Berättelser från mina fotoutflykter och ibland lite inspirationstips.

Florida 2016:3

När jag åkt till Florida så har jag haft en ganska god uppfattning om vad jag kommer att se och det brukar vara mycket fåglar och alligatorer. Men det som lockar mest är de där oväntade mötena som man hoppas på men som sällan inträffar. Ibland finns de inte ens i tankevärlden utan när de sker så blir jag helt överraskad. Det är ju kul när så sker men det kan också innebära att jag inte är förberedd att fotografera just det jag ser. Vilket fall så hade jag ett par sådana möten på den här resan.

Vid ett besök i Wakodahatchee, som är en del i ett vattenreningsverk, strosar jag sakta och spanar efter motiv. När jag passerar ett par som står och pratar så snappar jag upp meningen "jag såg den direkt". Detta väckte ju min nyfikenhet och lite diskret stannar jag till och kikar i samma riktning som de gjorde. De tittade på en busksamling ute i vattnet där det häckar diverse fåglar och det var ju ingen direkt överraskning. Så det måste vara nåt annat. Metodiskt började jag söka av buskarna efter nåt annat, nåt nytt. Plötsligt såg jag den. Väl kamoflerad men öppet satt den helt stilla i buskarna.


Jag hade sett leguaner ett år tidigare men på en helt annan plats, vid en av Floridas många kanaler betydligt längre söderut. Då kunde jag inte stanna utan var tvungen att fortsätta köra, vilket alltid legat och gnagt lite. Nu satt det alltså en mitt framför ögonen på mig. En tanke dök upp hos mig: finns det en så finns det flera. Det var med nya ögon jag gick samma runda igen och mycket riktigt, det fanns flera.


Hur jag kunde missat dessa när jag precis innan hade gått förbi samma plats är obegripligt. Men hjärnan funkar ju så att den filtrerar bort saker den inte tycker sig behöva meddela ägaren. I min hjärna ska leguaner befinna sig längs vattenkanalerna och inte uppe i träden.


Ett annat sådant möte var när jag körde på en mindre väg i utkanten av Everglades. En bit fram på den raka vägen låg det en grov gren. Jag sänkte farten för att inte skada bilen men när jag kom nära så rörde grenen på sig. Snabbt stannade jag till bilen och som tur var hade jag kameran liggande i sätet bredvid.


En vattenmockasin tänkte passera vägen när jag kom. När jag klev ur och lade mig på vägen så reste den på huvudet för att utvärdera om jag var ett hot eller inte.


Så där låg vi och stirrade på varandra tills den sakta och säker på att jag inte var ett hot, ringlade sig över vägen och in i träsket igen. Jag kunde nöjd över bilderna, och att det inte var en så trafikerad väg,  köra vidare.


Tidigare samma dag så hade jag stannat till vid en stig som ledde in i träsket. Det var en plats som låg rätt utifrån min resplan, men som jag inte hade besökt tidigare. Därför hade jag inte heller riktigt koll på vad jag skulle kunna se. När jag läst om det så fanns det möjlighet att se allt från alligatorer till fåglar. En person hade t.o.m filmat en panter längs denna stig så mina sinnen var på helspänn. En bit in på stigen så blinkar det till i ögonvrån. Men när jag kikade åt det hållet såg jag ingenting. Det tog en liten stund innan mina ögon hittade rätt.


En liten brun anole satt på trädet och stirrade på mig. Det är alltid lite rörigt i träsken så jag försökte hitta en annan vinkel för att framhäva motivet.


Men vad var det som hade blinkat till innan, var det verkligen den här lilla ödlan? Det tog en minut så kom svaret.


Tyvärr hade jag bara med mig ett objektiv med en ganska lång närgräns så jag kunde inte få några bra närbilder, men nu finns de bilderna med på min önskelista om jag kommer hit igen.

När jag gick tillbaka så såg jag en rörelse i vattnet. Hade först lite problem att lokalisera vad som orsakade att det annars helt stilla vattnet rörde på sig. Men till slut så upptäcket jag vad det var.
Det var en orm som kommit simmande mot mig.


Den här ormen var betydligt skyggare än vattenmockasinen. Jag kan ha helt fel men nåt som jag lagt märke till är att giftiga ormar inte är så skygga utan stannar kvar om man kommer nära. De som inte är så giftiga däremot har en tendens att smyga undan eller gömma sig. Den här såg ut att vara den senare sorten. Den lät kroppen sakta sjunka ner i vattnet när jag kom närmare, för att till slut glida iväg åt ett annat håll. Tyvärr har jag inte lyckats artbestämma ännu, men jag tror det är en banded water snake vilket skulle kunna motsvara en snok.


Ibland händer det att andra djur kan överraska en med sin närvaro. Jag berättade ju i ett tidigare inlägg om mitt möte med en rödlo. I och för sig lite förväntat, men just där och då oväntat. Ett annat överraskande möte var när jag körde på den slingrande vägen i Ding Darling. Sakta glider jag runt med rutorna öppna och kameran lättillgänglig i passagerarsätet när en mörk skugga rör sig i diket och upp på vägen.


Nu är jag ju redan mentalt beredd på att nåt kan dyka upp så jag är ute ur bilen på 2-3 sekunder och börjar fota uttern när den går äver vägen. Så stannar den till och ruskar bort vatten ur pälsen innan den går ner i diket på andra sidan.


Ett möte som det här kanske varar i 30-40 sekunder innan det är över. Tack vare att jag var beredd, både mentalt och med kameran, så hann jag få några bilder. Men när jag ställer mig upp för att sätta mig i bilen igen så prasslar det i gräset vid sidan av vägen och ett ansikte sticker upp och tittar nyfiket på mig.


Lika fort som den dök upp är uttern borta. Den här typen av möten sätter sig ofta djupare i minnet än de förväntade. Ibland så sker det överraskande mötet först när man ser bilderna i datorn. Så jag avslutar Florida-bloggarna med en liten, liten selfie.




Mer om mina besök på Ding Darling kan du läsa om här.

Mer om Wakodahatchee hittar du här.

Min websida hittar du här.

Vill du har mer uppdaterat material pröva här.

Inlagt 2017-10-27 10:55 | Läst 1291 ggr. | Permalink
Alltid lika intressant och fina bilder, blir litet sugen på Florida :) /Frode
Svar från MikSwe 2017-10-28 08:02
Tack så mycket Frode. Rekommenderar verkligen en tripp till Florida. Det är lättillgängligt och ändå med goda möjligheter att fota nya motiv. Vill du kolla upp det närmare så hör av dig. /Mikael
"Kameran beredd" fungerade bra här, en fin samling för mig exotiska bilder.
Svar från MikSwe 2017-10-28 08:03
Tack så mycket Stefan. Alltid kameran framme, man vet ju aldrig vad som väntar bakom kröken :-) /Mikael
Fantastiska bilder och historia som alltid!
Svar från MikSwe 2017-10-30 21:53
Tack så mycket Christina för din värmande kommentar /mikael