Pro Memoria

Mitt fotografiska minne

Storformataren på Blogspot

Om att exponera sig

För många år sedan hade jag dille på att visa bilder på Blogspot. Alla mina tidigare bildbloggar finns där fortfarande kvar och nu har jag dessutom lagt till en för mina storformatsbilder. Mest gamla bilder i början men nu fyller jag sakta på med nytagna också. Kolla här.

Och så en bild.

Grannhuset 52:an genom fönster och persienner

Eders Hängivne

PS
Mina gamla bildbloggar kan nås på länkar från min profilsida. Skrolla långt ner.

Postat 2024-04-16 12:28 | Läst 482 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

På promenad med storformataren

Om svårigheter

När jag går ut på promenad använder jag min rullator och lastar allt jag behöver i en korg framtill. Korgen innehåller en liten fotoväska där jag har ett extra objektiv, exponeringsmätare , lupp mm. Dessutom en  liten kassettväska. Därmed är korgen full. Ovanpå allt lägger jag en ryggsäck som innehåller storformatskameran inlindad i en fleecetröja (som också används för att kika in på mattskivan) och stativ. Det blir ett ganska tungt ekipage så det är skönt att allt går på fyra hjul.

Att rigga upp allt och samtidigt ha allt nära till hands är en utmaning. Där måste jag finslipa lite på rutinerna. I de fall jag bilat ut till motiven har det varit mycket enklare. Jag ställer upp stativet nära bilen och använder bagagen som avlastningsyta. De bilder jag tagit på utflykt är fortfarande inte framkallade men kommer nog inom kort.

Bilderna nedan är tagna med Fomapan 200 som skannats och redigerats i Photoshop (för att korrigera fel i emulsion/framkallning).

Förskolan bakom Grimstaskolan. Här borde jag ha tagit bilden med färgfilm eftersom byggnaden sprakar av färger,

Höghuset i Grimsta är ett landmärke som syns vida omkring. Jag har tänkt ta bilder på det på närmare håll men har svårt att hitta ett bra ställe att placera stativet.

Eders Hängivne

PS
Här var det slut på Fomapan 200

Postat 2024-04-14 11:41 | Läst 499 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Första nya storformatsbilderna

Om dålig film

Jag hade laddat sex filmkassetter med gamla blad Fomapan 200 jag hade kvar. Målet var att ta slut på det jag hade innan jag fortsätter med Acros 100.

Jag tog först några bilder hemma, både inomhus och genom öppna fönster. På slutet tog jag med kameran och alla tillbehör på min vanliga promenadrunda. De bilderna kommer i nästa inlägg.

Jag har alltid varit missnöjd med Fomapan och denna gång var inget undantag. Men efter skanning kan man ju fixa det mesta av dåligheterna i Photoshop. Bilderna nedan kommer aldrig att kopieras i mörkrummet så de får stanna på internet.

Grannhuset 46:an (genom öppet sovrumsfönster, mot väster)

Grannhuset 50:an (från balkongen, mot öster)

Grannhuset 52:an (genom fönster och persienner, mot norr)

Inomhusbilderna är inget att visa.Jag använde alla bilder för att komma över ringrosten, den satt inte särskilt djupt. Det är gôtt att vara igång igen.

Eders Hängivne

Postat 2024-04-13 11:14 | Läst 740 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

AI - en ny kulturform

Om en nymodighet

Kultur har länge varit uppdelat i flera grenar som t ex måleri, litteratur, musik och fotografi. Var och en med sina undergrenar. Tvärs över allt detta har nu AI lagt ett nät och fångat upp alla särarter med ett eget uttryck, en alternativ verklighet. Nätet är som en kameleont som förändras med omgivningen men är inte naturlig som naturen utan skapad av människan, en maskin: förlängningen av människan själv. Gud skapade människan till sin avbild. Gud är en skapare och människan fortsätter i skapelsens fotspår och skapar sin egen värld. AI är den logiska följden av att människan är lik Gud. Hon kan inte sluta skapa. AI är en ny kulturform som inte kan undvikas. Den är dömd att utvecklas liksom naturen.

Innan Photoshop var vi fotografer hänvisade till den teknik som fanns innan datorer och digitalkameror. Med den digitala tekniken kom möjlighet att med ett fotografi som grund göra något helt annat. Avancerade manipulationer kunde bli något helt nytt, ett konstverk eller som ett gammaldags kollage. Själv är jag förtjust i Erik Johanssons fotografiska konstverk. Men inte alla gillade det. Photoshoppande blev ett skällsord och "omanipulerad" ett hedersbegrepp eller äkthetsbevis utan att behöva bevisas!

Jag räknar mig till den klassiska fotografins anhängare men har förstås använt det digitala och photoshop men återvänt till det analoga och använder digitaltekniken sparsamt när jag behöver det. AI har jag bara omedvetet använt när jag redigerar bilder i Lightroom och Photoshop. Det finns ju en del kraftfulla verktyg där som man kan reparera bilder med. Men i mörkrummet är jag hänvisad till min hantverksförmåga.

Det som AI genererar kan i bästa fall bli en syntes av flera kulturgrenar och bli en egen kulturform i sin egen rätt och med sin egen publik. Jag räknar mig inte dit men inser att det är oundvikligt att det kommer mer och mer.

Bilden nedan har inget med texten att göra. Jag tar bara tillfället att visa ett eget uttryck i den gren av fotografin som jag gillar, den analoga.

Eders Hängivne

PS
Vi har bara sniffat på början av AI-världen. Den kommer att växa explosionsartat.

Postat 2024-03-19 09:43 | Läst 636 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Oväntad framgång

Om överraskande händelser

Jag är medlem på flickr.com och laddar frekvent upp bilder för beskådan. Eftersom jag följer flera andra fotografer så får man både gillanden och positiva kommentarer. Ibland har det också hänt att flickr uppmärksammar mina bilder i det som de kallar Explore, utvalda bilder ur hela bildflödet VARJE DAG. Det är förstås blandad kompott. Det finns många duktiga fotografer, helt klart, men också många med säregen bildstil/smak. Igår laddade jag upp en tveksam bild i mitt album Arkitektur som valdes ut till Explore. När en bild hamnar där blir det en riktig boost för bilden. Många gillar den helt enkelt. Nedan ser du bilden jag laddade upp. Om du är någorlunda normalt funtad så ser du nog inte varför den har fått sånt gensvar. Jag begriper det inte. Jag har fått flera bilder uppmäksammade på detta sätt men den här tycker jag är den klart sämsta som blivit utvald.

(inom parentes kan jag väl säga att mina svartvita bilder generellt får mycket beröm av många och det är ju kul.)

Begriper du varför den gillas av många?

Eders Hängivne

Postat 2024-02-27 16:02 | Läst 843 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 3 ... 62 Nästa