Här kommer det att finnas mycket bilder, hoppas jag:)

Tillbakablick över 2021

I flera år så har jag gjort en tillbaka blick över året som gått. Jag väljer ut en bild från varje månad, det ger mig en överblick på vad jag gjort och fotograferat.

Jag har upptäckt under åren att januari är en månad då jag tar väldigt lite bilder. Så det blir en bild på nötväckan vid min fågelmatning, ingen vidare bild men den var den bästa från januari. Jag får skärpa till mig nästa år.

Februari åkte jag och min man till Gysinge. Där fick vi en trevlig dag med vandring i området, på en av rundslingorna var vattnet så högt att det kändes som vi gick på älven.

Mars tog jag en av mina sista bilder på tjädern Torsten, han var en så kallad spelgalen tjäder, det var hans andra år på den här platsen. Två dagar senare blev han sorgligt nog påkörd. Första året var jag där 3 ggr och nu hann jag med 2 ggr. Det jag lärde mig av honom var att vara lugn och hålla avstånd tills han hade lugnande ner sig, då kunde jag närma mig honom lite försiktigt. Men började han komma emot mig så var det bara backa undan. Ju mer jag lärde mig se på honom att jag kom för nära ju lugnare blev han. Jag har fått uppleva  honom så lugn att han åt och drack vatten ca 2-3 m ifrån mig. Men jag höll mig alltid lite bakom en stam eller buske och satt ner. När han var klar brukade han traska lugnt iväg in i skogen. Stunderna med honom var helt magiska, att få komma så nära en vild tjäderhanne var en otrolig upplevelse.
 
I april upplevde jag ett annorlunda orrspel, det var kraftig blåst och regn. Orrarna kom och försvann innan det hade ljusnat, där satt jag och frös i gömslet som det regnade in i och undrade vart orrarna tog vägen. Ljuset kom men inga orrar, väntan blev lång. När jag började ge upp flög det här vackra sångsvansparet in och räddade "orrspelet". Orrarna kom tillbaka efter ett tag men dom var för långt borta och det kraftiga regnet gjorde att det inte blev några bra  bilder på dom. Men det gjorde ingeting, jag var så glad över sångsvanarna.

En regning dag i maj fick jag en uppgift från min fotoklubb, gå ut och fota regn, den här bilden blev jag mest nöjd med.

I juni har testade jag att fotografera svanar med långa slutartider för att bilden ska kännas mer som en målning.

Juli tog jag en del bilder på hararna som bor mitt i centrum.

I augusti är det äntligen semester, då åkte vi med Vildmarkståget från Stockholm till Abisko. Tåget består av både lok och vagnar från Järnvägsmuseet, vi satt i en förstaklass vagn som var byggd 1940. Det var olika lok längst vägen, här åkte vi över Piteälven med lok T43 235 byggd 1962. Självklart var det ett fotostopp där alla som ville fick gå ut, sen backade dom tåget tillbaka på bron så vi kunde fotografera.
 

I september blev det en dagsutflykt till Uskavi kalkbrott.

Oktober var vi till Karlsborgs fästning och jag hann även med att fotografera Vanäs fyr.

I november startade jag min fågelmatning i skogen, den blev genast välbesökt.

Nu är mörkt både när man går till jobbet och går hem, jag ägnar då mer tid till rensning av bilder mm. Så man har i alla fall lite nytta av december. Men fågelmatningen måste skötas, då blir det bilder på småfåglarna. Här är en talltita som håller koll på mig.



Inlagt 2022-01-17 15:41 | Läst 870 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Så kul att få se ditt fotoår sammanfattat så här. Jag känner igen en del bilder och satt ju vid samma orrspel som ni gjorde, men med bättre väder. Det var dock väldigt mycket vatten även då. din regnbild från maj tycker jag är strålande. Färgen på möblerna är perfekt mot de regnblöta stenarna. Fin bild också på haren mitt i centrum. Jag brukar sammanfatta det gångna året men det har inte blivit av än, kanske för att vi kom iväg till Texas och det blev mycket bilder där.
Hälsningar Lena
Svar från Mari Lidström 2022-01-30 13:22
Tack Lena! Jag förstår att det tog innan du hann göra en sammanfattning. En semester-/fotoresa kräver mycket jobb när man kommer hem. Jag tröttnar ibland och får gå tillbaka till bilderna nån månad senare.Mvh Mari
En fin årskavalkad, tjädern och stolarnas spegling i vätan samt fyren sticker ut lite extra tycker jag
Svar från Mari Lidström 2022-01-30 13:20
Tack! Jag gillar att fotografera fyrar men har tyvärr ingen i min närhet, så man blir glad när man passerar en fyr och vädret är helt okey för fotografering. Mvh Mar!