Här kommer det att finnas mycket bilder, hoppas jag:)

Hälleskogsbrännan

För en vecka sen åkte jag till Hälleskogsbrännan naturreservat som är en del av den stora skogsbranden som drabbade området 2014. Jag besökte området första gången 2016 och ju ville jag se det igen. Det har hänt en del sen jag var där sist, då fanns det bara en parkering och några bajamajor. Nu finns ett fint utsiktstorn men en bred ramp, grillplatser och toaletter.

Den här bilden tog på översta våningen från utsiktstornet.

Rotvältorna är helt bara, dom är som vackra skulpturer.

Vi gick ner till Acktjärn och åt vår medhavda lunch.

Det har hänt en hel del på 6 år, förra gången var trästammarna nästan helt svarta och rallarrosen blommade på många ställen. Nu har trädstammarna tappat den svarta barken och är nu gråbruna. Björkrisen växer nu överallt och är på vissa ställen 3 m högt.

En bild från 2016.

för er som vill se bilderna från 2016 så finns dom här. https://www.fotosidan.se/blogs/bettyboop/halleskogsbrannan-3.htm

Inlagt 2022-10-22 15:58 | Läst 1106 ggr. | Permalink

"Utmärkt fina bilder! Har varit där alla somrar sen branden, också i sommar, men missat utsiktstornet o gångarna. Var ligger den anläggningen. Jag brukar åka igenom Norberg och ut på Salavägen några mil och sen ta vägen mot Karbennig som går genom Hälleskogdbrännan. Roligt att få se detta i dina bilder, hälsningar/ Björn"


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Intressant den bilden med gångbron, ser ut som ett stort plock i pin. Finns kanske någon anledning till att man inte tar ner de döda träden kanske? Det ska visst ge en bra miljö för återväxten en skogsbrand, men lite röjande kunde kanske inte skada. Han som ritade tornet fick ha tungan rätt i mun, så att det gick att bygga efter ritningen nu när det var så många vinklar
markm 2022-10-23 08:50
Anledningen till att de döda träden ligger kvar är att detta är naturreservatsdelen av det brända området, där naturen ska ta sin gång. Det är bara längs vägarna som man har tagit ner döda träd för att undvika olyckor. Nordväst om reservatet (längs vägen mellan Ängelsberg och Norberg) finns ett stort område där skogsbruket har fortsatt; där är de flesta döda träden avlägsnade.
pdahlen 2022-10-23 09:01
Tack, så det är ett beslut fattat pga att det är ett reservat som inte ska påverkas, mer än vilket som är bäst för växt och djurlivet i området om jag fattar dig rätt. Jag vet att en brand gör mycket gott för naturen, men är inte helt säker på döda träd, kan kanske vara bra?
Erik Normark 2022-10-24 17:13
Tanken med reservatet är att studera naturens återkomst i området, och då får man förstås inte störa den naturliga utvecklingen. Döda träd (liggande som stående) är f ö en av de viktigaste delarna i ett väl fungerande ekosystem.
Det här var intressant att se, mycket bra fotograferat det ser spännande ut även att det beror på något elände som skapade det hela. Man får en tankeställare tycker jag.
Svar från Mari Lidström 2022-10-23 21:12
Tack! Första gången jag var där var det lite jobbet med tanka på hur svår branden var. Nu var det helt annorlunda, man tänkte inte så mycket på det utan det var en trevlig utflykt. Ha det bra! Mari
Utmärkt fina bilder! Har varit där alla somrar sen branden, också i sommar, men missat utsiktstornet o gångarna. Var ligger den anläggningen. Jag brukar åka igenom Norberg och ut på Salavägen några mil och sen ta vägen mot Karbennig som går genom Hälleskogdbrännan. Roligt att få se detta i dina bilder, hälsningar/ Björn
Svar från Mari Lidström 2022-10-23 21:17
Tack så mycket! Vi åkte via Virsbo, vi knappade in Hälleskogsbrännan på GPS och den ledde oss rakt till parkeringen och tornet. På kartan över området så heter platsen Grävlingsberget. Ha det bra! Mari
Intressant inlägg med fina bilder. Ser ut att vara intressant att besöka. Spännande att se hur naturen kommer tillbaka.

Hälsningar Jörgen
Svar från Mari Lidström 2022-10-23 21:20
Tack så mycket! Det är en intressant plats att besöka och få se hur naturen återhämtar sig. Ha det bra! Mari
Vilken läcker miljö att fota i! Med den låga gula björkvegetationen ser det nästan ut som att det brinner igen. Vackra bilder!
Svar från Mari Lidström 2022-10-24 21:39
Tack så mycket. Jag tänkte samma sak när jag var där. Hälsningar! Mari