"Hjärtats tankar & funderingar"

Nytt dilemma...

Jag skrev och frågade Er i ett tidigare inlägg om Ni tyckte att det var OK att sälja en bild till ett företag för 100 kr. Jag gick ju tillslut själv med på detta, men hade som "krav" att mitt namn skulle stå som fotograf.

När jag skulle sälja ytterligare en bild frågade företaget om det var OK att inte skriva mitt namn på deras hemsida (för det gick tydligen inte att göra på ett "snyggt" sätt). Hur tycker Ni jag skall ställa mig till detta? Själv tycker jag det känns väldigt tråkigt, först får jag endast 100 kr för bilden och sedan syns inte ens mitt namn i samband med fotografiet.

Skillnad vore om de hade köpt bilden för ett mer "vettigt" pris. Då hade de i princip fått göra vad de ville med den, utan att behöva uppge vem som är fotograf.

Tycker Ni jag skall säga nej, kräva att min namn skall stå med eller begära ett högre pris för att godkänna detta? Kanske skall jag vara så "fräck" att jag skriver in mitt namn i själva bilden. Eller skall jag bara tacka ja och vara glad att ett företag överhuvud taget vill ha en av mina bilder på sin hemsida? Jag kan ingenting om sådant här, så snälla hjälp mig!

Kram Milla

Ps. En bild kommer hamna på deras facebooksida och där skall tydligen mitt namn finnas med, men inte på hemsidan. Ds.

Foto: Camilla Thieme

Inlagt 2012-01-28 07:50 | Läst 5644 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Jag tycker att du ska be det företaget att dra åt skogen.....
Du blir bara utnyttjad.
Min mormor sa alltid att man inte får vara för snäll, då blir man uppäten

Vem fan glor på ett företags facebooksida, nej bojkotta det företag som behandlar dig som en skit.

Oavsett om du höjer priset på bilden så är det inte deras bild, de köper bara rätten att använda den. Bilden tillhör dig som fotograf, endast med ditt namn under kan du växa och få fler kunder. Kary Lasch som var en mkt duktig fotograf sa att man inte ska prostituera sig, tänk på det.

Det dyker säkert upp ett företag snart som kan ge dig det värde som dina bilder förtjänar. Men aldrig detta företag, de har brännt sig rejält.

mvh
Morgan Larm
Tycker inte du ska gå med på att de tar bort ditt namn. Som du säger; antingen betalar de ett högre pris per bild eller så finns ditt namn med. mvh/eva
tycker nog också att du ska be dom dra... För när man ser hur mycket pengar dom lägger på att annonsera på aftonbladets hemsida så har dom minsann råd att betala dig för ditt fina arbete. Och med de priser dom tar för sina nalle paket så har dom säkert ekonomi för att betala för sina bilder dom vill ha . Så om dom inte skriver ut ditt namn som fotograf så att du får reklam för dina bilder så har du ju ingen vinst alls med allt ditt arbete för ingen kommer att veta att det är du som gjort bilderna och ingen annan kan söka upp dig och anlita dig. Så säg NEJ med stora bokstäver eller så kräver du minst 1000 kr för bilden. Låt dom inte utnyttja dig....!
Kram Pia
Du blir bara lurad...
Om jag hade fått det svaret, hade jag föreslagit att själv skriva mitt namn på bilden. Tycker inte att du ska gå med på att ditt namn inte står med. På deras hemsida får ju du mycket reklam för ditt fotograferande! Självklart ska ditt namn stå med där! :) Tycker också att företaget utnyttjar dig... Hoppas att det löser sig!
Kram!
Ditt namn SKA vara med! Punkt slut!
/Benny
Jag håller med övriga talare. Ditt namn SKA med. Punkt, slut! End of story!
Ge dig inte på detta. Blir det inte "snyggt" så beror det bara på dålig kodning av hemsidan. Men det är deras problem, inte ditt.

mvh
Harald
Nån måtta får det väl ändå vara...man kan ju inte sälja sig till vad som helst!!!
Nä...lägg ner det där företaget..eller höj priset och take it or leave it!

Steffe
För det första tycker jag att 100 kr är alldeles för billigt för en bild.
För det andra är det din bild, du äger den och du SKA stå som fotograf.
Det finns avtal som är rekommenderade av Svensska Fotografers Förbund som är avsedda att användas vid försäljning av bilder.
Du ska kräva ett sånt avtal och för guds skull höj priset. Vi amatörfotografer förstör bara för dom som lever på foto om vi säljer oss billigt.
Vill dom ha bilden betalar dom.
/ marianne
Du skrev: "Skillnad vore om de hade köpt bilden för ett mer "vettigt" pris. Då hade de i princip fått göra vad de ville med den, utan att behöva uppge vem som är fotograf."

Det anser jag inte har någon som helst betydelse! Jag anser att fotografens "byline" alltid ska anges tillsammans med bilden.
/Benny
JA detta är inget dilemma, Camilla. Säj NEJ TACK och sök andra vägar. Du har ju fått fina tips här förut.
Lycka Till.
Hälsar Agneta.