Pro Memoria

Mitt fotografiska minne

Fotoalbum - den gamla fotoboken

Om ett sant nöje

Vem har väl inte ett gammalt fotoalbum liggande nånstans? Jag har åtskilliga men tittar jag i dem? Inte ofta. Jag har gjort ett par fotoböcker. Tittar jag i dem? Inte ofta där heller.

Likväl har jag nu gett mig in på att skapa ett fotoalbum av mina svartvita porträttbilder  som jag kopierat i mörkrummet. Det är lite kul att hålla på med fysiska bilder som man inte behöver en dator för att se på. Och det är behändigt att ta med till en fika med fotovänner eller ta fram hemma när man har besök.

Albumet har jag köpt på BGA.se av storleken 25x25 cm. Då passar det utmärkt att köra kvadratiska bilder (även från 24x36-negativ)

Det fina är att albumet inte behöver var färdigt innan man visar det och att det inte behöver någon utrustning för att titta i det. Här nedan några exempel från dagens status.
Några kändisar har hamnat framför min kamera också

Tommy Hansen, frilansfotograf

Niklas Strömstedt, artist

Mor och dotter

Anders Berlin, fotovän i Norrköping

Olle Janson, ingenjör, kollega och poolvärdskompis i Retrokamerapoolen

Strängt taget blir det här ett dyrare sätt att göra en fotobok men eftersom den inte behöver göras färdig på en gång så kan man se det som en avbetalning. 

Eders Hängivne

 

PS
Bilderna är insatta med transparenta fotohörn. På så sätt kan jag ta loss dem för att t ex använda till någon utställning. På baksidan har jag skrivit upp negativnumret för den händelse jag skulle behöva kopiera flera. I min mörkrumsbok har jag alla data uppskrivna från kopieringen. Det blir lätt att göra en ny kopia.

Postat 2023-09-29 13:05 | Läst 1647 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Porträttfotografering

Om gamla negativ

Jag har tagit en massa  porträtt genom åren sen jag började med svartvit film 2008. Nu har jag börjat kopiera de bästa i mörkrummet, ett drygt 80-tal. Jag kör på Ilford varmtons fiberpapper som jag tycker blir snyggt när det är klart. Jag använder den sidenmatta sorten som är lättare att retuschera (om nödvändigt). Det är för all del lite svårare att få bra kopior än med blankt papper. Jag skruvar upp kontrasten en hel del så blir det bättre. Samtliga bilder här nedan är nyligen kopierade.

Jag kör dem med bildyta 18x18 cm på 20x25 cm papper. Avsikten är att sätta in dem i ett album senare.

Jag har naturligt nog många porträtt på min närmaste familj (som ovan) men det finns också mer eller mindre kända personer i mitt galleri.

 
Eders Hängivne

 

PS
Än har jag bara kopierat ca 10% av alla planerade bilder. Så vintern är räddad.

Postat 2023-09-22 17:11 | Läst 1441 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera