Pro Memoria

Mitt fotografiska minne

Ännu en retromånad i profilen

En föraning om en intellektuell yrkesbana?

Sorry, jag har varit lat med självporträtten igen så det får bli historisk bild i februari. Profilbilden är beskuren ur den här originalbilden.

Så här såg det ut i köket på Kyrkogatan 23 år 1956. En blivande ingenjör leker med sin träbåt. Glasögonen är bara en intelligensprotes. Inga glas.
Endast rinnande kallvatten och en rejäl vedspis. En kommod innehållande en potta. Men med ett riktigt skafferi.

Bilden tagen med en Nettar 515/16, alltså 6x6.

Eders hängivne

PS
Jag lovar inget (Jag avger inga löften. Jag har blivit förståndigare med åren) men nästa månad ska jag verkligen försöka göra ett färskt porträtt av mig själv. Jag är inte lika barnsligt snygg som förr i världen. Men jag kan duga som skrämsel för någon olydig unge =)

Postat 2015-01-31 20:04 | Läst 6627 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

AGFA APX 400 pressad till 1600

Grovkornigt, minst sagt

Första pressade rullen i min undersökning av 400 ISO-filmer. Jag ändrade senare strategi i vintermörkret och kör nu en av varje sort som pressad till 1600 ISO. Först ut av de pressade filmerna blev AGFA's APX 400. Här kommer några bilder. Förstora för att se eländet (kornen).

 

Båda bilder ovan är tagna från Skanstullsbron

Jag fikade på Fotografiska

Jag provade med blixt också

Grovkornigt, som sagt. Inte alls i min smak men jag kan tänka mig en användning för speciella motiv. Det ska bli intressant att se hur den är när man kör nominellt.

 

Eders hängivne

PS
Nu sitter det en Tri-X 400 i OM-2N och kameran står fortfarande på 1600 ISO 

Postat 2015-01-26 19:15 | Läst 7298 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Framkalla färgrullarna!

Dags att damma av maskinen

Våren 2014 köpte jag tio rullar Portra 400 hos Brunos i Gamla stan. Anledningen var att jag blivit inspirerad av Nils Berqvist bilder från Bornholm och av Franco Fontanas färgrika bildvärld. Jag skrev ett blogginlägg om det. Nu har jag åtta rullar från 2014 som ligger och väntar på framkallning. Någon dag i den närmaste framtiden tar jag tag i saken. För en tid sedan köpte jag Tetenals Colortec C41-kemi. Samma som jag använde förra gången (2010).

Jobo Duolab 1500

Tetenal Colortec C41

Nu är det så längesen jag tog det här rullarna att jag inte minns vad som finns på dem. Därför blir det lite extra spännande. Däremot har jag numrerat alla rullar i kronologisk ordning så med en liten titt i min fickkalender där jag noterar mina fotoutflykter ska det nog gå att både förstå vad bilderna innehåller och när de är tagna.

Bilder kommer så småningom

Eders hängivne

PS
I mellantiden från förra framkallningen hade jag använt ett billigt fotolabb i Torsby i Värmland. Tyvärr upphörde labbet med sin verksamhet vid förra årsskiftet men de som hade framkallningscheckar kvar fick framkallat sina filmer tills checkarna tog slut. Mina tog slut i april och sedan dess har rullarna staplats på hög för en samlad attack.

Postat 2015-01-24 09:06 | Läst 6117 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Strategibyte

Man är ju inte sämre karl ÄN att man kan ändra sig

Som min läsekrets vet har jag köpt på mig en hel del svartvita 400 ISO-rullar. Planen var att avverka en sort i taget. Arton rullar räcker ganska länge med den fart jag fotograferar och det skulle innebära att en hel del rullar skulle bli exponerade under vinterhalvåret och resten när det är ljusare och varmare. Dessutom hade jag tänkt pressa en rulle av varje sort på 1600 ISO. Därför har jag tänkt om lite. Eftersom det är den mörka årstiden nu så pressar jag en rulle av varje sort efter varandra och sen kör jag nominellt med resten och en av varje sort där också tills alla är slut. Då blir det lite bättre spridning av årstider i bildflödet och jag får en bättre överblick över bildresultaten. Första rullen var ju en Fomapan som jag körde nominellt. Den är slut nu så en pressad Fomapan hamnar sist i kön på pressade filmer.

Nyss satte jag in en AGFA APX 400 som ska pressas +2. Och det är fortfarande Olympus OM-2N som fortsätter ta bilderna.

Eders hängivne

Postat 2015-01-04 16:49 | Läst 6767 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera