Pro Memoria

Mitt fotografiska minne

Bildspel

Om att åskådliggöra en sångtext

I min fotoklubb har vi så smått börjat göra bildspel som vi visar på utvalda möten. Det vanligaste är nog att man sätter ihop ett antal bilder med ett gemensamt tema och spelar någon favoritmusik under tiden man visar dem. Till ett möte i höstas gjorde jag ett lite annat stuk på mitt bildspel än jag gjort tidigare. Jag valde att sätta bilder till en sångtext för att illustrera texten. I inledningen till sången sjungs det förstås inte särskilt mycket så jag värmde upp betraktarna med lite annat. Men när sången börjar då ska bilderna i stort sett följa texten. Häng med här. Klicka på bilden  och sedan på Play

Vi ska ha fler bildspelsvisningar under 2013 så nu håller jag på med att samla bilder till de idéer jag har. Det kräver lite experimenterande också för att se om idéerna går att förverkliga. Men det är ju bara bra att få anstränga hjärnan lite. Men svårast blir det nog att ta alla nya bilder jag behöver...

Mellanformataren

PS
Till bildspelet har jag enbart använt arkivbilder och programmet Windows Live Movie Maker som följer med Windows 7. Inte världens bästa men det funkar hyfsat att börja med.

Postat 2012-12-31 21:54 | Läst 8056 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Faraled

Om en mer spännande båttur

Trots att jag tog ett tiotal fler bilder det här året blev det färre bilder till denna bloggpost. 2006 gjorde vi som vanligt en längre resa på Vänern. Den här gången söderut mot Yttre Bodane naturreservat. Här finns inga officielt prickade leder. Bara handritade kartor med symboler som går från kopieringsmaskin till kopieringsmaskin mellan intresserade skeppare. Symbolerna motsvaras i verkligheten av målade märken på klippor och stenar som bildar ensmärken att hålla kursen efter. Inte helt lätt när man ska lägga kursen efter märken bakom sig ibland. En del symboler betyder att man ska gå nära symbolen. Men hur nära?

Första kvällen. Övernattning på Björkön mitt i Tösse skärgård.

Inloppet till Vingens hamn där Yttre Bodane skärgård börjar och därmed också den spännande delen av turen. Gaveln är vitmålad för att...

... bilda ensmärke med gaveln på Vingens fyr. När gavlarna står mitt för varandra så går man säker in mot hamninloppet när man kommer långt utifrån öppet vatten.

Här har vi passerat Vingens hamn och är en bit söderut i ett sund. Gasten står i fören och håller utkik efter undervattensstenar och grunda partier. Där bortom gattet väntar de riktigt farliga passagerna  där det är pepprat med undervattensstenar, grynnor och bränningar. Ingen tid att ta bilder här. Största koncentration och ögon 360° runt horisonten för att se de målade fläckarna.

Det gick bra den här turen. Ett annat år var det så högt vatten i Vänern att en del målade märken låg under vattenytan. Det året gick jag på grund här. Inte värre än att jag kunde backa mig loss med lite sårad självkänsla.

Månadens profilbild kommer däremot från en biltur till Varbergs kurhotell. Min fru och jag fyller år med en veckas mellanrum och då brukar vi ge oss själva en gemensam födelsedagspresent. Det blev några dagar på kurorten med diverse hälsokurer och det är väl därför jag ser så oförskämt pigg ut på hemresedagen

Eders Mellanformatare.

 

PS
Bara ett halvår kvar bland profilbilderna.

Postat 2012-12-31 14:38 | Läst 8496 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Jag gjorde det igen

Bytte namn på bloggen, alltså

Ärligt talat trivdes jag inte särskilt bra med den förra bloggrubriken. Nu tar jag något som ligger mig närmare. Rubriken syftar på Rolleiflexens fasta objektiv 3,5/75 mm och den är ju en mellanformatskamera med universalformatet 6x6. Det rimmar också med min signatur sedan länge, mellanformataren. Jag gillar min Rolleiflex och mellanformatet. Sen är det mesta med mig så där mellan. Mellanlång, mellantjock och mellantrevlig.


Rolleiflex 3,5 Automat

 

Mellanformataren

Postat 2012-12-29 17:14 | Läst 3796 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Min kamerakrönika - 21

Nikon D600

Det var ofrånkomligt. Efter drygt fem år pensionerade jag min D80. Utvecklingen hade sprungit ifrån den med stora tekniska kliv. Egentligen skulle det ha blivit en D800 men precis när jag var redo att trycka på köpknappen dök den här upp från ingenstans. En snabb koll i specarna övertygade mig om att det här var ett bättre val. För mig, alltså. Jag köpte kitet med 24-85 mm. Inte världens bästa glugg måhända men brännviddsområdet ligger precis rätt för mig. Det är där jag håller mig till nästan 100% så egentligen behöver jag ingen annan. Nu har jag redan flera andra fasta fullformatsgluggar och favvon bland dem är Zeiss Planar 1,4/85 mm som inköptes en tid innan D600 och som används flitigt på mina analoga Nikonhus.

Nikon D600 med 24-85 mm

Redan under den korta tid jag haft den har det runnit igenom ett par tusen bilder. Mycket mer än vad det skulle ha gjort i en kamera med film under samma tid. Det må vara ett tecken för en del som retar mig för min analogfotografering men jag rycker på axlarna åt sådant. Film är ännu nummer ett i mitt fotografiska liv. Nu blir det en bildkavalkad.

Pappa tagen med Planar 1,4/85

Barnbarn

Scoutinvigning i Hässelby missionskyrka. Den här kyrkan är nästan hopplös att fotografera i med film utan blixt. Men D600 och en massa ISO går bra.

På ryttartävling hos Vällingby ridsällskap.

Kalle Moraeus i Uppsala. Flera tiotusentals  ISO

JÅÅJ museum

Sammanfattning: Det finns lite good shit bland de digitala fotoapparaterna trots allt. Häpp!

Mellanformataren

PS
Det finns en kandidat för krönika 22 också. En spännande klassiker som jag håller på att skjuta in mig på. Det dröjer nog ett bra tag innan jag skriver om den.

Postat 2012-12-27 10:54 | Läst 9047 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Karl-Bertil Jonsson

Om nazismen i Sverige

Jag tittade på Karl-Bertil Jonsson jul igår för första gången på kanske tjugo år. I Karl-Bertils triumfresa med pappa Tyko skymtar en nazistflagga i flaggdekorationen som hänger i taxins radiomast. Är det här politiskt korrekt i Sverige 2012? Mig spelar det ingen roll men ska det vara hysteriskt med filmklippen i andra lika harmlösa filmer så ska det väl vara konsekvent!

Jag tänker inte gå in i en debatt om det här. Det var bara en observation av vad som kan förekomma i det överkänsliga landet Sverige. Här kan ni se hela härligheten ca 20 minuter in i programmet. Det vara i flera sekunder och har åtmistone två flaggor med svastikan...

Mellanformataren

PS
För att ingen ska tro nåt: Jag är invandrarvänlig och dessutom gift med en invandrare. Jag är för en tvåstatslösning i Israel/Palestinafrågan och har inga preferenser i fråga om judar och araber. De är människor med samma rättigheter som jag. Jag tror på demokrati och yttrandefrihet och att därav följer att vi kan ha olika åsikter i olika frågor. Det är bra! Då måste man skärpa sig och underbygga sina åsikter istället för att bara säga att andra har fel.




Postat 2012-12-25 17:40 | Läst 7708 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera
1 2 3 Nästa