Här kommer det att finnas mycket bilder, hoppas jag:)

Blixtar och dunder

Inatt vakande jag av att det var för varm och kvavt för att sova. jag gick och satte mig i soffan för att titta på TV. Efter en kort stund såg jag att himlen lystes upp gång på gång, jag såg inga blixtar men jag förstod att åskvädret var på väg hit. Det tog bara ett par minuter så började det mullra ordentligt, då blev det bråttom, fram med kameran, byta objektiv, leta fram stativet och plocka undan så jag kunde börja fotografera från fönstret.

Där stod jag beredd men åskvädret kommer från ett håll där jag inte har  något fönster, jag sprang till andra sidan för att se om det var bättre foto möjligheter där. Jag beslutade att  flytta mig dit, jag tog stativet med kameran, "tassade" :) igenom sovrummet där maken försökte sova. Väl på balkongen så fick jag min första blixtbild, himlen lystes upp då och då, det mullrade en stund senare, så jag kände mig säker på att åskan var en bra bit bort. Plötsligt blixtrade det till och det kom en jätte smäll samtidigt. Jag hoppade högt och samtidigt kastade jag mig in så snabbt att jag nästan ramlade ner i sängen med allt i famnen, maken flyger upp och undrade vad som händer. Sonen kommer springande från sitt rum och säger att blixten har slagit ner på huset mitt emot oss, så det kom blixtar på båda sidorna av huset.

Hela familjen sprang till den andra sidan, larmet tjöt från det andra huset och räddningstjänsten kom. Folk från huset kom ut på gatan men det verkade lungt och att allt hade gått bra. Åskan mullrade på, jag ställde åter upp stativet på den sidan och får två  bilder till. Det tog 23 min från min första bild till den sista, jag var nu så pigg att det var omöjligt att sova men lyckligtvis så var jag ledig idag.

Inlagt 2021-06-21 20:01 | Läst 1258 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Fina bilder men du var för nära blixten! Mycket bra plåtat i alla fall. Både stad och blixt.

(Jag gjorde likadant för några år sen, dumt nog. Hoppade högt och var glad att inte blivit träffad. Fick ingen bild. Men till slut fick jag ett fototillfälle på Gotland med blixtar lagom långt bort, det var intressant.)
Svar från Mari Lidström 2021-06-21 20:25
Jag kan hålla med om att jag var för nära, det var dumt att tro att man har koll. Det vore kul att fotografera åskväder ute på havet, när man själv befinner sig på ett tryggt avstånd. Ha det bra! Mari
Jo det är stora krafter i åskan, har varit en 200m från ett nedslag då åskan slog ner i vår sjö, det både hörs och syns. Du fick fina bilder, det är inte så lätt. Jag fick en serie bilder för något år sedan men det var första gången det blev något efter många försök, men då åskade det i över en timme och väldigt intensivt samt att det var under natten när det var mörkt ute så man kunde ha en serietagning med 15 sekunders bilder. Några bilder saknade såklart blixtar på andra så kunde det vara 3-4st. Jag stod på en inglasad balkong så man var väl skyddad från regnet.

Hoppas att det gick bra från grannhuset, det kan ju bli att man måste byta ut det mesta av elektroniken om åskan slår ner i närheten
Svar från Mari Lidström 2021-06-21 20:36
Tack så mycket! Jag hade inte tänkt fotografera men eftersom jag var vaken så tog chansen. Jag hade inte funderat på inställningar, så jag körde på känn med bulb, bländare 14 och iso 200. Jag höll in bulb tills det kom en blixt, tog det för lång tid så började jag om och väntade på blixten. Jag tyckte det fungerade bra. In inglasad altan med fri utsikt med en snygg förgrund vore toppen att ha tillgång till vid åskväder:) Hälsningar! Mari
pdahlen 2021-06-21 20:42
Jag har väl allt förutom snygg förgrund, men vid dessa tillfällen så får man ta vad man haver, jag hade då, 23.30 i ösregn, inga planer på att ta mig till en fin förgrund :).
Strålande blixtbilder, grattis! Riktigt häftigt och samtidigt vackert. Hälsningar/ Björn
Svar från Mari Lidström 2021-06-21 21:09
Tack så mycket! Mvh Mari
Har en väldans respekt för blixtar pga div händelser men det är fascinerande. Sista bilden blev riktigt fin där med huset
Försökte men det var för ljust och ingen fastnade på 70 bilder
Svar från Mari Lidström 2021-06-22 14:55
Tack så mycket! Det är bra att man har respekt för blixtarna, vädrets makter är inte att leka med. Men det är väldigt fascinerande när man är på en trygg plats. Hälsningar! Mari
Wow så läckert! I synnerhet sista bilden med hustaken. Mycket snyggt!
Hälsningar Lena
Svar från Mari Lidström 2021-06-22 15:00
Tack så mycket! Jag blev så glad när jag äntligen lyckades fånga en blixt på bild. Hälsningar! Mari
Oj vad snyggt! Har själv suttit och väntat på rejält åskväder för att fota blixtar men det har uteblivit än så länge. Du lyckades jättebra. Toppenbilder!

MvH
Johnny
Svar från Mari Lidström 2021-06-25 06:10
Tack! Jag hade också väntan i ett par år innan jag lyckades både vara hemma och att det var tillräckligt mörkt. Du få inte ge upp, men ett litet tips, varnar man för åska så ta fram kameran och gör iordning den så är du i alla fall är förberedd. För man har inte långtid på sig, jag hann inte leta fram fjärrutlösaren men som tur är gick det bra ändå. Hälsningar! Mari