Berättelser från mina fotoutflykter och ibland lite inspirationstips.

Runde 2014

Dags att summera sommarens fotoaktiviteter och jag börjar (som vanligt) med Runde. Egentligen hade jag tänkt att hoppa över denna underbara plats men trots det så hamnade jag här en vecka iaf! Tur med vädret och tack vare skepparen på den lilla turbåten Aquila fick jag många timmar ute till sjöss. I år lade jag ner huvuddelen av tiden på att fota från havssidan. Det var mycket örnar förra året men i år var de ännu flera. De tycktes vara överallt och hade man tur, vilket jag hade flera gånger, så kom man riktigt nära. Jag har ju skrivit flera gånger om Runde både här och där så jag går direkt till bilderna istället :-)

Jag börjar med en stor seglare som graciöst glider med vinden - Havssulan. Dess vita dräkt mot det blå havet ger nästan en målad känsla. Vingspetsen snuddar vattenytan i en perfekt glidning.

En annan fågel man lätt kommer nära är den annars ofta hatade skarven, i det här fallet en toppskarv. När man kommer nära så visar den en fantastisk fin färg i sitt öga.

Så givetvis lunnefågeln som med sin färgglada näbb jobbar hårt på att jaga mat till sina ungar uppe på klippan. Den verkar närmast klumpig vid start och landning men när den väl fått upp farten så far den fram som en projektil.

Det är klart att det finns de som vill roffa åt sig av det andra slitit för. Först ska lunnefågeln slinka förbi trutarna som gärna försöker ta fisken ifrån dom...

...sedan ska de klara de snabba attackerna från havsörnarna.

Just den här lunnen är tyvärr redan körd. Den gamla havsörnen hade redan tagit den när den unga örnen kom ikapp lyckades få den gamla att släppa greppet och nu så var det en vild jakt på den skadade lunnen allt medan den föll med utspärrade vingar ner mot klipporna.

Havsörnarna är trots det mina favoriter på Runde. Visst är lunnen vacker men att få se en havsörn på nära håll är så mäktigt och när de stirrar dig rakt i ögonen på 5 meters håll så är det en känsla som är svår att beskriva.

En av de upplevelser jag fick vara med om var när en havsörn tog en havssula högt uppe i luften. Båda två föll i en allt snabbare spiral ner mot vattenytan innan havsörnen till slut släppte. Havssulan blev nog skadad för det tog ett tag innan den lyckades starta från vattnet. Den unga örnen lärde sig nog att det inte var någon idé att försöka ta så tunga byten. Tyvärr gick det så snabbt att jag inte hann dokumentera det.

Fast ibland kommer de väl nära ibland och sitter man då lite avigt till så blir bilderna komponerade efter det. Här är det fotat rakt upp i luften, inte den stabilaste ställningen med ett 500:a i en gungande båt :-)

Riktigt fint är det när båten sakta glider in mot klipporna och man upptäcker att det sitter en fin havsörn på en klippkant. Den är van vid båtarna och det är först när vi kommer riktigt nära som den kastar sig ut och sakta glider iväg.

Med det sagt så bockar jag för mig denna gång och knappar in nästa resmål...

... hoppas du hänger med :-)

www.mikswephotograpy.com

Inlagt 2014-11-11 20:04 | Läst 4857 ggr. | Permalink
Fina bilder och Runde är verkligen kul och givande. Vi hade riktigt skitväder senast vi var där, ösregn och hårda vindar, kom inte ut med båten alls. /Frode
Härliga bilder!

Blir verkligen sugen på att åka dit. Det kostar en slant antar jag?

Daniel
Svar från MikSwe 2014-11-11 20:38
Tack så mycket Daniel. Allt kostar mera i Norge iaf :-) själv bor jag på camping, har med mig mat och lägger pengarna på båtresor. Blir en del men än så länge tycker jag det är värt det. Finns en del info om Runde i min äldre blogginlägg. Vill du har mera detaljer så bara hör av dig. /Mikael
Härliga bilder från Runde. Jag har varit där en gång men då var det dykning som gällde. Vi var dock uppe på berget och tittade samt fick se en del örn då vi var ute med vår båt. Dykcentret finns inte längre kvar annars skulle vi åka tillbaka och göra en kombo med fågelspaning.
Hälsningar Lena
Svar från MikSwe 2014-11-11 20:41
Tack så mycket Lena. Kanske har dom missat några guldmynt på botten ;-) Fågelspaningen har tagit all min vakna tid de gånger jag varit där; det är båtresor på dagen och sena nätter på berget och mat inklämt där emellan :-) /Mikael
Otroligt vackra och inspirerande bilder!/ Björn T
Svar från MikSwe 2014-11-12 18:03
Tack så mycket Björn för din peppande kommentar. /Mikael
Du är en verkligt duktig fågelfotograf!
- hawk
Svar från MikSwe 2014-11-12 18:05
Tack så mycket Håkan för ditt beröm och beröm smakar ju alltid gott :-) Det blir lite bilder från Finland längre fram i höst/vinter - jag tror du kan ana på vad, men det är inte fåglar iaf :-)/Mikael
Härliga bilder från Runde! Jag är även imponerad över Din hemsida!
Svar från MikSwe 2014-11-12 18:07
Tack så mycket Wolfgang och extra tack för att du tog dig tid att kika in på hemsidan. /Mikael
Riktigt fina bilder!
Jag har länge velat åka till Runde och hade hoppats komma iväg i somras men det blidde inte. Jag har läst mycket men nog missat dina inlägg, så nu ska jag kika på dem och titta mer på dina bilder. Tittade lite hastigt och ser, att du ger tips och råd men min första fråga är när du var där. Juni månad? Jag är lite orolig, att jag inte ska fixa att ta mig upp på berget men har hört, att det är värt att åka dit ändå. Dina båtturer verkar ju inte vara helt fel. Jag återkommer!
Eva
Svar från MikSwe 2014-11-12 18:09
Tack så mycket Eva. Jag har alltid varit där veckan efter midsommar och jag tror att juni-juli perioden är bäst rent generellt. Backen är lite jobbig men absolut inte ett hinder. tar man bara det lugnt och pausar då och då så är det väl värt besväret :-) Du är välkommen med frågor och funderingar när som helst. /Mikael