Pro Memoria

Mitt fotografiska minne

Scoyt ålråjt

"Robert Stephenson Smyth Baden-Powell, Lord Baden-Powell från 1921, född 22 februari 1857 i Paddington, London, död 8 januari 1941 i Nyeri, Kenya, var en brittisk militär, författare och grundare av scoutrörelsen. Veteran från strider i Indien och Afrika. Vid boerkrigets inledning britternas yngste överste, 1903 general, tillika generalinspektör för kavalleriet. Författare till Scouting for Boys. Baronet 1922."

Så långt Wikipedia

Ett par decennier av mitt unga liv har ägnats åt scouting, "the BP spirit"-folket som försöker överleva i naturen och hjälpa gamla tanter över övergångsställena. Och allt mysigt och trevligt däremellan. Ja, det där med gamla tanter är väl lite överdrivet. Det finns sällan hårt trafikerade övergångsställen i skogen. Däremot kan det finnas en del gamla tanter i skogen men då är de i regel så friska att de ingen hjälp behöver. Jag har utstått otaliga läger och hajker, vandringar och myggeländen, elakartade scouter (som ännu inte impregnerats helt och fullt av scoutandan) och många trevliga ögonblick. Kort sagt, min tid som scout har gett mig många fina minnen och vänner som fortfarande pratar om det när vi träffas. Man förtränger myggbetten, yxan i foten och andra olyckor och kommer ihåg lägerelden, pinnbröden och de lyckosamma strapatserna. Här kommer lite glimtar i form av bilder.


Min patrull Pidi 1974


Lägerbål 1975


En glad scout är ledarens bästa belöning


Några drar ut från lägret för att gå på hajk


Elden har en central roll inom scouting


Patrullen Biet på en av mina ledarscoututbildningar 1977

Profilbilden är hämtad från en av de sista scoutledarutbildningarna jag deltog i som ledare/lärare. Den är tagen av min fästmö Eva 1978. Kort därefter förlovade vi oss och i oktober bytte jag efternamn till Meldert, min mammas flicknamn taget 1942 av syskonen Johansson.

Mellanformataren

PS
Ni vet väl hur man gör upp eld? Man gnider två torra scouter mot varandra!

Nästa månad händer nåt speciellt...

Postat 2010-08-31 19:17 | Läst 17556 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Porslin och kaffe - men inte på samma ställe

Det är med viss bävan jag går in i samma rum som massor av porslin. Som en tassande elefant känner jag mig. Väntar hela tiden på ett massivt kras i min omedelbara närhet. Den här gången klarade jag mig.

Nästa helg är det porslinets dag i Gustavsberg. Vi tror att det blir mycket folk då så vi åkte igår istället med sikte på Porslinsmuseet och alla butiker däromkring som säljer berömda svenska designade köksattiraljer från porslinsfabriker och glasbruk. Vi kom dit strax efter elva och då var det ganska tomt. När vi lämnade Gustavsberg var det fullt på parkering och i alla butiker.


Lisa Larsson


Museets stora blomkrukor är mäktiga att se. Den här var nog bred som en garderob.

Ok, det var vardagsporslinet i den ljusa delen av museet. Andra avdelningar var mörka att fotografera i men jag försökte envist utan blixt och handhållet.

Lite förvånande var det att det var så lite av utländskt porslin. Men Gustavsbergs historia räcker till för ett eget museum.

Den lyktstolpehöga kandelabern får ni inte se här men det mäktiga blombordet i porslin med bakomvarande tillverkningsfoto kan jag väl visa. Mäktiga urnor av varierande storlekar finns det också.


Förstora gärna den här. Den blir snyggare så.

På hemvägen tittade vi in på Svindersvik. Ett illa underhållet minislott och förebild för de förmögnas sommarstugor runt förra sekelskiftet. I brygghuset finns ett litet mysigt café alldeles intill viken med trevliga ute- och inneplatser. (Men de har inget sockerfritt) Där drack vi kaffet i vanligt modernt porslin.

Jag missade totalt bilarna i Barkarby. Jag ser för lite på TV!

Mellanformataren

PS
Jag hade en mellanformatare laddad med Portra med mig. Kan inte låta bli. Det finns säkert terapi mot det här men jag vill inte =)

Postat 2010-08-22 08:34 | Läst 6301 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Trailer

Om fotoglädje i all enkelhet

...ska det handla om. Om ett litet tag.  Eller snarare, om två rullar. Håll ut.

Mellanformataren

Postat 2010-08-19 07:38 | Läst 8121 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

the Everyman Photo Contest

nu är det inlämningsperiod till the Everyman Photo Contest (1/7-1/10)

                           

Egentligen är det två tävlingar, en för amatörer och en för proffs. Regler hittar du här.

En trevlig och opretentiös tävling med små priser och mycket ära =) Eftersom mina bilder har blivit uppmärksammade två år i rad så tycker jag naturligtvis att det är en rolig tävling. Häng på du också!

Hamnlagret i Borgvik på hösten     Ögonkast     Broken wings
2008                                          2010                                            2010

Och du, det kostar inget...

Mellanformataren

Postat 2010-08-18 08:03 | Läst 6144 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Gubbracer

Imorgon är det dags igen - i Uppsala. Slottsparken 10-17. Jag planerar att åka dit men... man vet ju aldrig


D80, Lightroom - Old polar

PS
Chevrolet Impala -58

Postat 2010-08-13 20:58 | Läst 10318 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 Nästa