och höll den precis i linje med två (utdaterade) lagböcker som står i bokhyllan. Texten på dessa blir tydligt mer eller mindre suddig beroende på hur lång bort jag håller musen.

Sedan är det ju dessutom, som sagt, så att ögat bara ser skarp i en mycket liten del av synfältet, medan resten är mer eller mindre suddigt periferiseende. Det fungerar ju så att vi flyttar det skarpa seendet dit när något rör sig, för att se vad det är. Plus då förstås att blicken vandrar runt utan att vi tänker så mycket på det, när vi försöker ta in en miljö. För övrigt ser ju människör med två ögon i "stereo" medan kameran bara ser i "mono". Inte undra på att det blir platt. ;)
Svar från TomasKronberg 2014-07-30 17:05
Kollade upp " presbyopi " men blev inte så mycket klokare. Kan bara konstatera att mina ögon fungerar utan skärpedjup. Du har dessutom rätt i att "stereoseendet", dvs att man har två ögon betyder också rätt mycket. Kameran har ett "öga".

Jag har läst en gång till om " presbyopi ", men det handlar ju om "långsynthet" vad jag förstår... Alltså oförmåga att fokusera på nära håll. Är jag drabbad av, och därför får jag alltid leta glasögon som finns i andra rum än där jag la dom...
/T
ztenlund 2014-07-30 17:30
Presbyopin (ålderssyntheten/"långa armar"-syndromet alltså) beror ju på att linsen i ögat stelnar och inte längre klarar av att fokusera på nära håll. Om det inte fanns något skärpedjup, det vill säga att det vore oändligt, så hade det ju inte varit något problem. Nu fastnar ju fokus på långt håll och skärpedjupet räcker bevisligen inte för att se på nära håll.

För övrigt så är jag närsynt (samt något astigmatism) och det blir värre när det är mörkt eftersom pupillen ("bländaren") öppnar sig då. I gassande solsken är det inte alls lika störande, även om det förstås inte direkt går att undgå att märka då heller. Sedan kan jag ju kisa också för att försöka se lite bättre på långt håll, vilket ger lite av samma effekt som att blända ned. På astigmatismen har dock detta förstås ingen effekt, plus att det blir ljusbrytningar runt ögonfransarna så det har sina begränsningar.
Svar från TomasKronberg 2014-07-31 09:21
Måste nog förtydliga: ögat kan naturligvis fokusera. I bästa fall från någon centimeter till oändligheten, det är inte vad jag menar med skärpedjup.. Sedan kan man drabbas av presbyopi, närsynthet och annat. Men vad jag menar är att ögat fokuserar i en punkt och därutanför blir det inte mer eller mindre oskarpt, utan bara oläsbart, suddigt.
/T
Det luriga med nästan alla sådana här resonemang är att mycket som har med mänsklig syn att göra inte sker i ögat, utan i hjärnan :-)

Det dyker då och då upp diskussioner kring vad ögonen har för upplösning (förstås :-), brännvidd, skärpedjup (om alls) osv. Det är ofta kul och givande diskussioner.

Men det finns lite problem med sådana resonemang: som att individvariationen är ganska stor, men kanske i synnerhet att så mycket handlar om att det är i vår hjärna som bilderna vi minns skapas. Och även om de i huvudsak baseras på det som ögat uppfattar så sker en hel del "manipulation" - det vi ser här och nu påverkas faktiskt av vad vi minns och vad vi tycker ...

Som jag uppfattar min egen syn så har den något som i alla fall påminner mycket om skärpedjup, även om det troligen inte strikt tekniskt är samma sak. Saker som inte är i "fokus" blir ganska oklara.

Sedan kanske vi kan diskutera vems ögon som har den snyggaste bakgrundsoskärpan :-)
Svar från TomasKronberg 2014-07-30 17:52
Jag har förstått att hjärnan står för mycket "manipulation". Jag kan inte veta hur andra människor uppfattar verkligheten - bara beskriva hur jag uppfattar den.

Min käresta har den snyggaste skärpan/bakrundsoskärpan på sina ögon..;-)
/T
Mycket intressant även diskussionen i kommentarsfältet.
Ögat och synen är en komplicerad sak har jag märkt.
Har fått dubbelseende efter starroperation, tämligen irriterande och särkilt då det är mörkt eftersom pupillen är mer öppen då så blir allt mer dubbelt.
Men liksom du nämner om hjärnan så har jag märkt nu när jag haft detta i 1,5 år att hjärnan är där och kompenserar på något vis så att jag kan tänka bort det dubbla ibland. Inte ofta men speciellt om det är mycket rörelse i synfältet.
Sedan så måste jag ta och kolla det med bakgrundsskärpan.