Pro Memoria

Mitt fotografiska minne

Objektivbyte på en gammal Nettar

Om att uppgradera till antireflexbehandling på en Nettar 515.

Jag är barnsligt förtjust i mina Nettarer. Men den minsta (och förmodligen äldsta) hade ingen antireflexbehandling. När jag tidigare kört film i den syns det tydligt att objektivet inte varit så bra. Det var nog inte bara antireflexbehandlingen men jag skyller på det. En klubbkompis sålde en reservdels-Nettar av senare 50-talsmodell med likadant objektiv som min äldre Nettar 515, 1:4,5/75 mm. Här om veckan bytte jag och flyttade helt sonika den antireflexbehandlade nyare Anastigmatens frontlins till den äldre kameran. Och nu satte jag nyss in en Acros 100. Det är ju sommar men också för att den snabbaste tiden på kameran är 1/125-del. Det är liksom ingen idé att sätta i en snabbare film.

Nettar 515 från ca 1950. Bildformat 6x4,5 cm.

Och bonusen med den här gamla bälgkameran är att den går att fälla ihop och får plats i jackfickan. Lätt att ta med m a o.

Eders Hängivne

PS
Fungerar f ö mycket bra, som de här modellerna ofta gör.

Postat 2019-04-28 10:44 | Läst 4505 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Nu kör vi så det skvätter

Om premiär i nya mörkrummet

Det är körklart i nya mörkrummet och jag har redan gjort en del kopior. Jag gav mina äldsta barnbarn var sin point-and-shot-kamera med svartvit film så jag har kopierat de bästa bilderna från dessa rullar i hopp om att känslan av att se sina egna bilder på papper ska inspirera dem att fortsätta knäppa bilder ur deras liv.

Mörkrummet är naturligtvis inte helt klart. Lite trimning här och där samt nödvändiga kompletteringar. Vi kan nu köra alla filmformat från småbild till storformat 4x5". Fyra förstoringsapparater, en rejäl våtbänk med skölj och flera torkmöjligheter.

 

 

I ljusrummet ska vi ha den ljusa verksamheten och möjlighet till en paus i arbetet. Det här rummet är inte riktigt färdigt.

Förmodligen ordnar vi en liten sittgrupp där man kan ta igen sig med en fika eller samtala om arbetet i mörkrummet.

Eders Hängivne

Postat 2019-04-16 19:14 | Läst 4990 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera