Här kommer det att finnas mycket bilder, hoppas jag:)

Det blev en groda av tjäderspelet

Igår började mitt lilla äventyr, fotografera tjäderspel, jag och en kompis hade bokat varsitt gömsle. Vi installerade oss i våra gömslen och kröp in i dom ca 18.00, medveten om att vi inte får gå ut ur dom förrens imorgon kl 9:00.

Jag hade glömt mina hörlurar till mobilen så jag fick roa mig med att lyssna på skogen ljud. Vid skymningen så hörde man hur tjädrarna kom inflygande till spelplatsen och satte sig i träden runt våra gömslen. Spänningen inför morgonen steg och det var svårt att sova.

kl 0:400 ringde min mobil, det var då väldigt kallt, jag tog in mina kläder i sovsäcken så att dom skulle bli lite varma. Frusen och med ganska kalla kläder på mig så ställde jag upp kameran, åt en smörgås och inväntade att spelet skulle börja. Plötsligt börjar tjädrarna flyga ner från träden, det var fortfarande för mörkt att fotografera. Ivrigt sitter man där och väntar på soluppgången.

När ljuset kom, då var tjädrarna borta, ibland kunde vi höra dom på avstånd men vi såg inga. Tiden gick och hoppet om att få se en tjäder sjönk, vi 05:45 ser jag något på långt håll som ser ut som en tjäder eller är det bara en synvilla. På med en konverter, tittar i kameran, jo långt där borta är det en tjäder, jag hann få 3 bilder på den innan den försvann bakom stammarna.

Nu blir den ännu mer väntan, jag kikade runt i fotogluggarna och hoppades att den skulle dyka upp igen. Det gjorde den men även nu på långt håll fick några bilder som tyckte såg misslyckade ut i kameran men dom duger. 

Efter dom här bilder blev det en lång väntan innan klockan blev 9:00, jag hade sms kontakt med dom andra två och det var bara jag som hade sett tjädern.

När vi kom ut från gömslena så stod vi och pratade, då kom en groda och gick över vitmossan. Efter en natt och morgon med brist på motiv så kastade oss ner på marken och fotograferade den lilla grodan. Den gick med bestämda steg framåt, den brydde sig inte om oss utan vi fick hela tiden flytta på oss.

Tillslut försvann den in i lingonriset.

En grodfotograf in action.

Då tackar jag och grodan för att ni orkade läsa hela inlägget.

Inlagt 2019-04-20 20:33 | Läst 604 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Blev ju fint med tjädern i sin miljö! Kul med rörelseoskärpan på frambenet på första bilden av grodan, visar att det var bra fart på den ;-)
Svar från Mari Lidström 2019-04-20 20:54
Grodan var rolig, tack vare den blev det lite bilder att rensa. Skönt att man redan är klar både med rensningen och redigeringen:)
Ett trevligt bildreportage!
Svar från Mari Lidström 2019-04-21 08:00
Tack Ragnar! Ha en fortsatt bra påsk! Mari
Så kan det gå för naturen gör inte alltid som man vill. Men du fick en skymt av tjädern och en målmedveten och charmig groda "med dej hem".
Hälsningar Lena
Svar från Mari Lidström 2019-04-21 19:38
Det är det som gör naturfoto så spännande, man vet aldrig vad som händer.
Ha fortsatt bra påsk! Mari
Hör du du du ... bilderna där tjädertuppen skymtar bland trädstammar är BRA; bättre än tråkiga porträttbilder.

Nu är det så att tjäderspelet är en utmaning, tupparna rör sig över stora områden, och det räcker inte med en natt i skogen för att få de bilder man vill ha, det krävs tiotals nätter ...

- hawk
Svar från Mari Lidström 2019-04-21 19:42
Jag är jätte nöjd att jag fick några bilder, och att jag fick en skymt av tjädern. Jag tycker om att bilderna är lite mystiska och att man bara skymtar tjädern. Det var en spännande upplevelse men jobbig, det är inte lätt att sitta instängd i gömslen. Jag kommer att försöka igen.
Ha en fortsatt trevlig påsk! Mari
Gillar också de här Tjäderbilderna, dom känns väldigt naturliga! Det är ju så det 'ska' vara med de lite skygga skogsfåglarna, det visar också att det är lite exklusivt att få fota skogsfåglar i sin naturliga miljö..
Hälsn!
Svar från Mari Lidström 2019-04-21 19:46
Det är exklusivt att bara få se en tjäder. Jag tycker att det ät häftig att få uppleva olika saker som pågår i vår natur som dom flesta aldrig får se. Bara att få ligga där i mörkret och höra tjädrarna flyga in till till träden runt gömslet är en fantastisk upplevelse.
ha en fortsatt trevlig påsk! Mari
Gillar dina tjäderbilder ! Den man bara ser sen del av stjärten och näbben är ju så läcker. Men förstår din känsla, man vill ju ha någon lite närmare bild också men för oss som tittar så tror jag att detta är mer spännande.
Grodan var ju ett extra plus här.
ing-marie
Svar från Mari Lidström 2019-04-26 22:40
Tack Ing-Marie! Den bilden tycker jag också mest om, jag är nöjd med bilderna även om det hade varit kul med en bild där man ser hela tjädern.
Ha en bra helg! Mari
Skönt att du fick se skymten ändå. Då vet man att de i alla fall fanns där. Det brukar vara en tröst jag själv brukar ha när motivet inte kommit så nära.
Fina bilder du ändå fick med dig från skogen!

MvH
Johnny
Svar från Mari Lidström 2019-04-26 22:43
Hela kvällen och natten var en fantastisk upplevelse, det var första gången för mig. Att ligga där på kvällen och höra hur tjädrarna flyger in var verkligen spännande. Det var bara jag som såg tjädern så det är jag glad över att jag fick uppleva.
Ha en bra helg! Mari