Berättelser från mina fotoutflykter och ibland lite inspirationstips.

Florida 2016:1

Jag har tidigare skrivit om mina fotoresor i Florida och här kommer en berättelse till. Det blev som vanligt en fullspäckad rundresa där foto stod högst på dagordningen. Varje dag såg ut ungefär på samma sätt:
Upp tidigt, fota tills det blev för ljust, käka frukost, åka till nästa plats (eller återvända till samma plats som på morgonen) för att fota när ljuset blev lite mindre intensivt för att på kvällen leta upp någonstans att äta middag för att till sist, dödstrött ta backup på bilderna innan det var dags att sova ett par timmar. Nu är ju detta inget jag klagar över, då det är en förmån att få kunna ha det på det viset.

Min resa denna gång började väster om Orlando. Senast jag beskrev mitt besök på Circle B Bar Nature Reserve så hade jag ganska ont om tid. Stället var nytt för mig då och jag hade egentligen inga förväntningar. Efter att spenderat en dag där 2015 så bestämde jag mig för att om jag hade chansen så skulle jag återvända. Du kan läsa om det här.

Chansen dök upp i december 2016. Vädret var varmt och solen sken. Som vanligt gäller det att vara ute tidigt så jag anlände precis i tid till att området öppnade. Redan vid visitors centre så mötte jag mitt första objekt. Armadillon, som jag tror kallas niobandad bälta på svenska, hade jag bara som hastigast sett en gång tidigare fast då på en annan plats. Nu smög den omkring på gräsmattan utanför visitors centre. När jag såg hur den bökade runt i jorden så förstod jag de små hål jag tidigare sett runt omkring stigarna. När den borrar ner sin spetsiga nos i jorden på jakt efter mat så lämnar den perfekta koniskt hål efter sig.


De för Florida vanliga fåglarna fanns givetvis där och den första fågel jag sprang på var den här gynnaren.


Det är kanske lite lättare att känna igen den trefärgade hägern i profil


Circle B är ett ganska stort område med flera olika naturtyper, allt från öppen terräng till träsk och skog. Med värmen och vikten av kamerautrustningen så blir det lite tyngre än vanligt att röra sig. Vissa partier ligger i skuggan av de stora träden och möjliggör att fota även när solen är lite starkare. Den här grönryggiga hägern väntade tålmodigt på att något skulle röra sig nära ytan. De är mästare på att stå still långa stunder och rör sig så sakta att man knappt uppfattar rörelsen


Circle B är också känt för att husera en riktig bjässe till alligator som bla går under smeknamnet Old Humpback. Jag hade möjligheten att fota den när den låg och solade en morgon. Valde att fota den rätt tight för att försöka visa hur kraftig den är och pga det starka ljuset så valde jag att göra den i svartvitt:


2015 så missade jag precis ett möte med en Bobcat, eller Rödlo som den heter på svenska. Jag hade då mött flera personer som upphetsat hade berättat om och visat bilder på deras möte med denna vilda katt. Hoppet om att få en ny chans detta år motiverade mig till att vara ute och vandra runt på stigarna även under den hetaste delen av dagen. Men efter en heldag utan mat i solen så var jag helt färdig och gick till bilen för att åka hem. Trött och hungrig satt jag i bilen och kände mig besviken när jag fick syn på en oöppnad popcornpåse och lite chokoladgodis jag köpt dagen innan. Det skadar ju aldrig att ha lite reservproviant i bilen fall blodsockret skulle sjunka, särskilt om man som jag reser ensam. Jag slukade allt i ett nafs och efter att vätskat upp mig ordentlig med vatten kände jag mig tillräckligt pigg för att göra ett försök till.

Solen var på väg ner och jag hade bara nån timme kvar innan området stängde. Stärkt av att hungerkänslan försvunnit och piggare av att få lite socker och vätska stegade jag ut igen. Efter en dryg halvtimmes promenad så får jag syn på en skugglik figur långt borta på stigen.


Funderade snabbt över mina alternativ: stanna kvar och fota på långt håll med lite detaljer eller smyga närmare med risk att den sprang iväg. När jag stod där och funderade så tar rödlon ett par steg i min riktning. Jag fattade en snabbt beslut att stanna kvar och för att inte skrämma den så la jag mig ner på marken. Lite osäkert för jag var ensam och ingen som kunde varna mig ifall nåt farligt, som en orm eller en alligator skulle dyka upp på stigen. Men vad är sannolikheten att det skulle hända just nu???

Den fortsatte att sakta gå mot mitt håll, men så fick den plötsligt syn på mig och stannade till. Fundersam satte den sig ner för att studera mig noga.


Till slut så beslöt den sig för att jag inte var farlig och jag hoppades att den inte skulle tycka jag så aptitlig ut heller. Sakta tassade den närmare, fokus skiftande mellan mig och de eventuella byten som fanns bredvid stigen.


Till slut kom den till närgränsen på mitt tele och jag förbannade mig själv att jag inte tagit fram min pocketkamera i tid. Skulle jag försöka nu när den var så nära skulle jag bara skrämma bort den.


Så på en knapp meters håll passerade den mig tyst och fortsatte sedan på stigen bakom mig.


Överlycklig över hur detta möte utvecklade sig följde jag efter den ett par hundra meter innan den beslöt sig för att hoppa ner från stigen och in i träsket och bara försvann. Trots att jag var framme på platsen inom 30 sekunder och det var relativt öppet så var den som uppslukad. Minnet sitter fortfarande starkt och när jag kikar på bilderna så njuter jag av detta underbara första möte. Förhoppningsvis var det inte det sista.

Mer om Circle B Bar finns här.

Flera av mina bilder finns på min hemsida www.mikswephotography.com
Inlagt 2017-10-14 19:33 | Läst 4643 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Alltid lika kul att läsa om dina äventyr och se på dina fina bilder :) /Frode
Svar från MikSwe 2017-10-15 16:14
Tack så mycket Frode. Skönt att ha en trogen läsare :-)
Mycket underhållande läsning och helt fantastiska bilder. Vi har vid flera tillfällen besökt platser som du har beskrivit i bloggen och fått helt unika upplevelser på köpet. Mycket bygger naturligtvis på tur och tålamod men om har en aning om vart man ska åka vinner man mycket.
Hälsningar Lena
Svar från MikSwe 2017-10-15 16:17
Stort tack Lena. Jag försöker göra så mycket research som möjligt innan jag reser. Mycket lättare nuförtiden med internettet till hjälp :-), men det är ju först när man står där som man kan göra en egen värdering. Trevligt att ni besökt platser jag skrivit om, ni kanske hade åkt dit ändå, men ett av syftena med att skriva om dessa platser är ju att inspirera andra och bidra till deras researchresultat. /Mikael
Vilket möte !
Fantastiska bilder på rödlon !
ing-marie
Svar från MikSwe 2017-10-15 16:19
Tack så mycket Ing-Marie och det mötet går inte av för hackor. Att komma riktigt nära naturen utan att störa är mycket värdefullt för mig. /Mikael
Spännande läsning med mycket igenkänning vad gäller vila, backup mm på fotoresor. Mötet med rödlon går genom rutan tack vare dina fina bilder och texten till dessa. Ibland har jag funderat på att montera en GoPro ovanpå systemkameran för att kunna fånga situationer som denna.

Snyggt jobbat!
Arne
Svar från MikSwe 2017-10-15 16:22
Tack så mycket Arne. Ja fotoresor tenderar att bli rätt fullspäckade och man måste vila upp efteråt. Jag har varit inne på samma idé med Gopro. Testade det för nåt år sedan när jag fotade bäver, men bävern syntes knappt i bild. Vidvinkel vs tele blir inte samma effekt. I år har jag testat att filma själva resan istället och det funkar hyfsat (mer om det i kommande inlägg). I vinter blir det gopro vänd mot mig själv som komplettering./Mikael
Fantastik och mycket underhållande berättelse. Favorit blir nog den fina Bältan som faktiskt är ett av mina favorit djur.
Det är inte så att du kan tänka dig att ordna fotoresa dit. ;)
Låter som ett mycket spännande resmål med en spännande variation av djur och natur.

Må gott Johan
Svar från MikSwe 2017-10-15 16:27
Tack så mycket Johan. Bältan var rätt häftig att studera och den ser ju ut som den kommer direkt från Jurassic Park :-) Jag har haft fundering på att ordna en resa men har inte riktigt haft tiden. 2016 var fjärde året jag var i Florida så nu hittar jag om man säger så :-) Tanken finns där ihop med andra platser som jag har god kännedom om så vi får se vad som händer i framtiden. /Mikael
Johan.76 2017-10-15 18:04
Här har du i så fall en blivande första kund. :)

Må gott.
Intressant berättelse och bilderna på Rödlon är jattefina.
/ Peter
Svar från MikSwe 2017-10-16 17:14
Tack så mycket Peter, för att vara ett första möte så blev de rätt ok ;-)
Trevligt att få se lite andra bilder än bilder tagna någonstans på en savann i Afrika (inget ont i det) men har blivit lite inflation av sådana. Din berättelse och möda därtill hjälper till att göra dina bilder intressanta och de håller hög klass enligt min mening och tycke. Får bli en önskedröm att kanske få ge sig ut på en liknande resa någon gång.

//R
Svar från MikSwe 2017-10-16 17:21
haha, ja det går väl i vågor det där med motiv. djuren (och workshoparna) följer väl nån sorts kalender precis som jag själv gör. Att jag sedan inte bloggar om det på 10 månader kanske gör att det inte är så många liknande inlägg samtidigt :-)
Jag trodde själv att det var ruskigt dyrt att göra de här resorna men sparar man 500:- i månaden så kan man göra en resa efter 2 år eller tidigare lite beroende på när man åker och vilken kvalitetsnivå man lägger på boende mm. Motell och hyrbil inkl bensin är relativt billigt i USA. Nu är det ju mycket mer som spelar in om man kan göra en sån här resa eller inte. Allt rör ju sig inte pengar, men om du har minsta marginal i din ekonomi och har hälsan mm så tror jag det är möjligt. Tack för att du gillar mina bilder och min text./Mikael