Pro Memoria

Mitt fotografiska minne

Retrofotografi på Torekällberget

Jag lånar min blogg för lite retrokamerareklam eftersom FS kalender enligt min uppdragsgivare är lite sega med publiceringen.

 

På självaste Nationaldagen är det en retrofotografiutställning på Torekällbergets fotomuseum mellan kl 11-14. Dagen till ära öppnar man den annars inglasade bostaden/ateljen för besökare. Allt är rekonstruerat så som det kan ha sett ut i början av  1900-talet i fotograf Maria Hallströms ateljé. Kameror, ljuslådor och mörkrum presenteras av museets personal som också ansvarar för digitalisering av museets glasplåtar. Hur det arbetet går till kommer också att demonstreras.

 

Här kan man se en i det närmaste unik föregångare till våra dagars bouncers,  en elektrisk ljuslåda i trä , som användes för att få fram det rätta porträttljuset. Även kameror, sittningsböcker och själva studion med sin karaktäristiska landskapsfond finns här. I köket ryms mörkrumsutrustningen; vätskor, förstoringsapparat samt för efterarbetet - en retuschspegel.

Museet har ca 100.000 fotografier i samlingarna. En mindre del är digitaliserade och finns även sökbara i museets databas i Stadsmuseet på museiområdet. Under nationaldagen visas glasnegativ under vårdprocessen samt papperskopior av äldre Södertäljefotografi. Personal som arbetar med digitaliseringen av fotosamlingarna finns på plats kl. 11-14 och berättar. 
 

Fotomuseet är för övrigt öppet hela sommaren men utan bemanning.

 

Och så en bild i varje blogginlägg. Här är en bild på prins Eugens kameror. Med en nördig suck tog jag en bild på Waldemarsuddes utställning.

 


Canon Powershot A80, Dogmakameran, tog jag den här bilden med. Bilden retrofierad till kvadratiskt format.

Postat 2009-06-04 21:52 | Läst 8868 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Téceremoni

Jag beställde just en bok om Exponering från Bokus.com. Pagina har gett ut den men den var 30 % billigare på Bokus. Exponering tycks vara ett problem för mig. Antingen blir det för mycket eller för lite. Här en bild som enligt Galleri FS var för dåligt exponerad. Höjde sig över mängden gjorde den inte heller. Och jag som ville framhäva själva servicen utan en bakgrund som kräver uppmärksamhet. Jag är i alla fall nöjd med den. Men galleriet refuserade den.

Om du kommer hem på té hos oss kan det hända att du blir utsatt för en teceremoni med denna téutensil. Varmt vatten i skålen under för att hålla téet varmt. Téblad i tékannan och varmt vatten i karaffen. Vi häller det varma vattnet i tékannan och konverserar. Se upp för den lille kinesen. Om värdinnan häller varmt vatten på honom så pinkar han rakt fram i en väldig båge. Konversationen kommer av sig. När téet dragit färdigt serverar värdinnan téet i de små kopparna och tédrickandet kan börja.

När stämningen är på topp kan vi börja samtala om bilden. Vad tycker du om den? All kritik är ok. Jag börjar: Det är synd att fotografen och hans vardagsrum reflekteras i kopparna, ett nybörjarfel. Din tur.

Postat 2008-08-14 19:59 | Läst 10879 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera