Här kommer det att finnas mycket bilder, hoppas jag:)

Stormigt orrspel

Fredagen den 9 april satt jag och min man i ett varsitt tältgömsle för att få uppleva och fotografera orrspel. Jag har varit på både orrspel och tjäderspel  men för min man var det första gången. Jag tänkte att det vore kul för honom att få uppleva det även om han inte är fotointresserade, så jag bokade gömslen till oss.

Vi sov i en liten stuga med värme och vid 04:00 var det uppstigning, vi hörde hur det både blåste och regnade, enligt vår väderapp blåste det 8 m/s och termometer visade 0 gr. 

Vi tog på allt vi hade med oss, dubbla underställ, regnkläderna mm, tog med oss fårskinsfällar, fleccefiltar och våra sovsäckar, min plan var att vi sitter i sovsäckarna. Vi begav oss ut på myren i den becksvarta natten, vi kände direkt att det var en kraftig blåst, vi hittade fram till gömslena. Min man fick det första gömslet och jag gick vidare till mitt. När jag kom fram så hade taket hamnat på sned så det regnade in, gömslet stod delvis på myren och plattformen var våt. Jag baxade upp gömslet och försökte att få ordning på taket men det blåste nästan direkt på sned. Där satt jag i stolen och fick hålla i gömslet som bara ville blåsa av plattformen och väntade på orrarna samtidigt som det regnade in.

Orrarna kom ca 05:00 och spelade, det var för mörkt att fotografera så jag satt i stolen och höll i mitt gömsle och funderade på hur det skulle gå, då blev det tyst och orrarna var borta. Då kändes det inte så roligt längre att sitta där i mörkret och hoppas på att dom skulle komma tillbaka, när det hade ljusnat så kom det ett par sångsvanar.

Titta gärna på två första bilderna på en stor skärm så syns regnet bättre,

Vad glad jag blev att få se det här paret, men det var inte lätt att fotografera eftersom vinden slet i gömslet och  kom emot kameran, dessutom var jag tvungen att baxa upp gömslet på plattformen med jämna mellanrum.

Tillslut kom hela flocken med orrar inflygande till sin spelplats, det var 22 tuppar. Det är en härlig känsla när myren kokar av orrarnas läte, dom spelade på den sidan av gömslet som blåsten kom emot mig. Men det var bara att öppna den gluggen, jag satt på plattformen med raka ben och hade fötterna på gömsle väggen för att den inte skulle blåsa in på mig. Kameran var inne i gömslet men regnet blåste in på linsen så jag fick torka av den med jämna mellanrum.

Tyvärr har man problem med att vassen som sprider sig ut på myren vilket jag stör mig på när jag tittar på bilderna. Orrarna var mest i det området medans sångsvanarna var på den fina sidan.

Trots att vädrets makter försvårade fotografering så är jag glad att jag var där och fick bilderna på sångsvanarna. Min man blev inte avskräckt av upplevelsen för han hade det bra i sitt gömsle, han satt torrt och varmt i sin sovsäck så han har fått mersmak. Vi kommer inte att glömma den här natten, nu när vi är hemma så skrattar vi bara åt den här upplevelsen.

Inlagt 2021-04-11 19:59 | Läst 1331 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Duktigt! Just så skall det vara, bilder med berättelse, more is more! 22 tuppar är inte dåligt!
Tack för detta!
- hawk
Svar från Mari Lidström 2021-04-12 18:28
Tack så mycket! Det är många tuppar även om rekordet i år är 40 tuppar. Det har ökat kraftigt dom senaste åren. Spelplatsen ligger i den stora skogsbranden, fast inte i naturreservatet. Det verkar som det gått bra för ordnarna trots branden.
Hälsningar! Mari
Hej Mari,
läste din berättelse igen för nu har jag varit på samma ställe, men under helt andra förhållanden. Trots att det var vindstilla och uppehåll (men molnigt) hade jag svårt att hitta spängerna ut till tältgömslet mitt i natten. Jag skulle ut strax efter 03 och klafsade runt en hel del innan jag hittade den andra spången. Sedan följde de ju efter varandra. Jag tänkte på din blogg när jag inrättat mej i mitt tältgömsle. Jag hade helt dödstyst i ca 10 minuter, inte en vindpust. Sedan drog orrarna igång och spelade nästan oavbrutet till 07:45. Jag hade inte velat sitta där under de väderförhållanden du hade. Verkligen tappert! Vi fick ändå liknande bilder fast jag fick också se några honor. Dock inga sångsvanar som ju var jättefina på dina bilder. Jag lägger ut en blogg när jag fått ordning på bilderna.
Hälsningar Lena
Svar från Mari Lidström 2021-05-02 19:30
Vad kul att det kom honor, jag ser fram emot att få se dina bilder. Visst är det härligt när myren plötsligt börjar att koka av orrarnas spel, en riktigt häftig upplevelse. Första gången jag var på orrspel så sov vi i tältgömslet, att ligga där och höra alla ljud från skogen var härligt. Då hade jag bokat med Nordic Safari, jag tycker att dom hade ett jättefin miljö där orrarna spelade, jag kan rekommendera det om nu dom använder samma plats. Där tog jag mina bästa bilder https://www.fotosidan.se/blogs/bettyboop/172288.htm
Jag har varit på orrspel tre gånger men aldrig sett några honor. Jag har även varit på tjäderspel men då såg jag bara en tjäder på väldigt långt håll, så det ät inte lätt med varken djuren eller vädret. men desto roligare blir det när man får bra bilder.
Ha det bra! Mari