Pro Memoria

Mitt fotografiska minne

AI - en ny kulturform

Om en nymodighet

Kultur har länge varit uppdelat i flera grenar som t ex måleri, litteratur, musik och fotografi. Var och en med sina undergrenar. Tvärs över allt detta har nu AI lagt ett nät och fångat upp alla särarter med ett eget uttryck, en alternativ verklighet. Nätet är som en kameleont som förändras med omgivningen men är inte naturlig som naturen utan skapad av människan, en maskin: förlängningen av människan själv. Gud skapade människan till sin avbild. Gud är en skapare och människan fortsätter i skapelsens fotspår och skapar sin egen värld. AI är den logiska följden av att människan är lik Gud. Hon kan inte sluta skapa. AI är en ny kulturform som inte kan undvikas. Den är dömd att utvecklas liksom naturen.

Innan Photoshop var vi fotografer hänvisade till den teknik som fanns innan datorer och digitalkameror. Med den digitala tekniken kom möjlighet att med ett fotografi som grund göra något helt annat. Avancerade manipulationer kunde bli något helt nytt, ett konstverk eller som ett gammaldags kollage. Själv är jag förtjust i Erik Johanssons fotografiska konstverk. Men inte alla gillade det. Photoshoppande blev ett skällsord och "omanipulerad" ett hedersbegrepp eller äkthetsbevis utan att behöva bevisas!

Jag räknar mig till den klassiska fotografins anhängare men har förstås använt det digitala och photoshop men återvänt till det analoga och använder digitaltekniken sparsamt när jag behöver det. AI har jag bara omedvetet använt när jag redigerar bilder i Lightroom och Photoshop. Det finns ju en del kraftfulla verktyg där som man kan reparera bilder med. Men i mörkrummet är jag hänvisad till min hantverksförmåga.

Det som AI genererar kan i bästa fall bli en syntes av flera kulturgrenar och bli en egen kulturform i sin egen rätt och med sin egen publik. Jag räknar mig inte dit men inser att det är oundvikligt att det kommer mer och mer.

Bilden nedan har inget med texten att göra. Jag tar bara tillfället att visa ett eget uttryck i den gren av fotografin som jag gillar, den analoga.

Eders Hängivne

PS
Vi har bara sniffat på början av AI-världen. Den kommer att växa explosionsartat.

Postat 2024-03-19 09:43 | Läst 778 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera